[mk4] SWAP 1.8 AGN na 1.8T AGU co dokladnie potrzeba??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tommm86
- Mały gagatek
- Kontakt:
[mk4] SWAP 1.8 AGN na 1.8T AGU co dokladnie potrzeba??
Witam, co dokladnie potrzebuje zeby zrobic swap z ssaka 1.8 na 1.8 z doladowaniem?? Chodzi o mk4 chce zmienic silnik, ale musialbym wiedziec co musze wyjac z auta, silnik, skrzynie, sterownik silnika? podobno licznik? bardzo prosze o pomoc i spis czesci ktore musze wyjac z auta dawcy:)
Zapraszam do ogladniecia mojego golfa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2493975#2493975
tommm86 po mojemu to brałbym wszystko co się da
Komplet spod maski (silnik z osprzętem i kompletnymi wiązkami, skrzynię biegów), licznik, sterownik silnika.
Zdaje się, że i wydech jest inny, przynajmniej początek.
1,8 20V ma sondę przed katalizatorem, a 1,8 20VT zdaje się, że ma dwie sondy.
Dodatkowo pokusiłbym się o heble, bo w 1,8T są większe.
Najwygodniej byłoby wyjechać całym wózkiem i wjechać nim do Ciebie
Ale to byś musiał mieć oba golfy na placu (przy założeniu, że ten 1,8T również ma być z golfa).
Komplet spod maski (silnik z osprzętem i kompletnymi wiązkami, skrzynię biegów), licznik, sterownik silnika.
Zdaje się, że i wydech jest inny, przynajmniej początek.
1,8 20V ma sondę przed katalizatorem, a 1,8 20VT zdaje się, że ma dwie sondy.
Dodatkowo pokusiłbym się o heble, bo w 1,8T są większe.
Najwygodniej byłoby wyjechać całym wózkiem i wjechać nim do Ciebie
Ale to byś musiał mieć oba golfy na placu (przy założeniu, że ten 1,8T również ma być z golfa).
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 11:26 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Witaj, jak ja lubię takie tematy
"Dajcie mi listę co mam wyjąć bo robię swapa"
Masz kolego ETKĘ? Autodatę?
Jak nie to zacznij od tego. Przejrzyj schematy elektryki (tam zobacz jakimi czujnikami się zadowala AGN a jakimi AGU), przejrzyj etkę, porównaj co się da z mechaniki. W etce sprawdzisz tez czy cokolwiek z Twojego osprzetu bedzie pasować do AGU. W ten sposób powstanie lista rzeczy których do swapa nie musisz mieć (a bedzie ich bardzo mało), całą resztę musisz zdobyć.
Jak już to zrobisz takie pierwsze rozeznanie i będziesz miał jakąkolwiek więdzę pozwalającą w ogóle rozmawiać na jako takim poziomie o tym co chcesz zrobić, a która też pozwoli Ci wykonać samemu swapa to wtedy zacznij pytać na forum o to czego nie wiesz.
Wtedy będzie miało to ręce i nogi. Nie wysługuj się innymi bo mozesz i powinienes zrobic podsatwowe rzeczy sam. Mam na mysli porownanie silników, osprzętu, mocowań silnika i skrzyni, napędu etc.
"Dajcie mi listę co mam wyjąć bo robię swapa"
Masz kolego ETKĘ? Autodatę?
Jak nie to zacznij od tego. Przejrzyj schematy elektryki (tam zobacz jakimi czujnikami się zadowala AGN a jakimi AGU), przejrzyj etkę, porównaj co się da z mechaniki. W etce sprawdzisz tez czy cokolwiek z Twojego osprzetu bedzie pasować do AGU. W ten sposób powstanie lista rzeczy których do swapa nie musisz mieć (a bedzie ich bardzo mało), całą resztę musisz zdobyć.
Jak już to zrobisz takie pierwsze rozeznanie i będziesz miał jakąkolwiek więdzę pozwalającą w ogóle rozmawiać na jako takim poziomie o tym co chcesz zrobić, a która też pozwoli Ci wykonać samemu swapa to wtedy zacznij pytać na forum o to czego nie wiesz.
Wtedy będzie miało to ręce i nogi. Nie wysługuj się innymi bo mozesz i powinienes zrobic podsatwowe rzeczy sam. Mam na mysli porownanie silników, osprzętu, mocowań silnika i skrzyni, napędu etc.
Ostatnio zmieniony pn kwie 19, 2010 12:41 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.
- tommm86
- Mały gagatek
- Kontakt:
Niestety nie mam nic z wymienionych programow, a silnik przekladal mi bedzie mechanik, robil to nie raz, ale niestety w BMW, i raz w moim starym oplu, chetnie sam bym sie dowiedzial, ale niestety nie bardzo mam mozliwosc ze wzgledu na brak w/w programow...
Zapraszam do ogladniecia mojego golfa