Remont Silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kutwica
Mały gagatek
Mały gagatek

Remont Silnika

Post autor: kutwica » śr mar 26, 2008 13:30

WItam mam pytanie ile bedzie kosztował remont silnika w golfie 2 silnik 1.8 monowtrysk,tzn wymiana pierscieni tuleji cylindrów uszczelki pod glowica,czy tuleje cylindrow można szlifowac czy sie wtłacza nowe??

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr mar 26, 2008 13:43

robocizna + szlif części to sporo kasy, taniej kupisz drugi silnik

Obrazek
Obrazek

kutwica
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kutwica » śr mar 26, 2008 14:05

ile beda kosztowały nowe tuleje tłokowe czy można je szlifować,wolalbym jednak remont poniewaz nigdy niewiadomo jaki silnik sie kupi, wjakim stanie

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr mar 26, 2008 15:08

Tylko za pieniądze jakie potrzebujesz na remont kupisz sobie dwa silniki. jeśli chciałbyś szlifować cylindry musisz kupić pierścienie i tłoki na nadwymiar a to kosztuje kuuupe pieniędzy, panewki, z ewentualnym szfifowaniem, części go głowicy.
Intercrs podaje cenę za kompletny tłok na nadwymiar 200 zet około.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr mar 26, 2008 15:09

prezesso pisze:robocizna + szlif części to sporo kasy, taniej kupisz drugi silnik
w gorszym stanie, przeciez te silniki maja juz swoje lata i przebiegi , za duzy to ludie zakladaja gaz do niego co nie oszukujmy sie nie słuy silnikowi, kupi taki z przebiegiem "190 tys" i co ? za kilka miesiecy remont ?
kutwica, masz racje , lepiej robic remotnt , wiesz pozniej co masz, no chyba ze jakis zaufany silnik , od znajomego który sie wiesz jak opiekował autem, w innym prypadku doradzałbym samodzielny remont.Co do czesci Ci niestety niepomoge , ale trzymam kciuki, daj znac jak poszło i za ile czesci kupiłes i jakie.
za silnik krzycza sobie ludzie 500-600 zł , ja wolałbym dołozyc pare stówek i miec to zrobione porzadnie i nie obawiac sie ze cos pierd.. w silniku.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr mar 26, 2008 15:23

Nie do końca się zgodze że nie wiesz co kupisz. Ostatnio będąc na szrocie stał sprawdzony na części mk2 z silnikiem EZ lub RF, z roku około 90. Dziwiłem się ze poszedł na żyletki ale właściciel powiedział że nie miał prawa do rejestracji gdyż jakoś nie tak sprawadzony. Silniczek prawie jak igła, zero wycieków, przebiez 130 kkm z tego co pamiętam. Przy mnie go odpalił bo siedział jeszcze w kompletnej budzie. Chodził świetnie. Chciał za niego 800 zet i był wart tych pieniędzy.
Remont silnika niczego nie gwarantuje. Poczytaj na forum były przypadki że po remoncie samochód stracił moc, zaczął brać więcej oleju itd.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr mar 26, 2008 15:46

jhosef pisze:Poczytaj na forum były przypadki że po remoncie samochód stracił moc, zaczął brać więcej oleju itd.
mowisz o pojedynczych przypadkach , ktos albo nie wiedial jak sie za to zabrac , albo przyosczedził na czesciach i robocie.

Obrazek

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: zajac » śr mar 26, 2008 16:37

a ja napisze tak z doswiadczenia

kup mocniejszy silnik i w nim zrob remont

mnie remont RP wyszedl ok 1500-1800zl a nie robilem cylindrow i nie wymienialem tlokow bo nie bylo potrzeby.
Wymienilem wszystkie zabawki w glowicy(zawory ,uszelniacze itd) ,glowica zostala splanowana, nowe uszczelki, nowe pierscienie, wałek rozrzadu, sprzeglo (kpl), półosie,
nowy wtrysk, sonda lambda, do tego filtry i oleje i nie placilem duzo za robotebo tylko 250zl

jak napisalem lepiej kup jakis mocniejszy silnik i go ogarnij taka moja sugestia

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr mar 26, 2008 16:49

zajac, no tak tez mozna, dobry swap nie jest zły :D

Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Re: Remont Silnika

Post autor: jackyz » czw mar 27, 2008 00:06

kutwica pisze:WItam mam pytanie ile bedzie kosztował remont silnika w golfie 2 silnik 1.8 monowtrysk,tzn wymiana pierscieni tuleji cylindrów uszczelki pod glowica,czy tuleje cylindrow można szlifowac czy sie wtłacza nowe??
Witam,ja robiłem remont silnika w silniku Vw tylko że diesla ale są one podobne w dolnej częsci silnika.
1 nie trzeba wymieniać tłoków tylko wstawić nowe tuleje na wymiar tłoków które Masz.
2 dasz nowe pierscienie
3 zawieź wał do pomiaru żeby szlifierz dopasował panewki główne i korbowodowe (wału raczej nie trzeba będzie szlifować).
4 kup sobie komlet wszystkich uszczelek i uszczelniaczy (cały zestaw wychodzi taniej niż byś kupował pojedyńczo)
5 uszczelki pod głowice nie kupuj najtańszej,bo są kiepskiej jakości i musi mieć taką samą liczbe nacięć,chyba że dasz ją splanować
Nie wspomne już o wszystkich filtrach i oleju.Jak wszystko poskładasz dokładnie i czysto to napewno Twój golfik będzie żył,i będziesz mógł iść na beera. :kufel:

Jacek

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » czw mar 27, 2008 01:05

[1 nie trzeba wymieniać tłoków tylko wstawić nowe tuleje na wymiar tłoków które Masz]napisał jackyz tego jeszcze nie słyszałem

[ Dodano: 27 Mar 2008 00:06 ]
ciekawe jak to zrobic

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » czw mar 27, 2008 14:52

[quote="norek111"][1 nie trzeba wymieniać tłoków tylko wstawić nowe tuleje na wymiar tłoków które Masz]napisał jackyz tego jeszcze nie słyszałem

[ Dodano: 27 Mar 2008 00:06 ]
ciekawe jak to zrobic[/quote
Robi to szlifierz tzn wytacza stare tuleje na odpowiedni wymiar i wstawia nowe tuleje do bloku.W domu napewno tego nie zrobisz.

Jacek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw mar 27, 2008 14:56

1 nie trzeba wymieniać tłoków tylko wstawić nowe tuleje na wymiar tłoków które Masz.
A tuleje te będziesz miał za darmo. Nie w każdym silniku da się to zrobić. Tuleja musi mieć też swoją grubość, i wsadzenie jej w blok może wymagać przetoczenia niebezpiecznie zbliżającego się do np kanałów wodnych itp. kutwica, dokładnie policz sobie koszta takiego remontu bo może Cię naprawde dużo wynieść i lepiej będzie zaryzykować drug silnik. Zwłaszcza ze niektóre komisy dają gwarancję na kupowany towar.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » ndz mar 30, 2008 22:56

jhosef pisze:
A tuleje te będziesz miał za darmo. Nie w każdym silniku da się to zrobić. Tuleja musi mieć też swoją grubość, i wsadzenie jej w blok może wymagać przetoczenia niebezpiecznie zbliżającego się do np kanałów wodnych itp. kutwica, dokładnie policz sobie koszta takiego remontu bo może Cię naprawde dużo wynieść i lepiej będzie zaryzykować drug silnik. Zwłaszcza ze niektóre komisy dają gwarancję na kupowany towar.
Jak czegoś nie Wiesz to nie pisz głupot typu niebezpiecznie zbliżającego się do kanałów wodnych.Pisalem jasno że robi to szlifierz,który wstawia tuleje o grubosci ok 3lub 4 milimetrów.
Pozdrawiam.

Jacek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”