stan akumulatora - ładowanie z alternatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
stan akumulatora - ładowanie z alternatora
Witajcie
w jaki sposób można sprawdzić stan akumulatora ? napięcia itd.
i czy idzie zczytać czy ładowanie z alternatora jest odpowiednie ?
może coś vag;iem idzie zczytać :>
thx za any info
pozdrawiam
w jaki sposób można sprawdzić stan akumulatora ? napięcia itd.
i czy idzie zczytać czy ładowanie z alternatora jest odpowiednie ?
może coś vag;iem idzie zczytać :>
thx za any info
pozdrawiam
[b]CriS[/b]
ladujesz aku az bedzie wpelni naladowany i jedziesz do polmozbytu aby ci sprawdzili pod obciazeniem specjalnym "miernikiem"CriSPol pisze:w jaki sposób można sprawdzić stan akumulatora ? napięcia itd.
zwyklym miernikiem,temat 10000 razy poruszanyCriSPol pisze: czy idzie zczytać czy ładowanie z alternatora jest odpowiednie ?
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:21 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
nie trzeba vaga... Zwyczajny woltomierz z odpowiednim zakresem na stałe napięcie i mierzysz:
akumulator w stanie jałowym - nie przekręcony kluczyk nic nie uruchomione, napięcie w okolicy 12 - 12,5V
przy rozruchu czyli jak kręcisz rozrusznikiem nie mniej niż 9V
jak już zapalisz silnik, to przy małych obrotach około 13,5V, kiedy dodasz gazu napięcie nie może sięgnąć wyższej wartości niż 14,5V
prawda że proste?!![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
akumulator w stanie jałowym - nie przekręcony kluczyk nic nie uruchomione, napięcie w okolicy 12 - 12,5V
przy rozruchu czyli jak kręcisz rozrusznikiem nie mniej niż 9V
jak już zapalisz silnik, to przy małych obrotach około 13,5V, kiedy dodasz gazu napięcie nie może sięgnąć wyższej wartości niż 14,5V
prawda że proste?!
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
duber nie wycinaj kawałka wypowiedzi tylko bierz pod uwagę całość..., a skoro się czepiasz to akumulator nie ma mocy, nawet w cudzysłowie... jedyne co możesz zmierzyć w akumulatorze to jego pojemność. Sprawa też prosta, ładujesz akumulator do pełna (jeśli w ogóle można tak powiedzieć) obciążasz stałym prądem (nie zmieniającym się w czasie) dobranym odpowiednio według danych z katalogu i informacji producenta i mierzysz czas. jeśli czas pokrywa się dokładnie z czasem który podał producent to masz aku ze 100% pojemnością, jeśli czas jest krótszy, to procentowo ma obniżoną pojemność.
a ten specjalny miernik to zwyczajny woltomierz z bocznikiem, który mierzy napięcie przy obciążeniu na zaciskach akumulatoraduber pisze:jedziesz do polmozbytu aby ci sprawdzili pod obciazeniem specjalnym "miernikiem"
bo co mnie trapi,
ostatnio bawiłem się vagiem sporo i mam wrażenie ze aku sie trochę osłabił ponieważ światełka przygasają jak kręcę a i lampy jakieś takie niejasne jak wcześniej.
i tak sobie myślę ze to aku który ma niecały rok i dziwne zeby padł już więc moze to alternator.
idzie sprawdzić czy ładuja jak trzeba ?
ostatnio bawiłem się vagiem sporo i mam wrażenie ze aku sie trochę osłabił ponieważ światełka przygasają jak kręcę a i lampy jakieś takie niejasne jak wcześniej.
i tak sobie myślę ze to aku który ma niecały rok i dziwne zeby padł już więc moze to alternator.
idzie sprawdzić czy ładuja jak trzeba ?
[b]CriS[/b]
i co myslisz ze kolega ma taki??poco pisac jaki to jest skoro go niema.i tak musi jechac na "warsztat"no chyba ze ma ale niewie co to jest.-=ren=- pisze: to zwyczajny woltomierz z bocznikiem
gdybym mial sie czepiac inaczej bym tu napisal.-=ren=- pisze:skoro się czepiasz
[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 22:34 ]
mam vaga ale pod mk3 mi tego niepokazuje choc taka funkcja jest w programie