1 i 2 bieg ciężko wchodzą po wymianie części i oleju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- rafreality
- Mały gagatek
1 i 2 bieg ciężko wchodzą po wymianie części i oleju.
Witam.
1 i 2 bieg ciężko zaczęły wchodzić. Podłubałem śrubokrętem czyszcząc z zanieczyszczeń okolicę ramienia skrzyni i rozkruszyła się ta gumowa główka od palucha i musiałem wymienić paluch zmiany biegów na nowy(na obrazku poz. 31). Dostałem go w serwisie i wymieniłem.
Teraz tylko dalej mam problem z 1 i 2 biegiem.
Czy ktoś zna sposób żeby dobrze to doregulować? Tak żeby biegi 1 i 2 dobrze wchodziły?
Dodam że 3 i 4 oraz wsteczny wchodzą wyśmienicie.
Dodam też, że wymieniłem przy okazji olej, ale nalałem półsyntetyk Hipol 75w/80.
Zanim wlałem olej, to już to się popsuło, bo się ta guma rozsypała, jak czyściłem
z zanieczyszczeń właśnie tą okolicę śrubokrętem i narobiłem sobie teraz problemu.
Punkty oczywiście pójdą za pomoc.
1 i 2 bieg ciężko zaczęły wchodzić. Podłubałem śrubokrętem czyszcząc z zanieczyszczeń okolicę ramienia skrzyni i rozkruszyła się ta gumowa główka od palucha i musiałem wymienić paluch zmiany biegów na nowy(na obrazku poz. 31). Dostałem go w serwisie i wymieniłem.
Teraz tylko dalej mam problem z 1 i 2 biegiem.
Czy ktoś zna sposób żeby dobrze to doregulować? Tak żeby biegi 1 i 2 dobrze wchodziły?
Dodam że 3 i 4 oraz wsteczny wchodzą wyśmienicie.
Dodam też, że wymieniłem przy okazji olej, ale nalałem półsyntetyk Hipol 75w/80.
Zanim wlałem olej, to już to się popsuło, bo się ta guma rozsypała, jak czyściłem
z zanieczyszczeń właśnie tą okolicę śrubokrętem i narobiłem sobie teraz problemu.
Punkty oczywiście pójdą za pomoc.
jeżeli nie ma luzu między ramką (28) a kulką (31) to sa dwa sposoby regulacji (domowe), odkręcić obejmę (25) i lekko przesunąć drążek w kabinie w stronę pasażera lub zdjąć osłonę drążka i tam na śrubę imbus 4 jest mimośród (19) który obkręcając wokół osi drążka powoduje jego lekkie odchylanie
Ostatnio zmieniony czw mar 04, 2010 10:00 przez T.O.B.I., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
- rafreality
- Mały gagatek
Wszystko wyregulowane poprawnie, zarówno przez mnie, jak i sprawdzone przez mechanika.
Przypomnę, że przestała dobrze wchodzić 1 i 2, reszta biegów ok, a stało się to (tak mi się wydaje) od momentu kiedy odkręciłem korek wlewowy oleju w skrzyni, a potem spuściłem stary olej i dolałem nowego Hipol 75w/80, mechanik jeden stwierdził że to wystarczający olej do tej skrzyni, drugi mechanik stwierdził że za gęsty olej może nalałem, a ja myślę że teraz jest go tam za dużo i dlatego tak ciężko wchodzą biegi.
Wcześniej na pewno było go znacznie mniej, były również wycieki na skrzyni i po odkręceniu korka wyrównawczego nic nie wyleciało.
Co zrobić? Upuścić oleju? Wlać inny rzadki. Ta jedynka wchodzi i ciężko wychodzi, tak samo dwójka.
Przypomnę, że przestała dobrze wchodzić 1 i 2, reszta biegów ok, a stało się to (tak mi się wydaje) od momentu kiedy odkręciłem korek wlewowy oleju w skrzyni, a potem spuściłem stary olej i dolałem nowego Hipol 75w/80, mechanik jeden stwierdził że to wystarczający olej do tej skrzyni, drugi mechanik stwierdził że za gęsty olej może nalałem, a ja myślę że teraz jest go tam za dużo i dlatego tak ciężko wchodzą biegi.
Wcześniej na pewno było go znacznie mniej, były również wycieki na skrzyni i po odkręceniu korka wyrównawczego nic nie wyleciało.
Co zrobić? Upuścić oleju? Wlać inny rzadki. Ta jedynka wchodzi i ciężko wychodzi, tak samo dwójka.
Ostatnio zmieniony wt maja 04, 2010 22:21 przez rafreality, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweł_ek
- Mały gagatek
nie chcę nikogo w błąd wprowadzić ale mimo wszystko wydaje mi się, że trzeba ponownie wyregulować dźwignię zmiany biegów bo jeśli byłaby to wina oleju to i pozostałe biegi ciężko by się załączały. Po prostu przy włączaniu i wyłączaniu biegu 1 i 2 wybierak może mieć trochę niewłaściwe położenie i stąd problem. Takie jest moje zdanie.
Wiesz mnie tez to pierwsze przychodziło do głowy ale podobno wszystko sprawdzane po pieć razy wiec nie nalegam na ponowne sprawdzanie.nie chcę nikogo w błąd wprowadzić ale mimo wszystko wydaje mi się, że trzeba ponownie wyregulować dźwignię zmiany biegów bo jeśli byłaby to wina oleju to i pozostałe biegi ciężko by się załączały. Po prostu przy włączaniu i wyłączaniu biegu 1 i 2 wybierak może mieć trochę niewłaściwe położenie i stąd problem. Takie jest moje zdanie.
- rafreality
- Mały gagatek
Biegi wchodzą ciężko na postoju, w czasie pracy silnika trochę lżej.
Dokładnie to jedynka wchodzi nie za ciężko, ale ciężej się ją wybija, ażeby wbić 2.
Tak samo z luzu 2 wchodzi dość dobrze, ale ciężko ją wybić z powrotem.
Gościu na przeglądzie zrobił na mnie takie gały i się pyta czemu te biegi tak ciężko wchodzą? A ja mu, że olej wymieniłem i teraz tak się porobiło.
Zakręciłem ten korek wyrównawczy jak olej się wylewał przez niego, auto stało prosto.
Łącznik skrzyni z lewarkiem wyregulowany, na pewno to w skrzyni, sprawdzone również przez dobrego mechanika, rozkręcił tak jak ja ten łącznik i wbijał biegi z kanału tylko tym pręcikiem co wychodzi ze skrzyni.
Dokładnie to jedynka wchodzi nie za ciężko, ale ciężej się ją wybija, ażeby wbić 2.
Tak samo z luzu 2 wchodzi dość dobrze, ale ciężko ją wybić z powrotem.
Gościu na przeglądzie zrobił na mnie takie gały i się pyta czemu te biegi tak ciężko wchodzą? A ja mu, że olej wymieniłem i teraz tak się porobiło.
Zakręciłem ten korek wyrównawczy jak olej się wylewał przez niego, auto stało prosto.
Łącznik skrzyni z lewarkiem wyregulowany, na pewno to w skrzyni, sprawdzone również przez dobrego mechanika, rozkręcił tak jak ja ten łącznik i wbijał biegi z kanału tylko tym pręcikiem co wychodzi ze skrzyni.
Ostatnio zmieniony pt maja 14, 2010 23:13 przez rafreality, łącznie zmieniany 2 razy.