Dziwny problem z odpalaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Gringo_w
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwny problem z odpalaniem

Post autor: Gringo_w » śr lis 19, 2008 22:16

Witam.
Posiadam od ponad pół roku mk4 z silnikiem 1.9 TDI o kodzie AJM przebieg teraz już prawie 200k i mam następujący problem:

Raz na jakiś czas (np dziś) auto nie chce odpalić.Przekręcam kluczyk, czekam króciutką chwilkę aż zgaśnie lampka od świec żarowych i kręcę rozrusznikiem.Jak auto nie odpali niemal od razu to zaobserwowałem, że podczas kręcenia mruga kontrolka od świec i słysze szybkie cykanie przekaźnika(?). Po odczekaniu i ponownych próbach auto odpala i problem na jakiś czas znika, po czym pojawia się niespodziewanie po jakimś czasie.

Autem jeżdże dziennie do pracy 40 km w jedną strone. Temperatura po ok 7 km osiąga 90 stopni więc chyba jest ok. Ktoś może coś powiedzieć na ten temat ? Za 1 razem wyładowałem tak akumulator ale następne razy na szczęście odpalał po kilku próbach.
Mam obawy że mogę do/z pracy za którymś razem nie wyjechać.

Ps. W aucie wymieniono po kupnie rozrząd i jakąś część która spowodowała całkowity wyciek płynu chłodniczego.Poprzedni właściciel wymienił wszystkie amortyzatory.Ale z tego co pamiętam problem z odpalaniem raz pojawił się kilka dni po kupnie a płyn uciekać zaczał po miesiącu od kupna.Oczywiście z płynem teraz juz ok.

Awatar użytkownika
Kazimir
Grupa Wielkopolska
Grupa Wielkopolska

Post autor: Kazimir » śr lis 19, 2008 22:22

Sprawdzałeś rozrusznik może się szczotki zawieszają i dlatego masz tak że raz odpali za pierwszym przękręceniem kluczyka a raz że słychać tylko cykanie .

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images27.fotosik.pl/188/194a0404a4064a2e.jpg[/img][/url]
i LOVE DRIVE :)

Gringo_w
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gringo_w » śr lis 19, 2008 22:53

Kazimir pisze:Sprawdzałeś rozrusznik może się szczotki zawieszają i dlatego masz tak że raz odpali za pierwszym przękręceniem kluczyka a raz że słychać tylko cykanie .
Nie ma u mnie tylko cykania bo rozrusznik kreci cały czas normalnie i zawsze tylko auto nie chce odpalić.Cykanie zaobserwowałem dodatkowo kiedy auto nie chce ruszyć ale z tego co tu wyczytałem to może być przekaźnik od dogrzewania świec bo dość zimno za oknem.Ale w takim razie czemu auto nie chce odpalić mimo dogrzewania włączającego się dogrzewania ?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr lis 19, 2008 23:59

Gringo_w zacznij od podłączenia auta pod vaga i sprawdź jakie zostały zapisane kody błędów a potem będziemy się martwić dalej.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”