nie kręci rozrusznik golf3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich mam taki problem ,nie kręci mi rozrusznik. Jest to golf3 silnik abu rok 94.po przekręceniu stacyjki na rozruch włącza mi się przekaznik o oznaczeniu 18.i z tym mam pytanie jak dalej jest podawane napięcie tj.czy jest jeszcze jakieś zabezpieczenie.rozrusznik jest sprawny bo podawalem napięcie na przewód od cewki elektromagnesu rozrusznika i kręci za każdym razem .Przekażnik o numerze 18 sprawdziłem jest dobry.mam pytanie jeszcze jedno czy czasem cewka rozrusznika nie jest zasilana bezpośrednio ze stacyjki bo wtedy wymiana stacyjki .Proszę o informacje w tej sprawie .
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Niema żadnego przekaźnika do rozrusznika. Czewrono czarny przewód bezpośrednio od stacyjki do skrzynki bezpieczników i od niej do rozrusznika taki sam. Masz przerwę w stykach stacyjki lub na samym przewodzie,
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
lub uszkodzony rozrusznik Najlepiej sprawdzic podlaczajac rozrusznik na krotko tzn.
daj autko na luz zaplonu nie musisz wlaczac otworz maske zdejmij cieni kabel z rozrusznika(na wsowke albo przykrecany kluczykiem nr 8 zewrzy ten styk przy rozruszniku od cienkiego kabelka z glownym przewodem plusowym ktory idzie do rozrusznika bezposrednio od akumulatora - powinien zakrecic -jesli zakreci to masz na bank uszkodzona wkladke pod stacyjka -wymien na nowa (polecam orginal koszt okolo 100pln podrobki sa za 20 pln ale starczaja na 2 3 miesiace) jesli nie zakreci to na bank jest uszkodzony rozrusznik(chyba ze silnik ma slaba mase)byc moze skonczyly sie szczotki albo usterka jest powazniejsza
daj autko na luz zaplonu nie musisz wlaczac otworz maske zdejmij cieni kabel z rozrusznika(na wsowke albo przykrecany kluczykiem nr 8 zewrzy ten styk przy rozruszniku od cienkiego kabelka z glownym przewodem plusowym ktory idzie do rozrusznika bezposrednio od akumulatora - powinien zakrecic -jesli zakreci to masz na bank uszkodzona wkladke pod stacyjka -wymien na nowa (polecam orginal koszt okolo 100pln podrobki sa za 20 pln ale starczaja na 2 3 miesiace) jesli nie zakreci to na bank jest uszkodzony rozrusznik(chyba ze silnik ma slaba mase)byc moze skonczyly sie szczotki albo usterka jest powazniejsza
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dzięki za informacje. Wymontowałem złącze ze stacyjki i złączyłem na krótko przewód czerwony z czerwono-czarnym rozrusznik kręci ,czyli problem rozwiązany.Teraz kolejny problem jak zdemontować kierownice z poduszką powietrzną aby nie odpaliła przypadkowo.Czy jest sposób na wymontowanie stacyjki kostki łączeniowej bez demontarzu tego wszystkiego tj.kirownicy,poduszki itd. Pozdrowienia dla wszystkich.
ja mam z kolei taki problem ze gdy przekrecam kluczyk to mi rozrusznik ledwo lreci po czym wszystko sie wylacza i wlaczaja sie awaryjne swiatla :/ dodam ze samochod jest po lekkim wypadku ale nawet po wypadku dalo sie goodpalic bez problemow tylko sotatnio probowalem i wwlasnie sie tak dzieje :/ jestem w tym kompletnie zieolny wiec lopatologicznie prosze o pomoc
- Paweł Marek
- V.I.P.
wygląda na stary albo słabo ładowany przez alternator akumulator, albo słaby styk na klemach akumulatora. A awaryjne zapewne uruchamiane sę przez dołożony alarm który ma funkcję uzbrajania się przy nadmiernym spadku napięcia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a czy jest sposob zeby go jakos uruchomic ? radzili mi zebym go jakos odpalil i zeby sie podladowal akumulator ale teraz to poprostu sam nie wiem co mam zrobic a tak wogole co musze zrobic zeby to wogole dzialalo jak nalerzy ? aaa jak mi sie awaryjne wlaczaja to moge je wylaczyc tylko poprzeez alarm wlasnie..
Ostatnio zmieniony pn lis 16, 2009 01:44 przez Hapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Na początek posprawdzać i oczyścić wszystkie połączenia elektryczne. Jak dalej nie zapali to najlepiej byłoby podłączyć się kablami rozruchowymi do innego samochodu i spróbować odpalić. Jak się uda, to zmierzyć napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku - powinno być ponad 14V, jak będzie sporo mniej to nawala ładowanie, a jak prawidłowe to pewnie akumulator dokonuje żywota.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: nie kręci rozrusznik golf3
Witam
Wiem, że temat jest stary ale ostatnio miałem problem z rozrusznikiem - blokował się i słychać było tylko cykanie.
Dziś go naprawiłem i chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami:
Zdarzało mi się w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, że zablokował mi się rozrusznik i działał tylko "na krótko" czyli potrzebowałem drugiej osoby, która przytrzymałaby kluczyk w pozycji "rozruch", a sam łączyłem styki na automacie na krótko śrubokrętem lub kluczem do kół.
U mnie przyczyną był brak należytego styku na dolnej szpilce od automatu do której podłączone są 2 szczotki w rozruszniku. Nakrętka na tej szpilce wyglądała jakby była obspawana. Wyczyściłem styki (wszystkie na wszelki wypadek) przesmarowałem smarem miedziowym, dałem nowe nakrętki i kręci jak nowy!
Dodam, że rozrusznik był na regeneracji rok temu (tulejki, szczotki, bendix) i już zacząłem wieszać psy na fachowcach od rozruszników.
Wiem, że temat jest stary ale ostatnio miałem problem z rozrusznikiem - blokował się i słychać było tylko cykanie.
Dziś go naprawiłem i chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami:
Zdarzało mi się w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, że zablokował mi się rozrusznik i działał tylko "na krótko" czyli potrzebowałem drugiej osoby, która przytrzymałaby kluczyk w pozycji "rozruch", a sam łączyłem styki na automacie na krótko śrubokrętem lub kluczem do kół.
U mnie przyczyną był brak należytego styku na dolnej szpilce od automatu do której podłączone są 2 szczotki w rozruszniku. Nakrętka na tej szpilce wyglądała jakby była obspawana. Wyczyściłem styki (wszystkie na wszelki wypadek) przesmarowałem smarem miedziowym, dałem nowe nakrętki i kręci jak nowy!
Dodam, że rozrusznik był na regeneracji rok temu (tulejki, szczotki, bendix) i już zacząłem wieszać psy na fachowcach od rozruszników.
PozdraVWiam
Dudi
Dudi