Problem z rozrusznikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z rozrusznikiem
Jakiś czas temu rozrusznik czasami krótko mi zgrzytał po zakręceniu silnikiem, ostatnio zaczął w ogóle przestawać kręcić, słychać tylko jakby szum -pewnie kręci się wirnik ale nie zazębia. Wyjąłem dziś rozrusznik, wyczyściłem i nasmarowałem wszystkie zębatki, nie dało się tylko odkręcić żadnej z trzech śrubek krzyżowych trzymających elektromegnes więc przy nim nic nie zrobiłem. Problem w tym że po złożeniu nic się nie zmieniło -nadal słychać tylko szum. Co jest tego przyczyną i jak to naprawić? Macie jakiś patent na odkręcenie tych krzyżowych śrukek?
- kurczepieczone
- Ma gadane
Tak jak napisał michalqqr - tez obstawiam bendix. A śrubki możesz zapuścić płynem hamulcowym. U mnie pomogło przy odkręcaniu.
Ostatnio zmieniony ndz paź 11, 2009 00:35 przez kurczepieczone, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem pewien czy słychać cyknięcie czy tylko sam szum. Zasadniczo przedwczoraj po złożeniu wszystkiego w garażu jakieś 5-7 razy odpalił bez problemu, więc już się ucieszyłem że jest naprawiony, ale potem okazało się że znowu jest to samo :/
Dzisiaj po raz kolejny go rozłożyłem, nie wiem co mechanicznie może być z nim nie tak.
Zasadniczo jak pociągnę za rdzeń elektromagnesu w dół to zębatka wysuwa się (tak jak zaznaczyłem na foto), na tej zasadzie przecież chyba powinno działać? Możliwe więc że jest uwalony elektromagnes?
Głupie pytanie -który element to bendix? Faktycznie jest uszkodzony jeśli działa "ręczne" wysuwanie?
Dzisiaj po raz kolejny go rozłożyłem, nie wiem co mechanicznie może być z nim nie tak.
Zasadniczo jak pociągnę za rdzeń elektromagnesu w dół to zębatka wysuwa się (tak jak zaznaczyłem na foto), na tej zasadzie przecież chyba powinno działać? Możliwe więc że jest uwalony elektromagnes?
Głupie pytanie -który element to bendix? Faktycznie jest uszkodzony jeśli działa "ręczne" wysuwanie?