Alternator- naprawa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alternator- naprawa
Witam Panowie. Od dłuższego czasu borykam sie z problemem bardzo głośno pracującego alternatora i mrugajacych światełek na postoju zarówno tych na zewnątrz jak i w środku samochodu. Do tego zauwazyłem że szybkośc wentylatora dmuchawy zalezy po części od wysokości obrotów silnika.
Moje wnioski:- do wymiany łozyska i regulator napięcia w alternatorze wraz ze szczotkami.
I tu pojawiają się moje pytania
- jakie dokładnie łozyska mam kupic? alternator to valeo, naklejka jest zbyt zarartka by odczytac z niej cokolwiek. Alternator jest na wąski pasek, rocznik samochodu 89, silnik 1.6 benz PN. Może ktos obeznany w temacie i znający sie na rzeczy wskazałby mi link do w miare dobrych łożysk z allegro lub chociaż podał ich symbol i oznaczenie.
Za wszelka pomoc będe wdzieczny. Pozdrawiam
Moje wnioski:- do wymiany łozyska i regulator napięcia w alternatorze wraz ze szczotkami.
I tu pojawiają się moje pytania
- jakie dokładnie łozyska mam kupic? alternator to valeo, naklejka jest zbyt zarartka by odczytac z niej cokolwiek. Alternator jest na wąski pasek, rocznik samochodu 89, silnik 1.6 benz PN. Może ktos obeznany w temacie i znający sie na rzeczy wskazałby mi link do w miare dobrych łożysk z allegro lub chociaż podał ich symbol i oznaczenie.
Za wszelka pomoc będe wdzieczny. Pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
Damian3942 dzieki za pomoc. Sprawdze u siebie i według tego poszukam.
A co do łożysk... u elektryka chcą 50 zł za komplet łożysk + 50zł za wymiane. Patrze po allegro i widze że te łożyska kosztują od 2 do 6 zł, więc wole pojechac ze swoimi, nie ze skąpstwa, raczej z oszczędnosci. Pomożecie cos z tymi łożyskami?
A co do łożysk... u elektryka chcą 50 zł za komplet łożysk + 50zł za wymiane. Patrze po allegro i widze że te łożyska kosztują od 2 do 6 zł, więc wole pojechac ze swoimi, nie ze skąpstwa, raczej z oszczędnosci. Pomożecie cos z tymi łożyskami?
Jeżeli nie jesteś w stanie sprawdzić numeru to nie da rady bez demontażu. Jeżeli masz Boscha to na 100% masz łożyska: 6201 2rs a drugie 6203 2rs lub 6303 2rs ale tego nie jestem w stanie sprawdzić bez numeru alternatorapittereck pisze:Pomożecie cos z tymi łożyskami?
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
Oddaj altek do fachowców,może ci się zejść z łożyskami.Skąd wiesz czy nie jest komutator do wymiany,mi w tamtym roku za regenerację altka policzyli 140 zł.Altek był kompletny,ale rozebrany na czynniki pierwsze.Taki dostałem od poprzedniego właściciela,fachowiec mi powiedział o komutatorze do wymiany.Sam bym nie zwrócił na to uwagi,a tak miałem wszystko zrobione.