Kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju
Witam.Mam pytanie.Który czujnik oleju w silniku 1,6 ABU jest odpowiedzialny za kontrolkę oleju przy zegarach.Ostatnio czasami mi mruga i piszczy po dłuższej jeździe.Olej zmieniłem na Castrol magnatec 10w40 i chciałbym zmienić czujnik i zobaczyć co to da.Dodam że olej nigdzie nie ma wycieków i praktycznie mało co bierze oleju.Proszę o poradę.Pozdrawiam
Nie płacz kiedy odjadę....GOFER
- Lukasz_mk2
- Forum Master
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Artik31, miałem mk3 1,6 ABU ben +gaz po wymianie uszczelki pod głowicą zaczęły sie cuda takie jak wasze i efekty były identyczne .Siana na czujniki ,filtry ,oleje i mechaników nie jestem w stanie zliczyć -co z tego wyszło ?-jedna wielka kupa .Zmasowali mi na końcu czujnik oleju ten brązowy i tak przelatałem 1,5 roku zadowolony że auto nie męczy mnie kontrolką i piszczkiem.Nagle pewnego dnia szlag silnik trafił i kaplica totalna -koszty naprawy większe niż nowy silnik. Poświęciliśmy się jednak nad rozbiórką silnika i co się okazało -Fachowcy przy wymianie uszczelki pod głowicą zatkali dwa kanały i stąd ten problem wina jednak jest w samej konstrukcji uszczelek do tych typów.Wymieniłem silnik na używkę i poszedł do ludzi .Musi pokrywać się kazdy otwór w głowicy i uszczelce a także bloku inaczej PUPA BLADA i problemów ciąg dalszy.Opisałem tu przypadek potwierdzony u mnie i dwóch innych silników ABU w mk3 kolegów też po wymianie uszczelek i nie twierdzę że to jest reguła ,ale lepiej dmuchać na zimne .
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
- Paweł Marek
- V.I.P.
zawsze obydwaArtik31 pisze:Który czujnik
Ostatnio zmieniony pt lip 10, 2009 06:42 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- grzyb_ek88
- Mały gagatek
- Kontakt:
No to chyba wszystko jasne: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3012516#3012516 moj temat brzmi podobnie jak i wasze i tez wymienialem uszczelke pod glowica ale to sie zaczelo dziac wszystko po paru dobrych miesiacach wczesniej nie bylo takiego zjawiska ale widocznie bardzo mozliwe ze to bedzie przyczyna... I trzeba bedzie zmasowac jeden czujnik i czekac az sie wy$ra silnik i zmienic na cos lepszego jak RP