Golf 3 podstawowe informacje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- świecianin
- Nowicjusz
Golf 3 podstawowe informacje
Witam wszystkich . Jestem posiadaczem golfa 3 rok prod 1997 kod silnika AEE 1.6 KAT całkiem od niedawna . Chciałbym się dowiedzieć kilka podstawowych informacji. Mianowicie -
1. Ile wchodzi oleju do silnika
2. Ile wchodzi płynu do układu chłodzenia ( jak go wymienić ) i czy przy wymianie wchodzi w
grę jakieś odpowietrzanie czy coś w tym stylu .
3. Ile wchodzi oleju do skrzyni biegów i najlepiej jakim zalać ( biegi wchodzą dobrze )
4. Na kartce z kodami wyposażenia po odczytaniu kodów wyskakuje mi że powinna być
poduszka powietrzna kierowcy ale jej nie ma - jakieś sugestje w tej sprawie
5. Wymiana paska rozrządu co ile ( nie wiem czy jet napinacz tzn rolka czy pompa wody robi
za napinacz )
6. Filtr p.pyłkowy - czy mam takowy
7. Mam lustra elektryczne i wg kodów także podgrzewane ( jak się niby włancza to
podgrzewanie )
Może na początek wystarczy . Z góry dzięki za wypowiedzi i pomoc w nurtujących mnie tematach .
1. Ile wchodzi oleju do silnika
2. Ile wchodzi płynu do układu chłodzenia ( jak go wymienić ) i czy przy wymianie wchodzi w
grę jakieś odpowietrzanie czy coś w tym stylu .
3. Ile wchodzi oleju do skrzyni biegów i najlepiej jakim zalać ( biegi wchodzą dobrze )
4. Na kartce z kodami wyposażenia po odczytaniu kodów wyskakuje mi że powinna być
5. Wymiana paska rozrządu co ile ( nie wiem czy jet napinacz tzn rolka czy pompa wody robi
za napinacz )
6. Filtr p.pyłkowy - czy mam takowy
7. Mam lustra elektryczne i wg kodów także podgrzewane ( jak się niby włancza to
podgrzewanie )
Może na początek wystarczy . Z góry dzięki za wypowiedzi i pomoc w nurtujących mnie tematach .
Ostatnio zmieniony pt lis 20, 2009 08:43 przez świecianin, łącznie zmieniany 1 raz.
Marko
może bity?świecianin pisze:4. Na kartce z kodami wyposażenia po odczytaniu kodów wyskakuje mi że powinna być
tak na podszybiu od strony pasażeraświecianin pisze:6. Filtr p.pyłkowy - czy mam takowy
jak włączysz podgrzewanie tylnej szyby to grzeją też lustraświecianin pisze:7. Mam lustra elektryczne i wg kodów także podgrzewane ( jak się niby włancza to
podgrzewanie )
- świecianin
- Nowicjusz
Golf 3
A czy jak nie działa ogrzewanie tylnej szyby to tak samo nie będą grzały lustra .
Co do poduszki to słyszałem że ma ona jakiś tam okres ważności i po tym czasie należy ją wymienić ( wymiana ponoć dość kosztowna ) czy możliwe że poprzedni właściciel poprostu chciał zaoszczędzić na tym
Co do poduszki to słyszałem że ma ona jakiś tam okres ważności i po tym czasie należy ją wymienić ( wymiana ponoć dość kosztowna ) czy możliwe że poprzedni właściciel poprostu chciał zaoszczędzić na tym
Marko
Co 50 tysięcyświecianin pisze:5. Wymiana paska rozrządu co ile ( nie wiem czy jet napinacz tzn rolka czy pompa wody robi
za napinacz )
(Jeśli jest rolka napinająca, to wymienia się ją co drugi pasek, jesli nie wiesz kiedy była wcześniej wymieniana, to lepiej ją wymień)
U mnie do 1,6 przy wymianie wchodza niecałe 4 litry, ale musisz sprawdzać stan na bagnecieświecianin pisze:Ile wchodzi oleju do silnika
- świecianin
- Nowicjusz
Golf 3
Witam coś już wiem. A co z pozostałymi sprawami typu olej w skrzyni i w układzie chłodzącym?
Za poprzednie wypowiedzi serdeczne dzięki .
Za poprzednie wypowiedzi serdeczne dzięki .
Marko
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
I tak i nie...to zalezy gdzie powstala awaria. Najlepiej zdejmij lustro wez miernik i sprawdz czy po wlaczeniu ogrzewania pojawia sie na przewodzikach dochodzacych do lusterek 12V. Czestym powodem tego ze lustra nie grzeja sa przepalone maty.świecianin pisze:A czy jak nie działa ogrzewanie tylnej szyby to tak samo nie będą grzały lustra .
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 11:54 przez Mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli jest to manual to VW nie przewidział wymiany olejuświecianin pisze:A co z pozostałymi sprawami typu olej w skrzyni
pierwsze słyszeświecianin pisze:Co do poduszki to słyszałem że ma ona jakiś tam okres ważności i po tym czasie należy ją wymienić ( wymiana ponoć dość kosztowna ) czy możliwe że poprzedni właściciel poprostu chciał zaoszczędzić na tym
- MarioVWGTI
- ------TDI-------
- Auto: Golf Mk7 variant
- Kontakt:
Jka by kolege jeszcze interesowalo
Pojemność zbiornika paliwa: 55l (hatchback)
Zbiornik płynu do mycia szyb: 4l
Układ chłodzenia: 6,3l,
Olej silnikowy: 3,5l (1.4l, 1.6l benzyna)
Silnik AEE
Średnica cylindra: 76,5 mm
Skok tłoka: 86,9 mm
Pojemność skokowa: 1598 cm3
Stopień sprężania: 9,8
Ciśnienie sprężania:
nominalne 1,0-1,5 MPa
minimalne 0,7 MPa
Moc maksymalna: 55 kW (75 KM) / 4800 obr/min
Moment maksymalny: 135 Nm / 2800 - 3600 obr/min
Zapłon iskrowy, silnik czterosuwowy, czterocylindrowy, rzędowy, chłodzony cieczą, wałek rozrządu w głowicy, napędzający koła przednie, umieszczony poprzecznie z przodu
od stycznia 1994 roku do lutego 1995 roku- ABU
od marca 1995 - AEA
od października 1995 - AEE
Pojemność zbiornika paliwa: 55l (hatchback)
Zbiornik płynu do mycia szyb: 4l
Układ chłodzenia: 6,3l,
Olej silnikowy: 3,5l (1.4l, 1.6l benzyna)
Silnik AEE
Średnica cylindra: 76,5 mm
Skok tłoka: 86,9 mm
Pojemność skokowa: 1598 cm3
Stopień sprężania: 9,8
Ciśnienie sprężania:
nominalne 1,0-1,5 MPa
minimalne 0,7 MPa
Moc maksymalna: 55 kW (75 KM) / 4800 obr/min
Moment maksymalny: 135 Nm / 2800 - 3600 obr/min
Zapłon iskrowy, silnik czterosuwowy, czterocylindrowy, rzędowy, chłodzony cieczą, wałek rozrządu w głowicy, napędzający koła przednie, umieszczony poprzecznie z przodu
od stycznia 1994 roku do lutego 1995 roku- ABU
od marca 1995 - AEA
od października 1995 - AEE
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 13:17 przez MarioVWGTI, łącznie zmieniany 2 razy.
nick z forum MarioGTI---www.vagrox.beljos.pl
- świecianin
- Nowicjusz
- MarioVWGTI
- ------TDI-------
- Auto: Golf Mk7 variant
- Kontakt:
spoko spoko jak masz jakies pytania to dawaj co bedziemy wiedziec to pomozemy
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 13:47 przez MarioVWGTI, łącznie zmieniany 1 raz.
nick z forum MarioGTI---www.vagrox.beljos.pl
Mam taki sam samochod od pazdziernika, ale nie mam automat tylko manualna skrzynie biegow, spalanie po miescie to 9,7l na 100km, bo nalewalem do pelna o po przejechaniu 100km, dolalem jeszcze raz i tyle wyszlo, mam taki problem, bo nie dziala mi tylna szyba nie grzeje, lusterka tez. a powiedz mi jak u ciebie jest, jak przekrecisz przekretlo na 4 predkosc wentylacjji i ustawisz przekretlo na przednia szybe zeby dmuchala - jak dmucha mocno czy slabo?? bo u mnie jakos lekko dmucha, nie wiem co jest powodem, czy wymienic tak pod wycieraczka filtr czy cos innego. odpBuddy pisze:Witam, dolaczam sie do tematu poniewaz sam niedawno kupilem MK3 1.6 ale ze 101 konnym silnikiem w automacie. Czy moglby ktos podac jakie jest srednie spalanie ?
rozbierz panel sterowania ogrzewanie i sprawdź linki i ich mocowania jesli wszystko dobre to masz moze gdzies tam styki zaśniedziałe lub może być ten panel do wymianyarnold700 pisze: a powiedz mi jak u ciebie jest, jak przekrecisz przekretlo na 4 predkosc wentylacjji i ustawisz przekretlo na przednia szybe zeby dmuchala - jak dmucha mocno czy slabo?? bo u mnie jakos lekko dmucha, nie wiem co jest powodem, czy wymienic tak pod wycieraczka filtr czy cos innego. odp