Jak podłączyć awaryjne do centralki ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak podłączyć awaryjne do centralki ?
Witam. Posiadam Centralkę micro ster firmy AMT i na wyjściu KANAŁ jest możliwość podłączenia kierunkowskazów, jak tego dokonać ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przerzutnik ci potrzebny. Zameni minus który masz z tej centralki na plus do kierunków. Przerzutnik to odpowiednio podłączony przekaźnik. Spróbuj znaleźć schemacik na forum nie tak dawno wklejałem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
przecież zakłada przrzutnik, na kablu idącym z niego do kierunków sam musi założyć bezpiecznik. A w ogóle kabel plusowy z przerzutnika najlepiej rozdzielić na dwa, na każde odgałęzienie dioda 3 do 5A i dopiero do kieunków, jedno odgałęzienie do prawych, drugie do lewych
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Przejrzałem stronkę firmy (producenta sterownika) i wszystkie sterowniki tej serii mają - tu dosłowny cytat - wyjście potwierdzenia kierunkowskazami. Firma jest polska, znająca przecież realia instalacji pojazdów europejskich i nie tylko i nie wydaje mi się by na tym wyjściu podawany był minus. Raczej prawdopodobny jest błąd pomiaru tegoż napięcia.
Jeśli dodatni zacisk miernika połączymy z omawianym wyjściem to wówczas drugi zacisk łączymy do masy i powinno pojawić się napięcie z plusem na wyjściu - tak mi się wydaje...
Chyba że centralka nie jest przystosowana do obciążania jej kierunkowskazami - wówczas faktycznie, jest takie połączenie możliwe do zastosowania przez producenta.
Mają kontakt przez Gadu-Gadu, można zadać im pytanie czy faktycznie jest minus na wyjściu a jeśli jest plus - to czy można centralkę obciążyć bezpośrednio kierunkowskazami.
Możliwe, że nie będzie trzeba komplikować układu.
Przy opisie kanału "4", poprzedniego od nas interesującego - jest zastrzeżenie, że pojawia się impuls masy ale przy "naszym" kanale "5" tego zastrzeżenia już nie ma: "pojawiają się impulsy" i tyle, o masie nic nie ma. Może to sugerować dodatnie impulsy.
Na tym samym rysunku, zamieszczonym przez Kolegę Wasyl1234 widnieje też bezpiecznik nr 2 o wartości 15 amperów, co z kolei sugeruje mozliwość bezpośredniego obciążenia centralki kierunkowskazami.
Jeśli dodatni zacisk miernika połączymy z omawianym wyjściem to wówczas drugi zacisk łączymy do masy i powinno pojawić się napięcie z plusem na wyjściu - tak mi się wydaje...
Chyba że centralka nie jest przystosowana do obciążania jej kierunkowskazami - wówczas faktycznie, jest takie połączenie możliwe do zastosowania przez producenta.
Mają kontakt przez Gadu-Gadu, można zadać im pytanie czy faktycznie jest minus na wyjściu a jeśli jest plus - to czy można centralkę obciążyć bezpośrednio kierunkowskazami.
Możliwe, że nie będzie trzeba komplikować układu.
Przy opisie kanału "4", poprzedniego od nas interesującego - jest zastrzeżenie, że pojawia się impuls masy ale przy "naszym" kanale "5" tego zastrzeżenia już nie ma: "pojawiają się impulsy" i tyle, o masie nic nie ma. Może to sugerować dodatnie impulsy.
Na tym samym rysunku, zamieszczonym przez Kolegę Wasyl1234 widnieje też bezpiecznik nr 2 o wartości 15 amperów, co z kolei sugeruje mozliwość bezpośredniego obciążenia centralki kierunkowskazami.
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2009 00:32 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.