Od jakiegoś czasu rozładowywał mi się akumulator na postoju.Dzisiaj zmierzyłem pobór prądu z akumulatora na postoju i okazało się,że pobór przy załączonym alarmie wynosi ok 0,12 [A] czyli 120mA. Alarm w stanie czuwania pobiera ok 30 mA, a same radio bez panela niby wyłączone ok 90mA. Po dotarciu do instalacji radia zauważyłem, że "+" zasilający i "+" pamięci radia skręcone są razem. Zrobiłem zasilanie radia na "+" za stacyjką, a pamięć radia zostawiłem tak jak było. Pobór prądu spadł do ok 45 mA razem z alarmem.
Czy przyczyną rozładowywania akumulatora mogło być te 120mA czy też była to wartość nie istotna dla pracy akumulatora.
Akumulator rozładowuje się na postoju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozładowanie akumulatora
Witam.
Dopuszczalny prąd spoczynkowy 0,6x62=37,2mA. Podłącz sobie miernik i wyciagaj po kolei bezpieczniki. Wtedy sprawdzisz co powoduje taką wartość u ciebie. Dodatkowo masz wzór którym sprawdzisz czas rozładowania swojego aku przy zmierzonych parametrach.
h = ((Ah x V) / W ) / 1,6
h - czas pracy w godzinach
Ah - pojemność akumulatora
V - napięcie akumulatora
W - moc pobierana przez urządzenie
1,6 - współczynnik rozładowania akumulatora
Pozdrawiam.
Dopuszczalny prąd spoczynkowy 0,6x62=37,2mA. Podłącz sobie miernik i wyciagaj po kolei bezpieczniki. Wtedy sprawdzisz co powoduje taką wartość u ciebie. Dodatkowo masz wzór którym sprawdzisz czas rozładowania swojego aku przy zmierzonych parametrach.
h = ((Ah x V) / W ) / 1,6
h - czas pracy w godzinach
Ah - pojemność akumulatora
V - napięcie akumulatora
W - moc pobierana przez urządzenie
1,6 - współczynnik rozładowania akumulatora
Pozdrawiam.
Jacek R.