Jak zamontowac klimatyzacje?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak zamontowac klimatyzacje?
Witam serdecznie,
Poszukuję informacji jak zamontować klimatyzację w Golfie II, może ktoś już to robił i może coś podpowiedzieć co jeszcze będzie potrzebne, na co zwracać uwagę, jak to poprawnie zamontować:) Wszelka pomoc mile widziana
Spis części które posiadam:
1. Kompletna nagrzewnica z wentylatorem, okablowaniem i podciśnieniami
2. Kompresor
3. Przewody
4. Czujniki i wiązka z przekaźnikami
5. Schowek
6. Panel regulacyjny
pozdrawiam,
Łukasz
Poszukuję informacji jak zamontować klimatyzację w Golfie II, może ktoś już to robił i może coś podpowiedzieć co jeszcze będzie potrzebne, na co zwracać uwagę, jak to poprawnie zamontować:) Wszelka pomoc mile widziana
Spis części które posiadam:
1. Kompletna nagrzewnica z wentylatorem, okablowaniem i podciśnieniami
2. Kompresor
3. Przewody
4. Czujniki i wiązka z przekaźnikami
5. Schowek
6. Panel regulacyjny
pozdrawiam,
Łukasz
Ostatnio zmieniony pt mar 20, 2009 12:48 przez franek69, łącznie zmieniany 2 razy.
osuszacz i chłodnica klimy jest, zapomniałem wymienić, elektrozaworek do podciśnienia.... muszę sprawdzić, tylko nawet nie wiem gdzie go szukać, gdzieś pod maską ma być czy w środku w nagrzewnicy?
Pasek mam wąski - starego typu, kompresor ma podwójne koło pasowe, masz może jakiś schemat jak te paski pozakładać ? co ma być napędzane i z którego paska ?
Pasek mam wąski - starego typu, kompresor ma podwójne koło pasowe, masz może jakiś schemat jak te paski pozakładać ? co ma być napędzane i z którego paska ?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
a jak jest z silnikiem diesla
Ostatnio zmieniony sob mar 21, 2009 19:43 przez wojtis1990, łącznie zmieniany 1 raz.
greg pisze:wojtis1990 pisze:a jak jest z silnikiem dieslano to oświecam - pompa wtryskowa nie jest napędzana paskiem klinowym tylko rozrządumiś fazi pisze:to samo , tylko kolega pytał ze względu na paski , w dieslu masz jeszcze pompe wtryskową
[url=http://img5.imageshack.us/img5/7381/paskiz.jpg]Obrazek[/URL]
dzięki za oświecenie ale mi chodziło głównie o łapę kompresora , a to że pompę wtryskową napędza rozrząd dowiedziałem się dopiero po Twojej podpowiedzi , dzięki
Silnik benzynowy, dzięki greg za schemat. Trochę zabawy z tymi paskami mnie czeka, wnioskując z rysunku będę jeszcze potrzebował podwójne koło pasowe na pompę wody :/
Tak się zastanawiam czy może znacie jakąś metodę na sprawdzenie kompresora? oczywiście sprzęgło wiem jak sprawdzić na "ostro", chodzi o sprawdzenie czy ten kompresor zrobi wystarczające ciśnienie w układzie - olej w nim jest i lekko się obraca, jak się wylot zatka palcem i obróci to coś tam dmuchnie... jest sens go rozbierać czy lepiej nie ryzykować ? Może ktoś posiada jakiś rysunek techniczny.... typ kompresora to B508S4
Tak się zastanawiam czy może znacie jakąś metodę na sprawdzenie kompresora? oczywiście sprzęgło wiem jak sprawdzić na "ostro", chodzi o sprawdzenie czy ten kompresor zrobi wystarczające ciśnienie w układzie - olej w nim jest i lekko się obraca, jak się wylot zatka palcem i obróci to coś tam dmuchnie... jest sens go rozbierać czy lepiej nie ryzykować ? Może ktoś posiada jakiś rysunek techniczny.... typ kompresora to B508S4
auto to oczywiście golf II, chodzi o to że w ogóle nie mam pojęcia gdzie podłączyć te przewody z czujników, sprężarki, do którego przekaźnika itd. Wiązka klimy którą dostałem również pochodzi z golfa II, jaki silnik to nie wiem. Zastanawiam się czy nie prościej będzie zrobić nową wiązkę niż adaptować tą którą otrzymałem bo kabli tam co nie miara, praktycznie z całego auta.
Interesuje mnie wszystko, gdzie zamontować przekaźnik, jakie przewody do niego podłączyć.
Interesuje mnie wszystko, gdzie zamontować przekaźnik, jakie przewody do niego podłączyć.