Klima w zimie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Tomos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Klima w zimie

Post autor: Tomos » ndz sty 18, 2009 22:46

Witam, jak to jest z waszym climatronikiem w zimie? Włącza sie czy nie? Ja mam temp. otoczenia około 3-4 C i po załączeniu klimy nie dzieje sie nic. Nie ma spadku obrotów, obciążenia silnika itp. wszystko było ok wcześniej. Teraz coś nie tak? Czyżby klima odmówiła posłuszeństwa? Wiem że w pewnych autkach klima nie działa w zimie. Jak to jest w VW? Szukalem samodiagnostyki klimy na forum ale jakoś nie wpadło mi w oko. Może ktoś podrzuci?

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » ndz sty 18, 2009 22:55

poniżej 5 stopni klima się nie załącza

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz sty 18, 2009 23:02

norek111 pisze:poniżej 5 stopni klima się nie załącza
Zgadza się :bigok: w Golfie IV i Borze czujnik jest w miejscu zawiasu lewego od strony kierowcy klapy silnika pod plastikem, przez otwór na zawias widac taki walcowaty srebrny.Wystarczy właczyc klime troche go ogrzac np palcem i zaraz się właczy. Musi byc takie zabepzieczenie bo klima schładza do 4st ponizej 5 st nie ma co odbierac zimna i mogła by zamarznac dlatego ma czujnik.
Ostatnio zmieniony ndz sty 18, 2009 23:03 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » ndz sty 18, 2009 23:04

No właśnie, jak to w końcu jest z tą klimą w zimie? Skoro się nie załącza, to po co każą ją uruchamiać zimą, ponoć aby przesmarować sprężarkę i cały układ, ale skoro nie chodzi?? U mnie też nic się nie dzieje po włączeniu na AUTO, tzn. ustawia sobie prędkość i kierunki nadmuchu, ale czy sprężarka chodzi?? Pozdrawiam.

Tomos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomos » ndz sty 18, 2009 23:21

Tak tez myślałem. Jest to samozabezpieczenie klimy aby jej nie uszkodzić w zimie. Dobra rada to odpalić klime w plusowej temp. w ogrzewanym garażu. Nieużywania klima ma wiecęj problemów na wiosnę. A co zrobić jeśli sie trzyma autko pod chmurka (aż żal patrzeć) lub jak większość z nas ma nieogrzewane garaże i temp. nie przekracza w nich 5ciu stopni (szczególnie w te mrozy) ?
Jak ja nie lubię zimy brrrr...

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz sty 18, 2009 23:24

Tomos pisze:Tak tez myślałem. Jest to samozabezpieczenie klimy aby jej nie uszkodzić w zimie. Dobra rada to odpalić klime w plusowej temp. w ogrzewanym garażu. Nieużywania klima ma wiecęj problemów na wiosnę. A co zrobić jeśli sie trzyma autko pod chmurka (aż żal patrzeć) lub jak większość z nas ma nieogrzewane garaże i temp. nie przekracza w nich 5ciu stopni (szczególnie w te mrozy) ?
Jak ja nie lubię zimy brrrr...
ja biore plaucha i nagrzewam palcem czujnik :jezor: klima sie włącza i chodzi z 5 min i zaraz sie czujnik schłodzi i ja wyłączy ale zdąży sie troszke przesmarowac- robie tak raz w tygodniu, ale jak jest w pobliżu 0 st bo ponizej to mi moze palec przymarznąć :hmm:

Awatar użytkownika
KOGUT1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KOGUT1 » pn sty 19, 2009 20:15

Witam a gdzie jest czujnik do klimy w golf V ???

GOLF 5 1.9 TDI 105 KM 2004

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”