stuka w silniku VR6
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
stuka w silniku VR6
Witam, mam problem z stukaniem wydobywa sie on z okolicy 5-6cylindra (dwa od skrzy ni biegów)
Cała moja przygoda zaczeła sie tak:
-padła skrzynia więc wymieniałem na nową i przy okazji wymieniłem napinacze, prowadnice i łańcuchy)
- po złożeniu zaczoł nierówno chodzić i wyć z okolic rozrządu (okazało się ze napinacz hydrauliczny łańcuszka rozrządu był zamocno napięty- i zjadł górny ślizg)
- po kupnie nowego napinacza hydraulicznego i ślizgu wszystko złożyłem i zaczeło właśnie stukać....
- pojechałem do mechaniorów..... posłuchali i powiedzieli : panewki, sworzeń tłoka.
- Wymieniłem panewki i żeczywiście luz był delikatny na sworzniu tłoka więc wymieniłem.
- i dalej stuka.........
Już niewiem co to może być.... POMOCY Bo vr-a mam a rowerkiem zapie*****
Jak rozbierałem rozrząd drugim razem to koło pośrednie napędzające pompe oleju miało luz.... Czy to to może być przyczyną???
Jeszcze raz prosze o pomoc i pozdrawiam!!!
Cała moja przygoda zaczeła sie tak:
-padła skrzynia więc wymieniałem na nową i przy okazji wymieniłem napinacze, prowadnice i łańcuchy)
- po złożeniu zaczoł nierówno chodzić i wyć z okolic rozrządu (okazało się ze napinacz hydrauliczny łańcuszka rozrządu był zamocno napięty- i zjadł górny ślizg)
- po kupnie nowego napinacza hydraulicznego i ślizgu wszystko złożyłem i zaczeło właśnie stukać....
- pojechałem do mechaniorów..... posłuchali i powiedzieli : panewki, sworzeń tłoka.
- Wymieniłem panewki i żeczywiście luz był delikatny na sworzniu tłoka więc wymieniłem.
- i dalej stuka.........
Już niewiem co to może być.... POMOCY Bo vr-a mam a rowerkiem zapie*****
Jak rozbierałem rozrząd drugim razem to koło pośrednie napędzające pompe oleju miało luz.... Czy to to może być przyczyną???
Jeszcze raz prosze o pomoc i pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony ndz mar 23, 2008 18:35 przez mmaniek8, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary VR viewtopic.php?t=149702
chosen pisze:a moze poprostu szklanka któras poszła się walić ??
Też to brałem pod uwagę.... tylko było by to widać?? A pozatym przy wymianie tłoka z korbowodem ściągałem wałki i szklanki były pozamieniane miejscami więc to raczej odpada....
- Golf GTi
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
szklanki daje sie w tych miejscach ktore byly, pamietaj ze tuleje w glowcy sie sa rowno wypracowane, wiec szkanki tez sa tak jak by dopasowane do swoich miejsc. A jak poznac ze jest zepsuta ,sprubuj wcisnac tloczek w szklance, w dobrej jak jest napompowana olejem nie ma takie opcji zeby wcisnac, w takiej uszkodzone dasz rade bo minimalnie wcisnac do srodka ,bo albo zaworek nie trzyma oleju albo jest poprostu wypracowana.
Tylko jak jest napompowana (podczas pracy silnika) to zanim rozkręce silnik olej nieścieknie?? jak głowica była zdjęca to sprawdzałem czy zawory nieciekną itp. niby było wszystko ok a odgłos stukania pochodzi właśnie jakby z wnętrza silnika po odkręceniu kurka wlewu oleju tak samo słychać (nie mocniej) jak sam obsłuchiwałem silnik to słychać stuk na granicy głowica/blok...Golf GTi pisze:sprubuj wcisnac tloczek w szklance, w dobrej jak jest napompowana olejem nie ma takie opcji zeby wcisnac,
- Paweł Marek
- V.I.P.
masz tyle czasu żeby zgasić silnik i zdjąć dekiel, być może wyczujesz luz naciskając twardym drewienkiem na poszczególne szklanki (krzywka nad sprawdzaną szklanką ma być w górę).mmaniek8 pisze:olej nieścieknie?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dobra dzięki za podpowiedzi sprawdze szklanki. A co do tego wałka pośredniego?? ma to jakiś wpływ?? bo już niewiem.... luz może być na nim??
[ Dodano: 24 Mar 2008 11:17 ]
jednak to nie szklanki.... POMOCY
[ Dodano: 27 Mar 2008 10:45 ]
PROBLEM ROZWIĄZANY!!!! Okazało się ze napinacz hydrauliczny (nowy-zamiennik) nie napinał łańcuszka rozrządu i latał on jak **** i sie tłukł..... Taka prosta sprawa a musiałem zrobić remońcik silnika zeby do tego dojść.....
[ Dodano: 24 Mar 2008 11:17 ]
jednak to nie szklanki.... POMOCY
[ Dodano: 27 Mar 2008 10:45 ]
PROBLEM ROZWIĄZANY!!!! Okazało się ze napinacz hydrauliczny (nowy-zamiennik) nie napinał łańcuszka rozrządu i latał on jak **** i sie tłukł..... Taka prosta sprawa a musiałem zrobić remońcik silnika zeby do tego dojść.....
Ostatnio zmieniony ndz mar 23, 2008 20:02 przez mmaniek8, łącznie zmieniany 1 raz.