Czy/Gdzie jeszcze (oprocz zegarów) zapisany jest przebieg?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy/Gdzie jeszcze (oprocz zegarów) zapisany jest przebieg?
Witam,
nurtuje mnie sprawa wypowiedzi 'ekspertow' na roznych forach jakoby by przebieg mialby byc zapisywany rowniez w innych sterownikach auta jak np. poduszki itp?
Jak sprawa wyglada w mk4. Czy mozna vagiem cos wiecej sprawdzic?
Pozdrawiam
nurtuje mnie sprawa wypowiedzi 'ekspertow' na roznych forach jakoby by przebieg mialby byc zapisywany rowniez w innych sterownikach auta jak np. poduszki itp?
Jak sprawa wyglada w mk4. Czy mozna vagiem cos wiecej sprawdzic?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2009 22:37 przez damiannn, łącznie zmieniany 1 raz.
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Nie wiem jak to jest w samochodach, ale np. w maszynach drukarskich albo minilabach cyfrowych przebieg jest liczony przez pamięc którą mozna tylko odczytywać, nie ma możliwosci zapisu/zmiany. Poza tym w pamieci jest numer seryjny maszyny - tego numeru także nie mozna zmienić. Praktycznie więc nawet serwisantom z wyspecjalizowanym sprzetem nie uda sie nic zmienić. Oczywiście nie znaczy to ze sie nie da:) Ale potrzeba do tego czystych pamieci, programatora numeru seryjnego (programowanie metodą przepalania połączeń, więc jednokrotne) itd... Zrobiono to wlasnie w celu uniemozliwienia latwego oszukiwania.Fahoo pisze:jak kto skręci zawodowo to pozmienia tam gdzie trzeba i ni...chu ... a nie sprawdzisz przebiegu
Trzeba tez dodać że duże firmy mogą zamawiać dla swoich produktow nietypowe pamieci, ktorych nie mozna kupic w sklepie, co jeszcze utrudnia zmiany.
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2009 23:24 przez dziechu, łącznie zmieniany 1 raz.
- FILIP_1988
- Ma gadane
dziechu, da się
nawet vin w sterowniku można zmienić wiem bo widziałem jak koleszka to robił
jest opcja napraw vin i podajesz nowy i liczysz sumy kontrolne z przebiegiem to samo zmienisz na szafie to wywala bład że jest incorect i trzeba zmienic w innym sterowniku
sterowniki chodzą na can i wymieniają info między soba
http://launch.pl/?l=pl&lv=ab takim oto cudem się posługuje ten gościu
nawet vin w sterowniku można zmienić wiem bo widziałem jak koleszka to robił
jest opcja napraw vin i podajesz nowy i liczysz sumy kontrolne z przebiegiem to samo zmienisz na szafie to wywala bład że jest incorect i trzeba zmienic w innym sterowniku
sterowniki chodzą na can i wymieniają info między soba
http://launch.pl/?l=pl&lv=ab takim oto cudem się posługuje ten gościu
Ameryki nie odkryłeś , ale można spróbować sprawdzić i byc np. pewnym ze auto ma kręcony jesli robił to leszcz i zmienil tylko w zegarach Tak sie składa ze przepływ info miedzy polskim ASO a np. francuskim czy włoskim jest mizerny i trudno o historie aut z tych krajów. Chyba ze masz znajomego w ASO w Francji;DFahoo pisze:jak kto skręci zawodowo to pozmienia tam gdzie trzeba i ni...chu ... a nie sprawdzisz przebiegu chyba,że masz znajomka w ASO vw i ci sprawdzi przeglady daty i przebiegi lub akcje servisowe za granicą tegoż vw
Gdzie konkretnie w sterowniku silnika?Auto z 02 roku na CAN'ie
Panowie konkrety
Ostatnio zmieniony śr cze 03, 2009 20:51 przez damiannn, łącznie zmieniany 5 razy.
Nie wiem dokladnie, co? gdzie? i jak? wiem tylko ze powinien tam byc zapisany przebieg, i ze przebieg zczytany z silnika powinien sie roznic z tym z zegarow do ok. 7%, nigdy nie moze byc taki sam, jesli bylby taki sam to znaczy ze ktos krecil przy przebiegu zarowno na liczniku jak i w na silniku
Niektore kobiety sa bezcenne, za wszystkie inne zaplacisz karta MasterCard xD
Ja kiedyś bawiłem się VAGiem i znalazłem drugi przebieg, autko mam z 2003 roku. Nie jestem pewien na 100%, ale nie było to w "silniku" tylko innej grupie, "instruments" czy coś w tym stylu, chyba tam gdzie można było sprawdzić poziom paliwa. Jeśli będę podłączał znowu VAGa to postaram się znaleźć dokładnie lokalizacje tego przebiegu. Wiem, że różnił się on o kilka km od tego na licznikach.
-
- Mały gagatek
- Kontakt: