Witam wszytskich po raz pierwszy!
Nabyłem ostatnio Golfa GT Special (rok prod. 1995). Tylna wycieraczka nie działała. Wymieniłem silniczek (który okazał się uszkodzony). Wycieraczka nadal nie działa - więc zacząłem szukać przyczyny w przekaźnikach. Z tego co zdążyłem się zorientować za rtylną wycieraczkę odpowiada przekaxnik drugi od lewej w górnym rzędzie (oznaczony liczbą 72).
U mnie w w.w. miejscu nie ma żadnego przekaźnika, natomiast ten z 72 znajduje sie w dolnym rzędzie pierwszy od lewej (w.g. rozpiski znalezionej w necie tam powinien być przekaźnik od spryskiwaczy reflektorów, których u mnie nie ma). W związku z tym - moje pytanie czy jest możliwe, że mam jakąś inną instalację (czy we wszytskich MK3 jest tak samo?) - czy po prostu poprzedni właściciel coś przekombinował?
Pozdrawiam
Piotr Z.
Tylna wycieraczka i przekaźniki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tylna wycieraczka i przekaźniki
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 07:54 przez 5520, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdziłem kable idące do klapy - są OK. Przełożyłem na chwilę przekaźnik 72 w miejsce gdzie powinien być (w.g. rozpiski) i wycieraczka zaczeła działać, więc problem jest rozwiązany. Zastanawiam sie tylko w jakim celu ten przekaźnik został przełożony w inne miejsce i za co mógł odpowiadać. Chociaż po przełożeniu na właściwie miejsce nie zauważyłem żeby coś mi przestało działać