Podsufitka - zwisa materiał w niektórych miejscach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Podsufitka - zwisa materiał w niektórych miejscach
Przeszukałem forum w tym temacie, ale nie udało mi się znaleźć konkretów.
Wisi mi podsufitka w niektórych miejscach i mam zamiar się za to zabrać, mam ochotę stworzyć FAQ w tym temacie bo wiem, że to problem wielu posiadaczy VW. Mam namiary na materiał tapicerski na podsufitkę. Mam też kilka pytań w temacie...
Jak się zabrać za demontaż podsufitki, jeśli ktoś to robił to jaka jest Wasza opinia w temacie klejów do tego przeznaczonych... który najlepiej się nadaje do tego celu...
Może są już podobne posty z jakimiś fotami ?
Z góry dzięki wszystkim za pomoc
Wisi mi podsufitka w niektórych miejscach i mam zamiar się za to zabrać, mam ochotę stworzyć FAQ w tym temacie bo wiem, że to problem wielu posiadaczy VW. Mam namiary na materiał tapicerski na podsufitkę. Mam też kilka pytań w temacie...
Jak się zabrać za demontaż podsufitki, jeśli ktoś to robił to jaka jest Wasza opinia w temacie klejów do tego przeznaczonych... który najlepiej się nadaje do tego celu...
Może są już podobne posty z jakimiś fotami ?
Z góry dzięki wszystkim za pomoc
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
Niektórzy na forum podklejali te miejsca klejem,gdzie się odkleiło...Zdjąć masz zamiar podsufitkę całą???Demontaż z auta????
[ Dodano: 01 Lip 2009 10:49 ]
Żeby wyjąć trzeba: zdjąć lusterko, odkręcić słoneczniki, słupki A, B, C, zdjąć uszczelki co są przy drzwiach, odkręcić rączki podsufitki, uszczelkę wokół szybra (tą misiową), tylną listwę podsufitki i po środku kołki trzymające ją do dachu. Potem najlepiej we dwóch delikatnie i pomału wyciągać ją do tyłu.
Jak będziesz to wszystko zdejmować, to zacznij ją już trzymać bo jak nie to spadnie i będzie już po niej. Podsufitka jest bardzo krucha i łamliwa więc delikatnie z nią.Najlepiej dwie osoby do tego chociaż muszą być...
[ Dodano: 01 Lip 2009 10:49 ]
Żeby wyjąć trzeba: zdjąć lusterko, odkręcić słoneczniki, słupki A, B, C, zdjąć uszczelki co są przy drzwiach, odkręcić rączki podsufitki, uszczelkę wokół szybra (tą misiową), tylną listwę podsufitki i po środku kołki trzymające ją do dachu. Potem najlepiej we dwóch delikatnie i pomału wyciągać ją do tyłu.
Jak będziesz to wszystko zdejmować, to zacznij ją już trzymać bo jak nie to spadnie i będzie już po niej. Podsufitka jest bardzo krucha i łamliwa więc delikatnie z nią.Najlepiej dwie osoby do tego chociaż muszą być...
Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
Dokładnie tak / ściągam całą podsufitkę bo jak się zabrałem za to podklejanie to mi ręce opadły. Wygląda to lipnie, a do tego robić coś na suficie i to jeszcze między szmatami i w samochodzie to czysta porażka. Lepiej będzie wyglądało jak to wyciągnę w całości i zrobię porządnie.
Materiał do podsufitki prawie identyczny (jasny) na lekkiej gąbce ok.2mm mam już zamówiony. Teraz jeszcze klej nie wiem czy zamówić jakiś w spray'u taki do tkanin czy ten słynny bonaterm? Później wyjęcie podsufitki, duży stół, albo podłoga i do dzieła. Postaram się zapodać fotki jak już się z tym uporam.
Twój opis demontażu podsufitki dotyczy się chyba Mk2 bo w Mk3 wydaje się łatwiej. Ja mam jeszcze wersję bez szyberdachu, tażke też trochę bezpieczniej będzie z tym.
Materiał do podsufitki prawie identyczny (jasny) na lekkiej gąbce ok.2mm mam już zamówiony. Teraz jeszcze klej nie wiem czy zamówić jakiś w spray'u taki do tkanin czy ten słynny bonaterm? Później wyjęcie podsufitki, duży stół, albo podłoga i do dzieła. Postaram się zapodać fotki jak już się z tym uporam.
Twój opis demontażu podsufitki dotyczy się chyba Mk2 bo w Mk3 wydaje się łatwiej. Ja mam jeszcze wersję bez szyberdachu, tażke też trochę bezpieczniej będzie z tym.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Lukasz_mk2
- Forum Master
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
No i stało się... Podsufitka już w garażu. Najpierw powykręcałem wszystkie uchwyty i zasłony przeciwsłoneczne i oświetlenie, później wypiąłem osłony środkowych słupków. Następnie śrubokręt krzyżakowy i odkręcanie osłon z nad drzwii bocznych słupków i tylniej klapy (ściągałem je całkowicie bo chcę je dobrze umyć). Jak to wszystko mamy wypięte podsufitka schodzi praktycznie sama i wysuwamu ją przez tylną klapę.
Materiał wyglądał strasznie lipnie. Dopiero zobaczyłem na zewnątrz jak ona wyglądała Teraz zdjąłem cały stary materiał i całkowicie usunałem starą zmurszałą piankę, która 14 lat temu stanowiła jedność z materiałem podsufitki. Generalnie jest tak, że ta pianka się utlenia i nie ma bata, żeby po takim czasie ta szmata nie zwisała mniej lub bardziej. Co gorsze podklejanie samej szmaty przynosi bardzo kiepskie efekty i wygląda to paskudnie bo szmata przebije każdy klej.
Wytłoczka podsufitki wygląda teraz jak dupcia niemowlaka i nie ma na niej nawet pyłku ze starej pianki i materiału. Na allegro znalazłem praktycznie identyczny materiał typowo na podsufitki podbity pianką o grubości zaledwie 2mm co pozwala fajnie kształtować ten materiał. Zakupiłem już klej typowo do podsufitek i tego typu prac BONATERM A-PLUS. Teraz pozostaje lekko zmatować wytłoczkę papierem 100, przetarcie odtłuszczaczem i można się zabierać za klejenie. Ahha przyda się też taki niewielki wałek do docisku materiału po klejeniu.
Być może uda mi się zapodać kilka fotek z pracy i jej efektów.
Pozdrooo
Materiał wyglądał strasznie lipnie. Dopiero zobaczyłem na zewnątrz jak ona wyglądała Teraz zdjąłem cały stary materiał i całkowicie usunałem starą zmurszałą piankę, która 14 lat temu stanowiła jedność z materiałem podsufitki. Generalnie jest tak, że ta pianka się utlenia i nie ma bata, żeby po takim czasie ta szmata nie zwisała mniej lub bardziej. Co gorsze podklejanie samej szmaty przynosi bardzo kiepskie efekty i wygląda to paskudnie bo szmata przebije każdy klej.
Wytłoczka podsufitki wygląda teraz jak dupcia niemowlaka i nie ma na niej nawet pyłku ze starej pianki i materiału. Na allegro znalazłem praktycznie identyczny materiał typowo na podsufitki podbity pianką o grubości zaledwie 2mm co pozwala fajnie kształtować ten materiał. Zakupiłem już klej typowo do podsufitek i tego typu prac BONATERM A-PLUS. Teraz pozostaje lekko zmatować wytłoczkę papierem 100, przetarcie odtłuszczaczem i można się zabierać za klejenie. Ahha przyda się też taki niewielki wałek do docisku materiału po klejeniu.
Być może uda mi się zapodać kilka fotek z pracy i jej efektów.
Pozdrooo
- Lukasz_mk2
- Forum Master
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re Podsufitka
Materiał kupiłem na allegro, jest praktycznie identyczny jak oryginał. Co do kleju to nie musi być Bonaterm. Ja kupiłem Butapren z Henkela dobry jakościowo. Trzyma super i już założyłem wczoraj na gotowo podsufitkę. Jedna uwaga. Jak będziecie robić podsufitkę to kierujcie się następującymi krokami. Jak będziecie mieli ją w warsztacie to zedrzyjcie szmatę, pod szmatą ujżycie starą zmurszałą gąbkę - nie ździerać jej razem z takim wzmacniającym papierem przyklejonym do podsufitki tylko szczota i jedzie się na prawo i lewo żeby nie zostało ani kawałka starej gąbki. W miejscach gdzie się nie da szczotką z tworzywa polecam użyć szczotki drucianej z miedzianymi drutami. Następnie całą podsufitkę oczyścić benzyną ekstrakcyjną, rozłożyć materiał, dociąć zostawiając po ok. 10cm na każdą stronę naddatku. Teraz kolej na klejenie. Ja smarowałem klejem (Butapren z Henkel'a) pasy po ok. 30cm i następnie przykładałem materiał (WAŻNE - trzeba mieć czyste ręce!) - ja smarowałem pędzlem tylko stronę podsufitki bo źle się smaruje gąbka na materiale, następnie materiał dociskałem wałkiem malarskim kawałek po kawałku. Miejsca z zagłębieniami trzeba dociskać ręcznie, albo jakimś małym wałkiem ( ja robiłem ręcznie i super dolega ). W miejscu oświetlenia jest takiem wzmocnienie jak by z blaszki - je trzeba wyciągnąć z podsufitki odginając blaszki z drugiej strony. Jak już mamy zaklejoną całą podsufitkę świeżym materiałem to po wyschnięciu wycinamy otwory. Wszystkie naddatki które wcześniej zostawiliśmy zawijamy pod spód podsufitki i doklejamy. Wcześniej wyciągniętą blaszkę montujemy w miejscu obsadzenia oświetlenia. Później pozostaje tylko montaż w samochodzie i można się cieszyć podsufitką jak nową...
WAŻNE ! Jak się klei materiał nie opierać się na podsufitce ! Mogą być widoczne później odciski / zagłębienia w podsufitce.
Podsufitka wygląda jak w nowym samochodzie - idealna i co najważnijesze czysta i bez uszkodzeń
POWODZENIA!
WAŻNE ! Jak się klei materiał nie opierać się na podsufitce ! Mogą być widoczne później odciski / zagłębienia w podsufitce.
Podsufitka wygląda jak w nowym samochodzie - idealna i co najważnijesze czysta i bez uszkodzeń
POWODZENIA!
-
- Nowicjusz
Ostatnio bylem u tapicera w sprawie przyklejenia podsufitki (za przyklejenie krzyknal 170 zeta ) i mówi że nie daje gwarancji bo czesto ten styropian z którego jest zrobiona podsufitka wchodzi w reakcje z klejem , powstaja bąble i
Szukam używki w dobrym stanie
Szukam używki w dobrym stanie
Ostatnio zmieniony pn lip 20, 2009 17:52 przez fil29, łącznie zmieniany 1 raz.