jak zamontować stożek???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
jak zamontować stożek???
witam.. mam pytanie? jak zamontowac stożek ? mam mk3 2,0 8v.. czy założenie stozka nie spowoduje przekłaman do komputera i czy nie wpłynie to źle na jego pracę? podobno jest opcja montażu czujnika z orginalnego filtra powietrza w stożku.. jak to zrobić zeby wszystko grało ok..?
gibsongibson77
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie pisze się dwóch takich samych tematów
Jak masz kwadratową przepływkę to potrzebujesz apdaptera. Czujnik temp powietrza (bo pewnie o tym mowisz) zostawiasz tam gdzie był czyli w obudowie przepływomierza. W ogole nie wiem skad pomysł żeby gdzies go przekłądać bo niby po co
Podciśnienie podpięte do puszki filtra odczepiasz i zaślepiasz wężyk. To tyle.
Pozostaje kwestia żeby to nie łapało powietrza z okolic silnika.
[ Dodano: Pią Lut 20, 2009 17:59 ]
dodam że nieraz mozna tak niefortunnie zamontoać stożek że na luzie i podczas hamowania silnikiem, klapka przepływki będzie podwiewana gdy auto jedzie z większymi prędkosciami, ale to się zorientujesz jak ci bedzie auto czasami gasło po montażu stożka...
Jak masz kwadratową przepływkę to potrzebujesz apdaptera. Czujnik temp powietrza (bo pewnie o tym mowisz) zostawiasz tam gdzie był czyli w obudowie przepływomierza. W ogole nie wiem skad pomysł żeby gdzies go przekłądać bo niby po co
Podciśnienie podpięte do puszki filtra odczepiasz i zaślepiasz wężyk. To tyle.
Pozostaje kwestia żeby to nie łapało powietrza z okolic silnika.
[ Dodano: Pią Lut 20, 2009 17:59 ]
dodam że nieraz mozna tak niefortunnie zamontoać stożek że na luzie i podczas hamowania silnikiem, klapka przepływki będzie podwiewana gdy auto jedzie z większymi prędkosciami, ale to się zorientujesz jak ci bedzie auto czasami gasło po montażu stożka...
stożek załóż w miejsce starego filtra powietrza. wywal obudowę i wstaw tam w dziurę stożek. trzeba będzie chyba odkupić jakąś rurę nawet PCV żeby przedłużyć trochę ponieważ lepiej by było żeby ci ciepłe powietrze tam nie wchdziło. ja założyłem u siebie i auto w sumie nie ma większego V-MAX ale za to szybciej wchodzi na obroty i jestem zadowolony poza tym usłyszysz z komory silnika bardzo przyjemny dla ucha dźwięk
Szacuneczek dla wszystkich auto maniaków - takich jak ja :-)
moje MK3
moje MK3
-
- Nowicjusz
czyli obudowy orginalnego filtra nie zdejmuję, tak? po prostu do orginalnej obudowy montuję do srodka stozek..? dobrze rozumiem..?
[ Dodano: 20 Lut 2009 18:11 ]
to wreszcie nie wiem jak zamontowac..? czy w obudowę po starym filtrze czy całkowicie zdjąć obudowę filtra ..? a co się dzieje z przepływomierzem jak zdejmę obudowę w której się znajduje.. ?
[ Dodano: 20 Lut 2009 18:11 ]
to wreszcie nie wiem jak zamontowac..? czy w obudowę po starym filtrze czy całkowicie zdjąć obudowę filtra ..? a co się dzieje z przepływomierzem jak zdejmę obudowę w której się znajduje.. ?
gibsongibson77
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
może liźnij napierw gdzieś ten temat a potem zacznij zadawać pytania. Przepraszam ze tak na ostro jade ale skoro ty sie pytasz czy stożek wsadzic w obudowę oryginalną (no chyba wrzucić luzem).
Napisz w profilu jaki masz silnik tzn kod bo 2.0 było kilka
przepływomierz w ten sposób rownież zostanie zdemontowany Musisz go z tej obudowy wykręcić i zalożyć na dolot bez niej, a stosując adapter bądź nie w zależnosci od potrzeb zakłądasz na niego stożek.gibsongibson77 pisze: co się dzieje z przepływomierzem jak zdejmę obudowę w której się znajduje..
Napisz w profilu jaki masz silnik tzn kod bo 2.0 było kilka
Ostatnio zmieniony pt lut 20, 2009 19:19 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
po pierwsze jaki masz silnik bo 2.0 8v to niewiele mowi. Byly rozne wersje z roznymi przeplywomierzami. Ja mam 2e. Oryginalna obudowe filtra wyrzocilem, potrzebny byl adapter do przeplywki na rure fi 70. Wszystko poskladalem spasowalem i dorobilem uchwyt. Jak chcesz to jutro wysle ci foty
BB (borówka, bandit ...)
może to nie golf 3 ale starszy golf, silnik powiedzmy że taki jak w golfie3 a konkretnie to 2E więc z dużym prawdopodobieństwem gibsongibson77 masz u siebie taki..., stożek tylko że w obudowie, przepływomierz i oryginalna rura, do tego elpidżi power... chyba się połapiesz o co chodzi...
oczywiście obudowa metalowa wykonana własnoręcznie, redukcję też widać również wykonana własnoręcznie, tylko troszkę niewykończona
[ Dodano: 20-02-09, 18:33 ]
ah no i oczywiściue polecam taką obudowę zadobyć lub zrobić, nie tylko dlatego żeby "nie łapał temperatury silnika" ale chociażby żeby filtr wytrzymał dłużej niż miesiąc... brud który widać na obudowie, to wynik codziennej jazdy po miejskich ulicach...
oczywiście obudowa metalowa wykonana własnoręcznie, redukcję też widać również wykonana własnoręcznie, tylko troszkę niewykończona
[ Dodano: 20-02-09, 18:33 ]
ah no i oczywiściue polecam taką obudowę zadobyć lub zrobić, nie tylko dlatego żeby "nie łapał temperatury silnika" ale chociażby żeby filtr wytrzymał dłużej niż miesiąc... brud który widać na obudowie, to wynik codziennej jazdy po miejskich ulicach...
Ostatnio zmieniony pt lut 20, 2009 19:35 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.