jechałem ostatnio trasą poznańską (ogólnie kierunek Berlin) i pomyślałem sobie - czemu nie, spróbuję i zobaczę ile to to pociągnie
zbiera się bardzo ładnie, ale nie do końca jestem zadowolony z prędkości maksymalnej
otóż wskazówka zatrzymała się na 210 i dalej ani rusz (nie pamiętam ile dokładnie obrotomierz miał, ale na pewno był jeszcze przed 4000) - nie to, żebym potrzebował na co dzień takiej prędkości, ale wydawało mi się, że ze 230 pójdzie a tu dojpa
czy możliwe jest, żeby była jakaś blokada założona? - samochód kupiony właśnie w Berlinie (czy mają tam automatycznie zakładane jakieś blokady?)
planuję w przeciągu jakiegoś pół roku zchipować silnik, tylko teraz zastanawiam się czy oprócz trochę lepszego przyspieszenia (o które przede wszystkim mi chodzi) zwiększy mi sie trochę v-max?
V max
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie wierzyłeś danym technicznym? Wiesz że opory powietrza rosną z kwadratem prędkości? Wiesz że np bora z silnikem 204 konie wyciąga 235? Na co liczyłeś ze 140-toma końmi? Ciesz się z tych 210km/h, i jeśli nie chcesz popsuć sobie humoru to nie weryfikuj tej prędkości ze ze stoperem lub GPS-em. Chiptuning na pewno poprawi głównie moment obrotowy jaki i moc, ale to jest temat nie na ten dział forum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
prawdę mówiąc to nie sprawdzałem nawet ile jest wg. specyfikacji
po prostu założyłem, że może pójść więcej
co do sprawdzania prędkości rzeczywistej to wg. programiku w tel. połączonego z GPS-em wyszło, że rzeczywista przy tych 210 to tak naprawdę 200km/h
i co najśmieszniejsze te 10km które licznik przekłamuje jest nawet na niższych prędkościach (np. 140), co jest chyba dziwne, ponieważ z tego co się orientuję to im wyższa prędkość tym większe przekłamanie, ale w końcu laik w tych sprawach jestem
po prostu założyłem, że może pójść więcej
co do sprawdzania prędkości rzeczywistej to wg. programiku w tel. połączonego z GPS-em wyszło, że rzeczywista przy tych 210 to tak naprawdę 200km/h
i co najśmieszniejsze te 10km które licznik przekłamuje jest nawet na niższych prędkościach (np. 140), co jest chyba dziwne, ponieważ z tego co się orientuję to im wyższa prędkość tym większe przekłamanie, ale w końcu laik w tych sprawach jestem
Witam. Jeździsz na seryjnych kołach czy zmieniałeś oponki na inny rozmiar ? Mój Mk5 105KM też wiecej jak 203km/h nie pojedzie, ale muszę zmierzyć chociażby nawigacją właśnie. Co do fabrycznej blokady to w szybszych autach montują ogranicznik do 250. A Golf szybciej nie pojedzie tylko na tyle na ile pozwala mu skrzynia i ogranicznik obrotów (który można przesunąć trochę w dół). Pozdrawiam