Tylna wycieraczka i przekaźniki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

5520
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Tylna wycieraczka i przekaźniki

Post autor: 5520 » ndz maja 11, 2008 07:53

Witam wszytskich po raz pierwszy!

Nabyłem ostatnio Golfa GT Special (rok prod. 1995). Tylna wycieraczka nie działała. Wymieniłem silniczek (który okazał się uszkodzony). Wycieraczka nadal nie działa - więc zacząłem szukać przyczyny w przekaźnikach. Z tego co zdążyłem się zorientować za rtylną wycieraczkę odpowiada przekaxnik drugi od lewej w górnym rzędzie (oznaczony liczbą 72).

U mnie w w.w. miejscu nie ma żadnego przekaźnika, natomiast ten z 72 znajduje sie w dolnym rzędzie pierwszy od lewej (w.g. rozpiski znalezionej w necie tam powinien być przekaźnik od spryskiwaczy reflektorów, których u mnie nie ma). W związku z tym - moje pytanie czy jest możliwe, że mam jakąś inną instalację (czy we wszytskich MK3 jest tak samo?) - czy po prostu poprzedni właściciel coś przekombinował?

Pozdrawiam
Piotr Z.
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 07:54 przez 5520, łącznie zmieniany 1 raz.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » ndz maja 11, 2008 09:26

5520, ściągnij gume ta w której ida kable do klapy i sprawdź czy nie sa poprzecierane,jak klape otworzysz to jest to po lewej stronie

5520
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: 5520 » ndz maja 11, 2008 20:04

Sprawdziłem kable idące do klapy - są OK. Przełożyłem na chwilę przekaźnik 72 w miejsce gdzie powinien być (w.g. rozpiski) i wycieraczka zaczeła działać, więc problem jest rozwiązany. Zastanawiam sie tylko w jakim celu ten przekaźnik został przełożony w inne miejsce i za co mógł odpowiadać. Chociaż po przełożeniu na właściwie miejsce nie zauważyłem żeby coś mi przestało działać

Awatar użytkownika
kleki
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kleki » ndz maja 11, 2008 20:28

Pewnie leciał bezpiecznik, dlatego rzekaźnik w innym polu. ;-) Silniczek nie miał przypadkiem zwarcia?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”