Problem z odpalaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z odpalaniem

Post autor: Maxis1982 » pn lis 09, 2009 20:54

Witam. Mam Golfa III 1.6 ABU z 1994r + gaz II generacji firmy BRC. Dotychczas nie miałem problemu z odpalaniem samochodu ale od kilka tygodni mam taki problem. Rano próbuje zapalić samochód na benzynie czy to w garażu, czy tak samo stojący całą noc "pod chmurką". Auto zapala od razu. Automat przełącza na gaz, przejeżdzam kilkaset metrów i gaszę go. Próbuje ponownie go zapalić (automat sam przerzuca na benzynę) i auto zaskakuje ale od razu gaśnie. Potem muszę kręcić rozrusznikiem 2-3 razy po kilka sekund dodając też gazu i dopiero zapala. Gdy silnik się zagrzeje po przejechaniu kilku kilometrów auto po zgaszeniu zapala od razu. Gdy postoi kilka godzin i ostygnie sytuacja zaczyna się od początku. Próbowałem przełączyć go tylko na benzynę aby wyeliminować ewentualnie winę gazu w instalacji i gasić go i zapalać tylko na benzynie ale sytuacja jest identyczna jak na automacie. Proszę o pomoc.

kindlar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kindlar » wt lis 10, 2009 10:07

A odwrotnie próbowałeś? rozruch awaryjny na gazie ? co się dzieje?

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Maxis1982 » wt lis 10, 2009 16:56

Na gazie od pocżtku trochę ciężko palił. Nie aż tak ciężko jak teraz na benzynie ale trzeba było kręcić kilka sekund na wcisnietym gazie. W tej kwestii teraz też się nic nie zmieniło.

kindlar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kindlar » wt lis 10, 2009 18:26

Standardowo restet kompa przez odłączenie klemy ma 15 min, sprawdzenie czujnika płynu chłodzącego. Jak nie pomoże trzeba podpiąć VAGa i zobaczyć czy nie błędu adaptacji składu mieszanki.
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 18:27 przez kindlar, łącznie zmieniany 2 razy.

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Maxis1982 » wt lis 17, 2009 13:49

Powyższe zrobione. Vag nic nie pokazuje. Czujnik wydaje się być ok. Reset kompa i adaptacja przepustnicy po nim także nic nie pomogły. Wymieniłem akumulator na nowy. Trochę mniej tereaz trzeba kręcić bo stary już dobity był i wolniej kręcił ale problem pozotał nadal.

kindlar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kindlar » wt lis 17, 2009 14:09

Być może trzeba sprawdzić ciśnienie na poszczególnych cylindrach,
i wtryskiwacz trzeba sprawdzić, może dawka paliwa nieodpowiednia, i ciśnienie paliwa w układzie paliwowym

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Maxis1982 » śr gru 02, 2009 23:02

Witam. Problem się powtarza jednak dalej i podpiąłem właśnie auto pod lepszego vaga niz poprzednio i wyskoczyl mi jednak blad adaptacji mieszanki jak zauwazyl kolega wyzej. Blad dal sie skasowac i nie powraca. Nie mialem jeszcze okazji dluzej potestowac samochodu i stwierdzic czy to pomoglo ale moglby mi ktos napisc od czego pojawil sie ten blad i czy po jego skasowaniu rozruch silnika powroci do normy?

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » śr gru 02, 2009 23:54

Jeśli mogę i twórca tematu się nie obrazi to się podłącze, mam silnik 1.8ABS ben. + gaz. u mnie problem jest podobny ale występuje bardzo sporadycznie powiedzmy raz na tydzień a dodam że auto odpalam około 10 razy na dzień (taki urok mojego zawodu). Problem z zapaleniem występuje gdy przejeżdzam niewielki dystans i zgasze auto. Gdy nie mogę go zapalić "od strzała" to wystarczy wcisnąć pedał gazu w podłogę i auto odpala, po odpaleniu czuć gaz(odpalam zawsze na benzynie, następnie automat przełącza samoczynnie na gaz), znajomy mówi że to źle ustawiona instalacja i poprostu auto zostaje zalewane gazem, nie wiem czy ma rację. Niestety ostatnio długo siedzę w pracy i nie mam możliwości podjechania do gazowników więc chciał bym upewnić się w diagnozie - czy znajomy ma rację.

Obrazek

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Maxis1982 » czw gru 03, 2009 00:43

Błąd o którym wspomnialem powyżej to dokładnie:

"561 Regulacja składu mieszanki"

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”