Przegrzewa się?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adam0210
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Przegrzewa się?

Post autor: adam0210 » śr kwie 08, 2009 14:48

Mam takie pytanie. Otóż moj 1.3 nz podczas gdy jest już nagrzany i wskaźnik temperatury jest w połowie i podczas normalnej jazd jest ok. Problem się zaczyna gdy samochód stoi w korku i ma co chwilę małe odległosci do przejechania, wtedy kontrolka przesuwa się mniej więcej do 3/4 odleglosci od zera na skali ,czy to jest normalne? dodam ze jak juz omijam centrum miasta i samochod jedzie ze stala predkoscia to kontrolka wraca do połowy. Martwi mnie to bo raz gdy kontrolka znalazła się w tym położeniu które mnie martwi(3/4) to wystrzelił mi praktycznie cały płyn chłodniczy razem z korkiem. Niby instrukcja mowi ze jest to normalne położenie i może nawet być na ostatniej kresce ale pytam się bo jednak zawsze gdy muszę poruszać się po jakiejs zatłoczonej ulicy to mam niezlego stracha...

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Przegrzewa się?

Post autor: fifel » śr kwie 08, 2009 14:53

adam0210 pisze:Mam takie pytanie. Otóż moj 1.3 nz podczas gdy jest już nagrzany i wskaźnik temperatury jest w połowie i podczas normalnej jazd jest ok. Problem się zaczyna gdy samochód stoi w korku i ma co chwilę małe odległosci do przejechania, wtedy kontrolka przesuwa się mniej więcej do 3/4 odleglosci od zera na skali ,czy to jest normalne? dodam ze jak juz omijam centrum miasta i samochod jedzie ze stala predkoscia to kontrolka wraca do połowy. Martwi mnie to bo raz gdy kontrolka znalazła się w tym położeniu które mnie martwi(3/4) to wystrzelił mi praktycznie cały płyn chłodniczy razem z korkiem. Niby instrukcja mowi ze jest to normalne położenie i może nawet być na ostatniej kresce ale pytam się bo jednak zawsze gdy muszę poruszać się po jakiejs zatłoczonej ulicy to mam niezlego stracha...
Taki urok korkow :) generalnie temeperatura wzrasta stojac w korku, jesli dodatkowo jest na zewnatrz cieplo...
W moim bylym passacie B3 temperatura w korku miala ponad 100 stopni ale co chwile wlaczal sie wiatrak i jakos dawal sobie rade...
To ze wywalilo plyn to niestety urok starych samochodow... na to nie ma rady, chyba ze wymienisz wszystkie weze, pompe itp

Dopoki nie mruga kontrolka to wszystko jest ok, co nie znaczy oczywiscie ze nie trzeba uwazac na temperature chocby z racji na wiek calego ukladu chlodzenia.

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]

Dram
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Dram » śr kwie 08, 2009 14:54

Sprawdź czy wiatrak się włącza przy 90 stopniach (połowa skali) jeśli przy 3/4 dalej nic to wtedy masz kilka wariantów :bajer:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=179008 - były projekt, biały
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=377545 - nowy projekt mk1. Swap, nisko i szeroko ]:->

Awatar użytkownika
pitero89
...
...
Kontakt:

Post autor: pitero89 » śr kwie 08, 2009 15:29

Sprawdz czy wentylator ci sie włącza jak nie to masz moze zwalony czujnik który ma właczac wiatrak,A jak sie włacza to moze to byc nie otwierający sie termostat lub zasyfiona chłodnica...moze byc pare przyczyn
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2009 15:33 przez pitero89, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Jest Seat Toledo II 2.3 V5 AGZ NOTCH
Był Mk3 Colour Concept YellowEdition

adam0210
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam0210 » śr kwie 08, 2009 16:33

wiatrak sie wlacza ale tak ze raczej to nic nie daje... duzo jest roboty z jego wymiana?

Awatar użytkownika
pitero89
...
...
Kontakt:

Post autor: pitero89 » śr kwie 08, 2009 18:48

jak bedziesz mial temp ponad 90 to dotknij weza i sprawdz jaki jest mniejwiecej czy cieply czy chłodny ... jak jest chłodny to znaczy ze termostat sie otworzył i raczej jest dobry...

Obrazek
Jest Seat Toledo II 2.3 V5 AGZ NOTCH
Był Mk3 Colour Concept YellowEdition

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”