silnik ma straszna czkawke

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pitersan
Nowicjusz
Nowicjusz

silnik ma straszna czkawke

Post autor: pitersan » pt paź 24, 2008 23:28

Witam mam problem i nie wiem co sie dzieje :( Na zimnym silniku jest wszystko ok ale jak juz silnik sie dobrze rozgrzeje to samochod strasznie sie dlawi. Jak daje gazu to tak jakby mocy wogole nie mial i na kazdym biegu ma czkawke:( Oprocz tego jak wciskam gaz w podloge to slychac jakby bardziej buczal samochod. na biegu jalowym obroty mam 850 ale na sekunde spadaja na jakies 400 pozniej znowu dobrze i tak w kolko, nie wiem co jest przyczyna. Jak go wkrece na wysokie obroty i przestane to jak obroty spadaja, strzela mi w wydechu. Czy przyczyna moze byc cos zesranego z uladem wydechowym bo wiem, ze mam nieszczelny kolektor wylotowy i slychac jakby cos przy tlumiku sie przepalalo?? samochod (mk3 AEA 1.6 benzyna) nigdy nie widzial gazu caly czas benzynka. Prosze o powmoc.

wojtek790
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtek790 » sob paź 25, 2008 08:06

sprawdź przewody i zapłon
wygląda na opóźniony zapłon ale musisz posprawdzać

pitersan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pitersan » ndz paź 26, 2008 22:12

Ok posprawdzam ale dopatrzylem sie ze od tej cewki zaplonowej idzie taki krotki (pleciony) kabelek i nie byl wsuniety na taka wsowke, do czego on sluzy?? A i jak odchodzi od filtru powietrza plastikowa rura to od niej w dol idzie taka grubsza gumowa rura chyba do kolektora ssacego, ta wlasnie gumowa rura jest cala przerwana. Czy to moze byc wlasnie przyczyna tych problemow jakie mam ??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 26, 2008 23:38

plecionka to masa cewki, musi być, jak jej niema a cewka już nie ma dobrej masy do blachy (korozja) to bez tego kabla cewka łatwo się pali, podłącz, zobaczysz, może być już "po ptokach" ale nie kupuj od razu nwej, podmień od kogoś na próbę (każdy golf III 4-cylindrowy benzynowy).
Jeśli chodzi o rurę co idzie do kol. wydechpowego (nie ssącego) to niema znaczenia, dokupisz przy okazji albo poobklejasz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”