mk3 1.9 td bierze olej i dmucha spalinami z wlewu oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk3 1.9 td bierze olej i dmucha spalinami z wlewu oleju
witam mam problem mój golfik spala olej i to dosyć dużo około 8 l na 10 tyś.Gdy zapalam zimny silnik rano z korka wlewu i z bagnetu nie dmucha dopiero gdy pochodzi z dwie minuty zaczyna dmuchać.Co może być?czy głowicz walnięta uszczelniacze pęknięta może prowadnice?a może przegrzany pierścienie zmienić? a tak wogule to doszłem że ktoś wymienił silnik prawdopodobnie przed sprowadzeniem z HOLANDI . numer silnika zaczyna sie 1Y a td były aaz.jak po moich oględzinach wynikło że do 1y przełożono części 0d 1.6 td czyli pompa wtryskowa,miska olejowa,wtryski były 130 bar a powinny byc 150 bar.SILNIK z tym osprzetem od 1.6 chodził jak traktor.Juzmnie to denerwowało więc zmieniłem pompe od aaz i wtryski 150 bar.inny samochód teraz to on chce jechać wczesniej więcej jak 120 km/h nie jechać teraz jesk inaczej wcisne to jedzie .Jeszcze kwestja ustawienia zapłonu może dacie jakieś wskazówki?jeszcze co do różnicy 1y a aaz ;1y nie ma natrysku na denko tłoka a aaz ma .Może bez braku natrysku siadły pierścienie.mam aaz na części pompa już przełożona i wtryski i chyba trzeba będzie przełożyć te natryski do tego 1y bo one z wersją turbo chyba musza być. Jeszcze głowica tak z garażu od aaz ma pęknięcia między gniazdami.Mechanik muwił ze to często pęka w tych silnikach i nic nie przeszkadza oczywiście jak nie dmuchało w układ chłodzenia.musze wziąśc sie za ten silnik może ktoś coś podpowie.pozdrawiam.
1Y to nie silnik od mk2
tylko wolnossaca mk3
pewnie ktos przełozył głowice wraz z turbina do tego silnika
ale skoro doł jest od 1Y a gora z turbina
to niewiem dlaczego wymieniles pompe i wtryski
moze ona była od jeszcze czegos innego??
skoro spala ci 8L na 10000
to jeszcze nie jest zle
wg ksiazki serwisowej silnik VW ma norme do 1,5L na 1000km
ostro!!!
oczywiscie nie musi tyle palic
jezeli dmucha przez gore i dol tzn ze silnik masz juz wychechłany
mi dmuchalo w 1.6Td gora
zrobilem mini remont(pierscienie uszczelniacze) dmuchanie ustało ale mi nie dmuchał przez bagnet
wiec stawial bym jeszcze na panewki do wymiany
co do pekniec miedzy zaworami mechanik ma racje
to w niczym nie przeszkadza
gorzej jakby byly peknieca poza zaworami
na gładzi
wtedy mogłby sie dostawac olej do garow lub woda
i silnik załatwiony
sprawdz cisnienie w garach
tylko wolnossaca mk3
pewnie ktos przełozył głowice wraz z turbina do tego silnika
ale skoro doł jest od 1Y a gora z turbina
to niewiem dlaczego wymieniles pompe i wtryski
moze ona była od jeszcze czegos innego??
skoro spala ci 8L na 10000
to jeszcze nie jest zle
wg ksiazki serwisowej silnik VW ma norme do 1,5L na 1000km
ostro!!!
oczywiscie nie musi tyle palic
jezeli dmucha przez gore i dol tzn ze silnik masz juz wychechłany
mi dmuchalo w 1.6Td gora
zrobilem mini remont(pierscienie uszczelniacze) dmuchanie ustało ale mi nie dmuchał przez bagnet
wiec stawial bym jeszcze na panewki do wymiany
co do pekniec miedzy zaworami mechanik ma racje
to w niczym nie przeszkadza
gorzej jakby byly peknieca poza zaworami
na gładzi
wtedy mogłby sie dostawac olej do garow lub woda
i silnik załatwiony
sprawdz cisnienie w garach
dół i góra jest orginał 1y jeszcze od nowości orginalna uszczelka tylko komuś sie aaz rozleciał bo tak jest na naklejce w bagażniku a siedzi 1y pompa ,turbo i misa ktoś założył od 1.6 td kr tak jak wcześniej pisałem założyłem pompe orginalną od 1.9 aaz i oleju mniej zaczoł brać.jak siedziała pompa od 1.6 to i chyba rozrząd sie nie zgadzał bo do 2 tyś.nie chciał iść po wymiani pompy inny samochód i silnik cichutko pracuje wcześniej chodził jak traktor.mam w garażu AAZ rozebranego tylko ma ryski delikatne w cylindrach tłoki dobre wał też wzorowy może z dwóch da rade złożyć jeden dobry.
czyli masz tak naprawde zwyklego dieselka 1.9
z gratami od TD
wiec raczej grac to ze soba dobrze niebedzie jezeli:
niewiem jakie sa srednice zaworow w 1Y a AAZ
jezeli mniejsze to juz bedzie gorszy chodzi o głowice(moze przekładka)
kolejna sprawa to walek rozrzadu
inne nastawienia i sposob ustawiania
znowu niebedzie chodzic jak nalezy
jezeli chodzi o turbo to zalezy od ktorego 1.6TD
ale cisnienie w 1.9 a 1.6 jest podobne czyli roznicy niepowinno byc
skoro masz takie dobre cisnienie to niemam pojecia dlaczego wciaga olej
moze przez turbine
zobacz w jakim stanie jest
ja bym ci radzil:
sprawdz w jakim stopniu jest zuzyty AAZ ktory masz w garazu
pomierz czy cylindry nie sa jajowate
wsadzic i skompletowac AAZ i nie cudowac w budowaniu jakiegos mutanta
bo tak czy siak to kiedys padnie
bebechy sa od zwyklasa a jak wiadomo zwyklas niema takich przeciazen jak TD i moze wiecej zniesc bo niema turbiny
kompletuj AAZ i wsadz go
z gratami od TD
wiec raczej grac to ze soba dobrze niebedzie jezeli:
niewiem jakie sa srednice zaworow w 1Y a AAZ
jezeli mniejsze to juz bedzie gorszy chodzi o głowice(moze przekładka)
kolejna sprawa to walek rozrzadu
inne nastawienia i sposob ustawiania
znowu niebedzie chodzic jak nalezy
jezeli chodzi o turbo to zalezy od ktorego 1.6TD
ale cisnienie w 1.9 a 1.6 jest podobne czyli roznicy niepowinno byc
skoro masz takie dobre cisnienie to niemam pojecia dlaczego wciaga olej
moze przez turbine
zobacz w jakim stanie jest
ja bym ci radzil:
sprawdz w jakim stopniu jest zuzyty AAZ ktory masz w garazu
pomierz czy cylindry nie sa jajowate
wsadzic i skompletowac AAZ i nie cudowac w budowaniu jakiegos mutanta
bo tak czy siak to kiedys padnie
bebechy sa od zwyklasa a jak wiadomo zwyklas niema takich przeciazen jak TD i moze wiecej zniesc bo niema turbiny
kompletuj AAZ i wsadz go
AAZ który jest wgarażu ma delikatne ryski w cylindrach wzdłóż ,pierścionki też nie zaciekawe,głowica ma pękniecia mięgzy gniazdami zaworów w czterech najcięszych miejscach,wał ok,tłoki ok,panewki ok góra i dół,tylko te rysy może by chonowanie wydało pod stare tłoki tylko nowe pierścionki[progu na cylindrze nie ma,jak sprawdzić czy nie są jajowate czyli przegrzane?]jeszcze jedno w tym aaz-cie wałek od pompy olejowej zakończony płaską końcuwką ma delikatnie zjechane brzegi tak jakby z tego wałeczka były te opiłki które znalazłem w misie przy rozbiurce to może one porysował te cylindry?jeszcze co do pompy wtryskowej zazwyczaj sterowanie większą dawką jest podawane cisnieniem z turbiny a w mojej jest zaworek na pociśnienie z tyłu pompy gdzie w innych zpięte jest do urządzenia rozruchowego rozwiązałem to zaworkiem i mikrowłącznikiem który był orginalnie przy pompie załancza się dopiero przy jakiś tam obrotach nie wiem czt dobrze to roawiązałem?cisnienie turbo w granicach 0,6 0,7 przy 2800 na obciążonym silniku w czsie jazdy.