Duże spalanie w RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Sz0sT
- Nowicjusz
- Kontakt:
Duże spalanie w RP
Witam.
Mam pytanie do właścicieli aut z silnikiem 1.8 RP 90KM. Mianowicie mój golf przy bardzo (ale to bardzo) spokojniej jeździe pali 13l/100km, a ostatnio za 20zł (5l paliwa) przejechałem tylko 16km!! Po przeliczeniu to 30l/100km!
Już nie mówię o wskazaniach MFA, bo jeszcze nie widziałem żeby pokazywało mniej niż 60l/100km :/ (czasami nawet pokazuje 99,9l/100km)
Co może być tego przyczyną?
Ile palą wasze RP?
Mam pytanie do właścicieli aut z silnikiem 1.8 RP 90KM. Mianowicie mój golf przy bardzo (ale to bardzo) spokojniej jeździe pali 13l/100km, a ostatnio za 20zł (5l paliwa) przejechałem tylko 16km!! Po przeliczeniu to 30l/100km!
Już nie mówię o wskazaniach MFA, bo jeszcze nie widziałem żeby pokazywało mniej niż 60l/100km :/ (czasami nawet pokazuje 99,9l/100km)
Co może być tego przyczyną?
Ile palą wasze RP?
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 08:19 przez Sz0sT, łącznie zmieniany 4 razy.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
do sprawdzenia sonda, kabelki kolo wtrysku( byc moze sie urwał ) mnie sie urwał od TPSa, palił podobnie , ale przeplatał , kichal prychał itd
w zime padła mi sonda, spalanie mialem okolo 20 l gazu
zrob tescik , odepnij sonde, bo teraz moze wisiec na bogato, a jak odepniesz to ECU powinno sie przełaczyc w tryb awaryjny, tez bedzie wiecej palic, ale nie az tak drastycznie. moze to cos pomoze, a jak nie to wymiana sondy Cie czeka, a latwo nie jest w sumie ja u kolegi pod domem w zime z jednym kluczem tylko i udało sie z góry bez odlaczania niczego wymienic sonde. jak sie podlacza kabelki ,z eby niczego nie urwac , to jest o wiele prosciej.
[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 2:42 pm ]
a spalanie mam : na 34 litrach LPG robie 350 km w cyklu mieszanym, ale jezdzac przepisowo, jak zaczynam szalec to starcza na 300 km
w zime padła mi sonda, spalanie mialem okolo 20 l gazu
zrob tescik , odepnij sonde, bo teraz moze wisiec na bogato, a jak odepniesz to ECU powinno sie przełaczyc w tryb awaryjny, tez bedzie wiecej palic, ale nie az tak drastycznie. moze to cos pomoze, a jak nie to wymiana sondy Cie czeka, a latwo nie jest w sumie ja u kolegi pod domem w zime z jednym kluczem tylko i udało sie z góry bez odlaczania niczego wymienic sonde. jak sie podlacza kabelki ,z eby niczego nie urwac , to jest o wiele prosciej.
[ Dodano: Pon Maj 04, 2009 2:42 pm ]
a spalanie mam : na 34 litrach LPG robie 350 km w cyklu mieszanym, ale jezdzac przepisowo, jak zaczynam szalec to starcza na 300 km
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
mi po mieście spali z 8,5-9 - krótkie odcinki, zmiana biegów przy 3-3,5 tyś obr/min w porywach do 4tyś jak ktoś mi podskoczy na trasie nie wiem jak sprawa wygląda bo mało co jeżdżę w dalsze rejony, a jak już się zdarzy to lecim w opór więc pewnie z 9 wyjdzie jak nic
[b]MOJE MK 2[/b] http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=197361
Jeżdżę podobnie a z 10 l benzyny nie chce zejść. Po trasie co mi się udało to 7,5l przy bardzo spokojnej jeździeAlva pisze:mi po mieście spali z 8,5-9 - krótkie odcinki, zmiana biegów przy 3-3,5 tyś obr/min w porywach do 4tyś jak ktoś mi podskoczy na trasie nie wiem jak sprawa wygląda bo mało co jeżdżę w dalsze rejony, a jak już się zdarzy to lecim w opór więc pewnie z 9 wyjdzie jak nic
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=198517&postdays=0&postorder=asc&start=0/][img]http://img130.imageshack.us/img130/2084/podpisgolf.jpg[/img][/url]
Kurna, to mi się zawsze wydawało, że mi troszkę dużo pali mój Rp-ek, ale lałem i jeździłem - benę oczywiścię.
Proszę powiedzcie mi gdzie jest ta sonda i kupić nową czy używkę? No jak ktoś da foto i zaznaczy gdzie ta sonda się znajduję to chyba browara postawię
[ Dodano: 04 Maj 2009 19:43 ]
A z tego co gdzieś czytałem to żeby sonda działała poprawnie to musi być katalizator?
Ja nie mam katalizatora, bo zamiast niego wstawiłem tłumik.
A gdzieś na tym forum czytałem jak wywalić sondę i coś innego wstawić, jakąś elektronikę czy coś. Chyba w FAQ to było, ale teraz nie mogę tego znaleźć...
[ Dodano: 04 Maj 2009 19:50 ]
Taka sonda idzie do RPka?: http://allegro.pl/item610733582_sonda_l ... volvo.html
Najtańsza jaką znalazłem...
Mi tak właśnie faluje, ale zawsze myślałem że to wina krokowca, choć jest kupiony nowy, jakieś pół roku temu firmy GETZ.Knutek pisze:Jeszcze jak troszke na obrotach faluje to juz raczej na pewno.
Proszę powiedzcie mi gdzie jest ta sonda i kupić nową czy używkę? No jak ktoś da foto i zaznaczy gdzie ta sonda się znajduję to chyba browara postawię
[ Dodano: 04 Maj 2009 19:43 ]
A z tego co gdzieś czytałem to żeby sonda działała poprawnie to musi być katalizator?
Ja nie mam katalizatora, bo zamiast niego wstawiłem tłumik.
A gdzieś na tym forum czytałem jak wywalić sondę i coś innego wstawić, jakąś elektronikę czy coś. Chyba w FAQ to było, ale teraz nie mogę tego znaleźć...
[ Dodano: 04 Maj 2009 19:50 ]
Taka sonda idzie do RPka?: http://allegro.pl/item610733582_sonda_l ... volvo.html
Najtańsza jaką znalazłem...
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2009 19:35 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
Xabingo, sonde masz wkręconą w kolektor wydechowy, jak wejdziesz pod fure to zobaczysz ją, kabelki od niej odchodzą.
Jezeli sonda by była w katalizatorze bądź za nim to byłby kłopot, ale tak to nie ma problemu bo jest dużo przed.Xabingo pisze:A z tego co gdzieś czytałem to żeby sonda działała poprawnie to musi być katalizator?
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
jest na 1 kabel najlatwiej prawdzic czy dziala podpinajac miernik (plus do sondy, minus do masy aku) na zapalonym silniku na wolnych obrotach powinno byc blisko 0,1 V dodajac gazu powinno plynnie dochodzic do 1V
jak mialem uwalona sonde to mi na autostradzie lykal 45l / 100km
jak mialem uwalona sonde to mi na autostradzie lykal 45l / 100km
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio