Przygasanie radia i oświetlenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Przygasanie radia i oświetlenia
witam w moim MK4 po zakręceniu silnika przy rozruchu moje radio i oświetlenie wyłacza się na moment co może być przyczynom akumulator mam wpełni na ładowany?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
wypełnij dokładnie temat uzupełniając o model samochodu i dział bo całość trafi do zsypu a jak dokładniej wygląda to wyłączanie? bo z tego co wiem to wszystko powinno przygasać żeby na rozrusznik puścić większy prąd - wyłączanie zbędnych odbiorników prądu. nie wiem jak to jest w mk4 ale w mk3 światła i oświetlenie wnętrza mi przygasa w chwili rozruchu
jest to normalne zjawisko uwarunkowane b.dużym poborem prądu w trakcie rozruchuJacek12345 pisze:w moim MK4 po zakręceniu silnika przy rozruchu moje radio i oświetlenie wyłacza się na moment co może być przyczynom akumulator mam wpełni na ładowany?
i nie ma się czym przejmować !
regułą powinno być to aby przy uruchamianiu silnika wyłączyć wszystkie dodatkowe odbiorniki gdyż zwiększasz tym samym żywotność akumulatora.
Ostatnio zmieniony sob maja 31, 2008 16:02 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sztomel, mam do Ciebie pytanie. bo widzę że masz silnik ALH. jak jest u Ciebie z zapalaniem? poprawiałeś mapy startowe? bo mam 2 typów z takim silnikiem (golf IV i bora) i problemem przy zapalaniu ciepłego silnika i nie wiem czy coś można z tym zrobić vagiem (podniesienie dawki pomoże?) czy jedynie pozostaje korekcja map?
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
miałem swego czasu problemy z uruchamianiem ciepłego silnika (kręcić musiałem przez około 5 sekund), problem ustał jak wymieniłem akumulator na nowy (stary miał już nalatane 7 latek i właśnie ten problem występuje jak akumulator jest już słabiutki lub jak nie dba się o stan klem na w miarę nowym akumulatorze - trzeba je czyścić aby była na nich prawidłowa przewodność prądu), wiem że z upływem kolejnych latek jak nic z tym nie zrobię to problem z odpalaniem ciepłego silnika powróci jak bumerang ale do tego czasu mam w planach podniesienie KM i Nm w moim Golfie i niejako przy okazji czipowania ECU zrobi się korekcję map startowych. Z tego co pisali w takim temacie inni (doświadczeni) forumowicze to korekcja VAG-iem nie przyniesie spodziewanego efektu z uwagi na niewystarczającą korekcję dawki.