Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar
Potrzebuje wskazowki co moze powodowac brak dzialania obwodu czujnika cisnienia oleju 1.8 bar. Po odpieciu przewodu od czujnika i zwiekszeniu obrotow powyzej 2000/min kontrolka powinna sie zapalic, a u mnie tak sie nie dzieje. Obwod czujnika 0.3 bar dziala dobrze - kontrolka po przekreceniu kluczyka miga i gasnie po uruchomieniu silnika. Jak mniemam powod awarii kryje sie w zepole wskaznikow. Moje wskazniki sa z Motometer.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 22:48 przez Makawity, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Mk 1
- Nowicjusz
1,8
Witaj.
Wymień czujnik w korpusie filtru oleju jest najprawdopodobniej uszkodzony
jak uda mi się go jutro pomierzyć przyśle Tobie rezystancje czujnika na zimnym silniku!
Miałem ten objaw
Wymień czujnik w korpusie filtru oleju jest najprawdopodobniej uszkodzony
jak uda mi się go jutro pomierzyć przyśle Tobie rezystancje czujnika na zimnym silniku!
Miałem ten objaw
TomKarlo Mk1
Re: Awaria obwodu czujnika ciśnienia oleju 1.8 bar
Z tego co wiem, to kontrolka nie powinna migać aż do odpalenia silnika tylko świecić światłem ciągłym a po odpaleniu zgasnąć.Makawity pisze: Obwod czujnika 0.3 bar dziala dobrze - kontrolka po przekreceniu kluczyka miga i gasnie po uruchomieniu silnik.
Co do czujników to jasny (wysokie ciśnienie) bez ciśnienia ma przerwę przy ciśnieniu zwarcie, od niskiego ciśnienia (najczęściej brązowy lub niebieski) bez ciśnienia ma zwarcie przy ciśnieniu przerwę.
Na początek sprawdź miernikiem lub kontrolką działanie czujnika wysokiego ciśnienia (bez odpalenia ma mieć przerwę a przed 2 tysiącami zwierać. Jeśli będzie tak działał to sprawdź przewód od czujnika do zegarów. Jeśli i to okaże się ok. to niestety zegary :/
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to trzeba zaczac od kabelka, moze gdzieś znajdziesz rozpiskę pinout do licznika mk1 albo po kolorze kabli się zorientujesz który to kabelek i sprawdzisz jego przejście miernikiem.Jak bedzie ok to pewnie sam licznik. Jak długo trwała próba z odpiętym kabelkiem, bo zdaje się licznik ma jakąś zwłokę zanim zacznie sygnalizować niskie ciśnienie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
To nie kabel. Brak przejscia objawial by sie zapalaniem/miganiem kontrolki, gdyz gdy cisnienie jest za niskie czujnik rozwiera obwod. Odpinalem czujnik na dostatecznie dlugi czas (po prostu jezdze teraz z odpietym) aby kontrolka sie zapalila. Uwazam, ze problem jest w zegrach. Moze ktos mial podobny klopot i wie co w zegarach moglo siasc. Musi tam byc cos w rodzaju bramki logiczej - gdy czujnik przy filtrze rozwiera obwod i obroty sa powyzej 2000/min zapala kontrolke. A u mnie sie tak nie dzieje...