brak ladowania czy akumulator padl

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ddog
Nowicjusz
Nowicjusz

brak ladowania czy akumulator padl

Post autor: ddog » wt kwie 08, 2008 14:26

Witam.

Zdarzylo mi sie to juz drugi raz w przeciagu 2och tygodni: w czasie jazdy zapalila sie kontrolka ladowania akumulatora, po dojechaniu na miejsce aku byl pusty.. wczoraj to samo przestal ladowac, nie wiem czy to moze byc wina warunkow atmosferycznych dwa tygodnie temu jechalem podczas sporych opadow mokrego sniegu padajacego centralnie na front auta, wczoraj totalne oberwanie chmury mnie spotkalo tez z przodu... po 8 godzinach w pracy wyjechalem (na szczescie zakrecil :) ) w trase i znowu wpadlem w deszcz i znowu przestal sie ladowac.. Bylem na pomiarach i wynikalo z nich ze prad ladowania alternatora jest ok jak rowniez aku jest ok.... dzis rano zauwazylem ze podczas ladowania prostownikiem ladowanie nagle sie przerywa (spadek z 5A na 0A) a nastepnie po kilku sekundach znowu laduje.... Prosze o rade w tej denerwujacej sytuacji... niby wszystko jest ok w pomiarach ale i tak padaka :(

byle do przodu :)

Awatar użytkownika
Dyziu14021991
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Dyziu14021991 » wt kwie 08, 2008 15:43

Ile masz juz ten akumulator bo moze byc juz zasiarczony albo ktoras z plytek jest luzna spr. szczotki na alternatorze i prad ladowania. Sprawdzi tez napiecie na akumulatorze.

RAJEK

[img]http://images30.fotosik.pl/156/d42d884289b89218.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » wt kwie 08, 2008 15:46

Witam
ddog pisze:dzis rano zauwazylem ze podczas ladowania prostownikiem ladowanie nagle sie przerywa (spadek z 5A na 0A)
Sporawdź prostownik, mozliwe że jest przerwa na którymś styku konkretnie pod osłoną zacisku (- +).
ddog pisze:Zdarzylo mi sie to juz drugi raz w przeciagu 2och tygodni: w czasie jazdy zapalila sie kontrolka ladowania akumulatora, po dojechaniu na miejsce aku byl pusty..
Jesli akumulator był naładowany to masz cos nie tak z alternatorem. Miałem cos podbnego , zapalała sie kontrolka . Sprawdz tędy jeszcze raz regulator napięcia - mysle ze kończy swoj zywot. Skoki napiecia nie powinny byc duze np. 14,00v-14,01v. ]
Ogólni8e wymieniałeś juz regulator napięcia? Jesli nie to zrób to bo w golfach często się psują.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Demonsko
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Demonsko » wt kwie 08, 2008 15:50

A moze poprostu w mokrej pogodzie pasek na alternatorze Ci pobjezdza? Sprawdz czy nie masz go za luźny.

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » wt kwie 08, 2008 17:25

sprawdz jakie masz ladowanie. moze byc tez tak, ze ako juz konczy swoj zywot.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » wt kwie 08, 2008 17:53

Maćkooo pisze:Sprawdz tędy jeszcze raz regulator napięcia - mysle ze kończy swoj zywot.
i to bedzie prwadopodobna przyczyna - wymiana jest prosta

:-k ...

ddog
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ddog » pt kwie 18, 2008 11:36

pasek klinowy alternatora byl luzny i popekany, po prostu wysluzony.... po wymianie mialem okazje przetestowac moje VW w deszczu i wszystko ok... zaniedbanie tworzy usterki :) Dzieki wszystkim za rady i do zobaczenia na szosie :D

byle do przodu :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”