1.4 16V przerywa przy 3000obr
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 16V przerywa przy 3000obr
Witam!
Jestem malo-szczesliwym posiadaczem VW LUpo 1.4 16V z 2002 roku.
Mam problem z silnikiem.
1. Nierowno pracuje na wolnych obrotach (gdy jest cieply)
2. Podczas jazdy przy 2500-3000 obr silnik przerywa, jakby nie dostawal paliwa, powoduje to moce szrpniecia.
3. Po kilkunastu minutach takiej jazdy potrafi zgasnac, podejrzewam, ze sie zalewa.
4. Czasem po chwili jazdy traci moc, jakby nie pracowal na wszystkich garach.
5. Zmienialem cewke zaplonowa, kable, swiece i listwe wtryskowa.
6. Smierdzi benzyna.
Prosze o jakies sugestie, moze ktos mial podobny problem, Kazdy mechanik mowi mi co innego, zglupialem i sam juz nie wiem, co z tym zrobic.
Jestem malo-szczesliwym posiadaczem VW LUpo 1.4 16V z 2002 roku.
Mam problem z silnikiem.
1. Nierowno pracuje na wolnych obrotach (gdy jest cieply)
2. Podczas jazdy przy 2500-3000 obr silnik przerywa, jakby nie dostawal paliwa, powoduje to moce szrpniecia.
3. Po kilkunastu minutach takiej jazdy potrafi zgasnac, podejrzewam, ze sie zalewa.
4. Czasem po chwili jazdy traci moc, jakby nie pracowal na wszystkich garach.
5. Zmienialem cewke zaplonowa, kable, swiece i listwe wtryskowa.
6. Smierdzi benzyna.
Prosze o jakies sugestie, moze ktos mial podobny problem, Kazdy mechanik mowi mi co innego, zglupialem i sam juz nie wiem, co z tym zrobic.
Śmierdzi paliwem? Sprawdziłbym jeszcze raz świece. Zdarza się kupić już uszkodzone. Sprawdź, czy auto nie łapie gdzieś lewego powietrza. Jeśli filtr paliwa nie był wymieniany, to też polecam go sprawdzić. Przepustnica też do sprawdzenia. Jak masz możliwość podpięcia auta do vaga, to jak najbardziej wskazane, być może sonda nie domaga.
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2010 21:08 przez kamlor, łącznie zmieniany 2 razy.
a ja bym też sondę obstawił, ewentualnie czujnik temperatury, coś jest nie tak ze składem mieszanki. czujnik temperatury możesz sprawdzić miernikiem, wartości znajdziesz na forum a lambdę albo zmierz miernikiem (takim ze wskazówką) albo oscyloskopem lub poprostu wypnij ją i zobacz czy będzie poprawa.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Dzięki czyli jednak przyinwestuje w nowa sondę a mam jeszcze jedno pytanie ile kosztuje mniej więcej czujnik temperatury ? bo też bym go sobie wymienił.kamlor pisze:Spodziewaj się spalania o jakieś 5l więcej.Piterro7 pisze:Witam mam podobne problemy jak kolega wyżej tyle tylko że w polówce. I mam pytanie czy jak wypnę sondę to mogę normalnie bez niej jeździć?? czy to czasem nie podniesie zużycia paliwa??