[All VW] Konserwacja podwozia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[All VW] Konserwacja podwozia
Witam!
Konserwuje podwozie już 3 dni - jest przy tym trochę roboty.
I mam pytanie czy robię to dobrze, a robię to tak:
1.Miejsce w którym odszedł "blachogum" (chodzi o ten lepik co jest podwozie wysmarowane oryginalnie) czyszczę szczotką drucianą nakładaną na szlifierkę kątową. Bardzo dobrze zdaje to egzamin. UWAGA - przy tych pracach musimy mieć założone okulary!!!
2.Po wyczyszczeniu tego miejsca gdzie była rdza, daję podkład ANTYKOROZYJNY (najczęściej dwa razy maluję).
3.Gdy podkład wyschnie daję na to "blachogum"
Dobrze to robię? Coś trzeba jeszcze przy tym robić?
Konserwuje podwozie już 3 dni - jest przy tym trochę roboty.
I mam pytanie czy robię to dobrze, a robię to tak:
1.Miejsce w którym odszedł "blachogum" (chodzi o ten lepik co jest podwozie wysmarowane oryginalnie) czyszczę szczotką drucianą nakładaną na szlifierkę kątową. Bardzo dobrze zdaje to egzamin. UWAGA - przy tych pracach musimy mieć założone okulary!!!
2.Po wyczyszczeniu tego miejsca gdzie była rdza, daję podkład ANTYKOROZYJNY (najczęściej dwa razy maluję).
3.Gdy podkład wyschnie daję na to "blachogum"
Dobrze to robię? Coś trzeba jeszcze przy tym robić?
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2009 08:44 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Wydaje mi sie ze dobrze robisz.
Panowie a da sie gdzies kupic preparat zabezpieczac podwozie ale taki który stosuje VW do swoich samochodów? Bo takie cos by bylo najlepsze skoro wytrzymalo juz 20 lat i jeszcze sie trzymie. Pewnie drogi interes ale jestem ciekaw czy jest to w ogóle dostepne
Panowie a da sie gdzies kupic preparat zabezpieczac podwozie ale taki który stosuje VW do swoich samochodów? Bo takie cos by bylo najlepsze skoro wytrzymalo juz 20 lat i jeszcze sie trzymie. Pewnie drogi interes ale jestem ciekaw czy jest to w ogóle dostepne
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
wydaje mi się ze chyba nie to była technologia lat 80-90 tychkwadrat pisze:Panowie a da sie gdzies kupic preparat zabezpieczac podwozie ale taki który stosuje
wiec chyba juz wiekowa (aczkolwiek skuteczna )od tego czasu zmieniło się wiele w tej dziedzinie np sama blacha podwozia
Ostatnio zmieniony sob mar 14, 2009 23:50 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Moga byc "terazniejsze" preparaty. Kiedys widzialem na allegro taki preparat tylko ze volvo. Moze vw tez sa dostepne, chociaz watpie. A moze w ASO by cos wiedzieli.
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Koledzy odswierze troche temat, mam pytanie odnosnie pasty Blachogum, uszczelniająco wygłuszającej. Powiedzcie mi czy ta pasta po wyschnięciu ma postac gumy, czy jest to zwykła asfaltowa pasta głusząca która po zaschnięciu jest twarda jak kamień?
Chodzi konkretnie o to : http://www.allegro.pl/item734599328_pas ... m_1_l.html
Chodzi konkretnie o to : http://www.allegro.pl/item734599328_pas ... m_1_l.html
- Patriko_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
witam, ja używałem boll-a jak dla mnie jest ok po wyschnięciu wygląda tak jak oryginał nie odpada jest elastyczny, polecam
MK3 GTI Edition Black
MK2 GTI Edition One 1.8 T +
**USŁUGI FREZARKĄ CNC**
DEKIELKI i inne ->FACEBOOK
MK2 GTI Edition One 1.8 T +
**USŁUGI FREZARKĄ CNC**
DEKIELKI i inne ->FACEBOOK
chodzi o to ze nie chce zadnej czarnej konserwacji typu asfaltowego które nigdy nie zasychają do konca i sie lepią . Szukam masy uszczelniającej na bazie kauczuku, która ma przyjamną gumową konsystencje po zaschnięciu cos jak silikon i dobrze tłumi.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 22:07 przez szatanek, łącznie zmieniany 1 raz.
szatanek, to chyba ten szary Boll jest taki, tak coś mi w głowie świta.
Najlepiej konserwować jest tak: piaskowanie, potem podkład antykorozyjny i na to żywica oraz na końcu np.BITGUM.
[ Dodano: 15 Wrz 2009 08:18 ]
PS: żywica jest super do konserwacji, ja robiłem test na MK1 z żywicą. Miałem 2 duże ubytki lakieru na samochodzie i jedno zamalowałem marną farbą, a drugie zapaprałem żywicą. To zabezpieczone żywicą nie rdzewiało, było świetnie zabezpieczone, a to zamalowane zwykłą farbą zaczęło rdzewieć. Żywica jest super i polecam. To jest tak jak byś zalał metal szkłem
Najlepiej konserwować jest tak: piaskowanie, potem podkład antykorozyjny i na to żywica oraz na końcu np.BITGUM.
[ Dodano: 15 Wrz 2009 08:18 ]
PS: żywica jest super do konserwacji, ja robiłem test na MK1 z żywicą. Miałem 2 duże ubytki lakieru na samochodzie i jedno zamalowałem marną farbą, a drugie zapaprałem żywicą. To zabezpieczone żywicą nie rdzewiało, było świetnie zabezpieczone, a to zamalowane zwykłą farbą zaczęło rdzewieć. Żywica jest super i polecam. To jest tak jak byś zalał metal szkłem
Szatanek polecam ten produkt http://moto.allegro.pl/item723202082_wu ... _1_kg.html
Po zaschnięciu pozostaje podobna warstwa jak oryginalny produkt vw na podwoziu.
Powiedz gdzie ty to chciałeś nakładać?
Po zaschnięciu pozostaje podobna warstwa jak oryginalny produkt vw na podwoziu.
Powiedz gdzie ty to chciałeś nakładać?