wymiana oleju wspomagania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana oleju wspomagania
przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, miałam kiedyś w moim golfiku IV (98rok, TDI)olej koloru pomarańczowego, kupiłem właśnie taki tylko ze ma kolor zielony ale wcześniej podobno był w sprzedaży jako żółty (febi S6161) i teraz kilka pytań:
1. ile wchodzi do wspomagania dokładnie tego oleju jeśli wyczyszczę cały układ kierowniczy
2. czy mogę w końcu uzyć tego rodzaju? (febi S6161)
3. czy możecie podesłać instrukcje jak krok po kroku wymienić ten olej.
[ Dodano: 03 Lip 2008 21:11 ]
ponawiam pytanie:)
1. ile wchodzi do wspomagania dokładnie tego oleju jeśli wyczyszczę cały układ kierowniczy
2. czy mogę w końcu uzyć tego rodzaju? (febi S6161)
3. czy możecie podesłać instrukcje jak krok po kroku wymienić ten olej.
[ Dodano: 03 Lip 2008 21:11 ]
ponawiam pytanie:)
Ostatnio zmieniony czw lip 03, 2008 21:11 przez tmhc, łącznie zmieniany 1 raz.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
wchodzi ok. 0.8 litra [przynajmniej do takich staroci jak moj].
spuszczasz zdejmujac grubszy waz przy pompie, przedmuchac zbiorniczek, pokrecic kolami zeby wypchnac z przekladni troche. zalac nowy plyn, pokrecic kolami, dolac, pokrecic, dolac, pokrecic, odpalic, pokrecic, dolac, pokrecic, przejechac sie i zagrzac plyn, dolac... generalnie prosta robota.
spuszczasz zdejmujac grubszy waz przy pompie, przedmuchac zbiorniczek, pokrecic kolami zeby wypchnac z przekladni troche. zalac nowy plyn, pokrecic kolami, dolac, pokrecic, dolac, pokrecic, odpalic, pokrecic, dolac, pokrecic, przejechac sie i zagrzac plyn, dolac... generalnie prosta robota.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- 18damian18
- Mały gagatek
- Kontakt:
Żeby nie zaśmiecać forum załączam link do mojego postu, może ktoś poradzi jak wymienić ten płyn w całości.souler pisze:wchodzi ok. 0.8 litra [przynajmniej do takich staroci jak moj].
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134378
Zrobiłem jak sugerował Souler, zdejmując przewód zaznaczony na zielono (czyli zasilający)z załączonego linku, nie wiem o co chodzi z przedmuchaniem zbiorniczka, pokręciłem kołami i wypłynęło może 0,3L płynu (czarna mazia). Dolałem do stanu, poruszałem kierą ale efektu żadnego, bo pewnie tylko rozcieńczyłem ten syf.
W tym drugim linku jest napisane że w MK3 trzeba wyjąć przewód wychodzący z pompy, tylko nie wiem jak to się ma do MK4.
Co zrobić żeby rzeczywiście wymienić całość płynu?