Uciekający pedła hamulca
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Uciekający pedła hamulca
Tak jak w temacie:
Sprawa wygląda następująco: odstawiłem samochód do zakładu mechanicznego z prośbą o wymianę tarcz i klocków (komplet przód i tył) zamontowano mi zestaw BOSCH, przy okazji naprawili mi jeden tylny tłoczek i wymienili linki hamulca ręcznego. Wszystko jest OK hamulce brzytwa mimo że jeszcze się układają no i trochę kopcą.
Samochód odebrałem wczoraj i trochę sobie polatałem i wtedy zauważyłem że gdy już stoję i trzymam wciśnięty pedał hamulca to on powoli ucieka w podłogę.
Zadzwoniłem do tego mechanika wczoraj i kazał przyjechać samochodem trzymał mi go do dzisiaj sprawdził wszystko nie ma wycieków, sprawdził na rolkach, a sytuacja jak występowała z tym hamulcem to występuje nadal.
Wcześniej nie zwracałem uwagi na tą przypadłość tak że nie mogę powiedzieć czy tak było.
A wspomnę że gdy silnik jest zgaszony i naciskam pedał hamulca wtedy nie ucieka do podłogi.
Mechanik (duży zakład z doświadczeniem i stażem, do tej pory wszystko robili mi super) stwierdził że te modele tak mają i wszystko. Hamulce mam i jest Ok
Moje pytanko dotyczy tego czy naprawdę jest wszystko w porządku i czy u Was też tak jest. A jeśli ktoś tak miał i udało mu się zlokalizować przyczynę to proszę o podzielenie się sugestiami i info. Z góry thx
Pozdr
Sprawa wygląda następująco: odstawiłem samochód do zakładu mechanicznego z prośbą o wymianę tarcz i klocków (komplet przód i tył) zamontowano mi zestaw BOSCH, przy okazji naprawili mi jeden tylny tłoczek i wymienili linki hamulca ręcznego. Wszystko jest OK hamulce brzytwa mimo że jeszcze się układają no i trochę kopcą.
Samochód odebrałem wczoraj i trochę sobie polatałem i wtedy zauważyłem że gdy już stoję i trzymam wciśnięty pedał hamulca to on powoli ucieka w podłogę.
Zadzwoniłem do tego mechanika wczoraj i kazał przyjechać samochodem trzymał mi go do dzisiaj sprawdził wszystko nie ma wycieków, sprawdził na rolkach, a sytuacja jak występowała z tym hamulcem to występuje nadal.
Wcześniej nie zwracałem uwagi na tą przypadłość tak że nie mogę powiedzieć czy tak było.
A wspomnę że gdy silnik jest zgaszony i naciskam pedał hamulca wtedy nie ucieka do podłogi.
Mechanik (duży zakład z doświadczeniem i stażem, do tej pory wszystko robili mi super) stwierdził że te modele tak mają i wszystko. Hamulce mam i jest Ok
Moje pytanko dotyczy tego czy naprawdę jest wszystko w porządku i czy u Was też tak jest. A jeśli ktoś tak miał i udało mu się zlokalizować przyczynę to proszę o podzielenie się sugestiami i info. Z góry thx
Pozdr
Ostatnio zmieniony czw mar 26, 2009 18:41 przez maly_bankowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a jak nie ?pszczyna pisze:Sprwę rozwiąże odpowietrzanie hamulców na załączonym silniku wówczas otwierają się kanały w bloku ABS-u
koeldze w audi a6 odpowietrzalismy , no i wszystkie autka dotychczas zawsze dawały rade ,a temu zaczyna pedał wpadac na odpalonym, słyszalem ze odpowietrzanie za pomoca VAGa tez sie stosuje , zawsze tam hamulce były zyletki , podczas wymiany uszczelniacza tłoczka z tylu w zacisku wyciekł płyn, odpowietrzylismy wszystki koła i nie pomaga.
Auto to A6 , 2,5TDI 2001 rok , sorka ze sie wcinam , ale widze ze podobny problem kolega ma to moze akurat razem cos wymyslimy
a co do tego vaga to robił to ktos ? jest wogóle sens ?
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Wszystko w normie, tak ma być.
Też to dopiero przerabiałem. Po wymianie tarcz i klocków w moim golfie miałem to samo.
Po 100km hamulce się dotarły, hamują dobrze, a tego wpadana w ogóle się nie zauważa przy normalnej jeździe.
Ale mi też to nie dawało spokoju i przelałem duuuużo płynu hamulcowego, odpowietrzając cały układ kilkakrotnie, również za pomocą VAG, zanim dowiedziałem się, że tak ma być.
Też to dopiero przerabiałem. Po wymianie tarcz i klocków w moim golfie miałem to samo.
Po 100km hamulce się dotarły, hamują dobrze, a tego wpadana w ogóle się nie zauważa przy normalnej jeździe.
Ale mi też to nie dawało spokoju i przelałem duuuużo płynu hamulcowego, odpowietrzając cały układ kilkakrotnie, również za pomocą VAG, zanim dowiedziałem się, że tak ma być.
- Kajzer-K1
- Mały gagatek
- Lokalizacja: Chełmsko Śląskie dolny śląsk(okolice Kamiennej Góry)
- Kontakt:
Potwierdzam u mnie też tak jest i moim zdaniem nie drapmy się tam gdzie nas nie swędzighost2255 pisze:Wszystko w normie, tak ma być.
Dziwne przecież odpowietrza się w ten sposóbmaly_bankowy pisze:Nawet powiedzieli mi że zaczęli odpowietrzać od tyłu a złapali się na tym że powinni od przodu bo z abs powinno się zaczynać właśnie od przodu (tak twierdzili w tym zakładzie)
1--prawy tył
2--lewy tył
3--prawy przód
4--lewy przód
Przynajmniej tak piszą w książce do Bory i Golfa IV
Pozdrawiam
Pedał nie może wpadać na odpalonym silniku.Niema takiej opcji. Zanim zaczniesz odpowietrzać tył musisz musisz na zgaszonym silniku(wyłączony zapłon) nacisnąć na pedał hamulca 20-sto krotnie,po to ażeby rozładować akumulator hydrauliczny abs-u .Przód odpowietrzasz normalnie naciskając na pedał i trzymając wciśnięty odkręcasz odpowietrznik i tak aż nie będzie pęcherzyków powietrza.Tak samo drugie przednie koło.Tył odpowietrzasz następująco: naciskasz na pedał,otwierasz odpowietrznik włączasz zapłon czekasz aż płyn wypływa bez powietrza.Zamykasz odpowietrznik i puszczasz pedał. Wyłączasz zapłon i czekasz aż do zatrzymania pompy.Potem druga strona tak samo.
siemka
mozecie powiedziec od ktorego kola zaczac? od przodu czy tylu?
rozne zdania sa na ten temat. odpowietrzalem od tylniego prawego i nie moge odpowietrzyc do konca. najpierw na zgaszonym aucie a potem na odpalonym.
z zaplonem jeszcze nie probowalem.
auto to golf mk4 z ABS i ASR 2001
z gory dzieki, mam nadzieje ze wkoncu sie z tym uporam, moja panna zreszta tez;) mowi ze jej miesnie urosly od tego wciskania
pozrawiam wszystkich fanow vw
mozecie powiedziec od ktorego kola zaczac? od przodu czy tylu?
rozne zdania sa na ten temat. odpowietrzalem od tylniego prawego i nie moge odpowietrzyc do konca. najpierw na zgaszonym aucie a potem na odpalonym.
z zaplonem jeszcze nie probowalem.
auto to golf mk4 z ABS i ASR 2001
z gory dzieki, mam nadzieje ze wkoncu sie z tym uporam, moja panna zreszta tez;) mowi ze jej miesnie urosly od tego wciskania
pozrawiam wszystkich fanow vw
Ostatnio zmieniony śr sie 19, 2009 19:19 przez ostrysg, łącznie zmieniany 2 razy.