[Golf 3 1,4 LPG]
Witam szanownych grupowiczów. Mam problem z samochodem - silnik gaśnie. Najpierw gaśnie po pierwszym odpaleniu z rana - odpala, dwie sekundy pochodzi, gaśnie. Nie reaguje wtedy na gaz. Za drugim razem rusza, wyjeżdżam, dojeżdżam do światem, zatrzymuję się. Zielone, sprzęgło, gaz, gaśnie. W drodze silnik zaczyna się dławić, chodzi tylko dlatego, że rozkręca go jadące auto, ale po kilkunastu sekundach jest już stabilny. Dojeżdżam do świateł, chcę ruszyć, i gaśnie. Z czasem sytuacja się poprawia i po jakiś 10 min jazdy jest już grzeczny.
Czytałem dużo postów na forum gdzie grupowicze dzielili się podobnymi problemami, a inni dawali mnóstwo potencjalnych rozwiązań. Zapytam więc od razu:
Jak sprawdzić czujnik Halla? Gdzie on w ogóle się mieści, jak wygląda, i jakich będę potrzebował narzędzi?
Gasnący silnik/Czujnik Halla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja miałem z Hallem tak że po odpaleniu silnik mi niespodziewanie zgasł, zdarzało się że od razu zapalił, ale było i tak że trzeba było poczekać dłuższą chwilę. Zależy jak Ci gaśnie - bo jak to czujnik Halla to gaśnie tak jakbyś przekręcił stacyjkę w celu zgaszenia, a jak Ci sie najpierw podławi a potem zgaśnie to jest raczej co innego. Mi błąd wykazała diagnostyka VAGiem u mechanika.
- marcin mkII
- Nowicjusz
Re: Gasnący silnik/Czujnik Halla
czujnik halla jest w aparacie zapłonowym jeżeli to on jest popsuty to kosztuje orientacyjnie 150 zł w sklepie bo miałem kupować do swojego golfa ale kupiłem używany aparat za 100 zł.A co do narzędzi to klucz płaski 10 albo 13 i srubokręt płaski no i oczywiście czteropaknhesterr pisze:[Golf 3 1,4 LPG]
Jak sprawdzić czujnik Halla? Gdzie on w ogóle się mieści, jak wygląda, i jakich będę potrzebował narzędzi?
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2008 20:35 przez marcin mkII, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest zbyt krótkie aby jeździć oplem
VW GOLF II
VW GOLF II
czujnik halla w aparacie bardzo łatwo sprawdzić. Odkręcasz aparat (2 śrubki) .Na złaczu przy aparacie jest tak : + 0 -
Do plusa podłaczasz 12V do - masę i woltomierz między plus i 0 powoli obracasz aparatem i patrzysz co pokazuje woltomierz, powinno pokazywać zero voltów i ok 12v naprzemian. Można to też sprawdzić na aucie tylko zdejmując aparat i wpinając się między 0 i + i oracając aparatem. Koledze padł taki Hall w Passacie i tak mu sprawdziłem że jest padnięty, w golfie 1.4 też zdiagnozowałw w ten sposób. Tylko pamiętaj aby przed sprawdzaniem rozłączyć cewkę WN od rozdzielacza zapłonu (najlepiej przewód WN z cewki połaczyć z masą).
Do plusa podłaczasz 12V do - masę i woltomierz między plus i 0 powoli obracasz aparatem i patrzysz co pokazuje woltomierz, powinno pokazywać zero voltów i ok 12v naprzemian. Można to też sprawdzić na aucie tylko zdejmując aparat i wpinając się między 0 i + i oracając aparatem. Koledze padł taki Hall w Passacie i tak mu sprawdziłem że jest padnięty, w golfie 1.4 też zdiagnozowałw w ten sposób. Tylko pamiętaj aby przed sprawdzaniem rozłączyć cewkę WN od rozdzielacza zapłonu (najlepiej przewód WN z cewki połaczyć z masą).
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2008 20:45 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
No rozdzielacz to z boku na głowicy jest ( w 1.4) idą tam z niego kable do świec i kable z cewki WN. Wykmij z rodzielacza (a właściwie z jego kopułki przewód WN i połacz go z masą. Potem zdejmij kopułkę ( 2 zatrzaski) , włacz się miernikiem w pod kable opisane przeze mnie powyżej czyli pod "0" i "+" . Zamiast pod "+" możesz miernik podłaczyć bezpośrednio pod plus akumulatora.) i obracaj wałem lub osią apartatu (po jego odkręceniu).
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2008 21:11 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem: