Mam problem z utrzymaniem obrotów na benzynie także i na gazie. Problemy te występują tylko na zimnym silniku gdy temperatura wynosi 50< to obroty silnika są równe ale poniżej tej temp. autem dosłownie nie da się jeździć. Wymieniłem świece, przewody, filtr paliwa, powietrza, nowy akumulator, czujnik temperatury cieczy chłodzącej, przeczyścił mi mechanik silnik krokowy (od benzyny oraz ten który znajduje się na przewodzie od gazu przed przepływomierzem). Samochód odpala jak silnik jest zimny ale nie ma obrotów jałowych muszę trzymać pedał gazu cały czas wciśnięty bo w innym wypadku samochód gaśnie.
WV Golf III GTI 8v
Rok 1993.12.24
silnik:1984 cm3
typ silnika: 2E
Co może być przyczyną ????
Czy trzeba wymieniać silnik krokowy od benzyny (koszt w ASO wv 1200 PLN) !!!!
nierówne obroty na benzynie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
najpierw sprawdź czy dostaje prąd (ma brzęczeć po włączeniu zapłonu, napisz jeszcze jakie masz obroty na biegu jałowym na rozgrzanym silniku. Masz chyba obrotomierz w GTICzyngis pisze:Czy trzeba wymieniać silnik krokowy od benzyny (koszt w ASO wv 1200 PLN) !!!!
[ Dodano: Pią Sty 25, 2008 9:51 pm ]
a cena sprawnej używki to niecała stówka
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
obroty silnika gdy temperatura jest powyżej 50 stopni 800 obr/s czyli jest w normie i nie szarpie silnikiem. Ale jak jest zimny to trzeba trzymać gaz wciśnięty bo inaczej zgaśnie.
Pytanie czy trzeba wymienić czujnik temperatury także ten , który jest w przepływomierzu?? Wymieniłem ten który jest na silniku koło krokowca (4 piny)
Pytanie czy trzeba wymienić czujnik temperatury także ten , który jest w przepływomierzu?? Wymieniłem ten który jest na silniku koło krokowca (4 piny)
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: nierówne obroty na benzynie
Czyngis pisze:Mam problem z utrzymaniem obrotów na benzynie także i na gazie. Problemy te występują tylko na zimnym silniku gdy temperatura wynosi 50< to obroty silnika są równe ale poniżej tej temp. autem dosłownie nie da się jeździć. Wymieniłem świece, przewody, filtr paliwa, powietrza, nowy akumulator, czujnik temperatury cieczy chłodzącej, przeczyścił mi mechanik silnik krokowy (od benzyny oraz ten który znajduje się na przewodzie od gazu przed przepływomierzem). Samochód odpala jak silnik jest zimny ale nie ma obrotów jałowych muszę trzymać pedał gazu cały czas wciśnięty bo w innym wypadku samochód gaśnie.
WV Golf III GTI 8v
Rok 1993.12.24
silnik:1984 cm3
typ silnika: 2E
Co może być przyczyną ????
Czy trzeba wymieniać silnik krokowy od benzyny (koszt w ASO wv 1200 PLN) !!!!
Podepnę się do tematu, u mnie jest podobnie z tym że jak silnik zimny to gaśnie na PB a na LPG w miarę ok, jak go trochę poforsuję na PB to strasznie śmierdzi z pod maski gumą. Co to może być gdzie szukać przyczyny? Mogą to być ślizgające się paski klinowe?
WV Golf 1,8 - 1992, AAM 75KM, LPG,
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie jest tak normalnie wymienialny ale wszystko sie da. Tylko że u ciebie problem niema raczej nic wspólnego z czujnikami temperatury, ponieważ na LPG własiciwe sa bez znaczenia. Silnik na LPG powinien równo pracować jesliby winne były te czujniki, u mnie pracuje równo na wolnych obrotach niezależnie od temperatury przy jakiej przełączę na gaz, nawet na mrozie.Czyngis pisze:Pytanie czy trzeba wymienić czujnik temperatury także ten , który jest w przepływomierzu??
Nie można wykluczyc usterki "łączonej" np źle działający czujnik płynu (wymieniłeś, ale trzeba sprawdzić czy czy dostaje napiecie od ECU ok 5V we wtyczce) plus zła regulacja instalki.
Ja bym jednak zaczał od szukania zupelnie gdzie indziej. Mianowicie od pomyłki w ustawieniu rozrządu, albo od złego ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu. Zakładam że ten układ zapłonowy nie tylko został sprawdzony, ale faktycznie dobrze działa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.