Witam wszystkich
Moje pytanie jest takie. Co trzeba zrobić żeby po wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki gasły wszystkie światła łącznie z pozycyjnymi bez przelączania wyłącznika świateł w pozycję 0.
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Wyłączanie świateł razem z zapłonem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Musisz dać przekaźnik przed włącznikiem świateł pozycyjnych, który będzie podawać "+" na pozycje po włożeniu kluczyka do stacyjki. Osobiście nie wiem czy to dobry pomysł odcinać pozycje razem z zapłonem, jak będziesz musiał gdzieś w ciemnym miejscu autko zostawić to możesz go nie poznać jak wrócisz. Lepiej zamontować jakiegoś piszczka, który przypomni o nie wyłączonych światłach np przy otwartych drzwiach.
- Paweł Marek
- V.I.P.
aster, jeśli chcesz ułatwić sobie życie zrób tak żeby światła zapalały się razem z silnikiem, bez włączania włącznika. Opisy są w dziale FAQ. Mój w temacie automatyczne zapalenie świateł raz jeszcze lub przy użyciu ukladziku z allegro w innym temacie. przy takim podłączeniu zostaje ci wszystko co potrzebne, czylinormalnie używać możesz postojowych i pozycyjnych.Potrzebne dwie diody albo taki byle jaki układzik z allegro.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.