Gotująca się woda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gotująca się woda
Witam, by uniknąć wszelkich nieporozumień opiszę swój przypadek od samego początku.
Kilka dni temu jechałem do pracy autostradą, jak co 4 dni, prędkość duża nie była - 140 km
Po dojechaniu do pracy silnika przez chwile nie wyłączałem, po ok 4 min woda zaczęła mi się gotować. Zamiast normalnych 94 stopni gotuje się na maxa, Na dzień dzisiejszy w układnie jest ok 2 l wody, mimo to gotuję ją i cofa przez zbiorniczek wyrównawczy. Rok temu miałem taki sam przypadek, okazało się że termostat był do wymiany. wczoraj wymieniłem nagrzewnicę, termostat i obudowę termostatu a problem nie znikł. Przy starym termostacie letnie powietrze z nawiewu leciało gdy przekroczyłem 2000 obrotów, na nowym termostacie nie leci mimo nowej nagrzewnicy. już nie wiem gzie szukać przyczyny, czy to może być uszczelka pod głowicą i jakie są koszty jej wymiany. A jeśli nie to gdzie dalej szukać?
Kilka dni temu jechałem do pracy autostradą, jak co 4 dni, prędkość duża nie była - 140 km
Po dojechaniu do pracy silnika przez chwile nie wyłączałem, po ok 4 min woda zaczęła mi się gotować. Zamiast normalnych 94 stopni gotuje się na maxa, Na dzień dzisiejszy w układnie jest ok 2 l wody, mimo to gotuję ją i cofa przez zbiorniczek wyrównawczy. Rok temu miałem taki sam przypadek, okazało się że termostat był do wymiany. wczoraj wymieniłem nagrzewnicę, termostat i obudowę termostatu a problem nie znikł. Przy starym termostacie letnie powietrze z nawiewu leciało gdy przekroczyłem 2000 obrotów, na nowym termostacie nie leci mimo nowej nagrzewnicy. już nie wiem gzie szukać przyczyny, czy to może być uszczelka pod głowicą i jakie są koszty jej wymiany. A jeśli nie to gdzie dalej szukać?
A włącza Ci się wogóle wiatrak? Może czujnik temperatury cieczy chłodzącej?
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Problem wyglada tak jakbyś po prostu jezdził bez wody [wiem ze masz wode] ALE... w tym wypadku wydaje mi sie być tak jakby woda po prostu niedochodzila do nagrzewnicy - bardzo dziwne. Wez sprawdz cisnienie jakie wytwarza pompa wody, ja bym w niej problemu szukał na 90 %! Gdyby jednak uszczelka to zalezy od mechanika znam takich co biora za to 100 zł, a i takich co 250 zł. Ogolnie jak dobrze pojdzie to w ok 300 zl sie zamkniesz.. robota 150, planowanie 50 uszczelka pod kolektor i głowice ` 100 zl.kajt pisze:Przy starym termostacie letnie powietrze z nawiewu leciało gdy przekroczyłem 2000 obrotów, na nowym termostacie nie leci mimo nowej nagrzewnicy
Ostatnio zmieniony czw cze 17, 2010 16:44 przez Vii, łącznie zmieniany 2 razy.
- maryjan
- Gadatliwa bestia
ale jak nie załączy wiatraka to nadal będzie temp rosła... Jedno z drugim ma DUŻO wspólnego.kajt pisze:To nie czujnik bo normalnie nie powinien się grzać. 94 stopnie i koniec a tu grzeje dalej.
Biorąc pod uwagę to jak opisujesz problem wina leży po stronie wiatraka - czujnika, ponieważ jak wczesniej pisałeś po trasie nie gasiłeś silnika, czyli temperatura rosła.
Pozdrawiam
Dziki
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
Ja natomiast dałbym 90% na uszczelkę z własnego doświadczenia. Tutaj powinieneś znaleźć kilka odpowiedzi /str.2 , 3 / http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0Vii pisze:ja bym w niej problemu szukał na 90 %!
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdź pierw pompę wody, jeśli obluzowało się koło łopatkowe mimo że wałek się obraca pompa nie pracuje. Tłumaczy to wzrost temperatury i brak ogrzewania (pompa ma za słabą wydajnośc by wtłoczyć wodę do nagrzewnicy. Dopiero jeśli pompa okaże się sprawna, a odpowietrznik drożny zajmij się uszczelką pod głowicą.
[ Dodano: 17 Cze 2010 17:21 ]
Co do wentylatorów w czasie jazdy nie powinny się załączać, chyba że bardzo obciążasz silnik przy małych prędkościach.
[ Dodano: 17 Cze 2010 17:21 ]
Co do wentylatorów w czasie jazdy nie powinny się załączać, chyba że bardzo obciążasz silnik przy małych prędkościach.
Przed wymianą króćca wody załączał się bez problemu, po wymianie przestał działać. W komorze silnika nie robi się budyń więc woda tam się nie dostaję. Jeśli chodzi o nagrzewnicę to wąż po prawej aż do metalowego łącznika jest ciepły, reszta wchodząca i wychodząca z nagrzewnicy jest zimna, wszystkie inne węże są gorące. Właśnie wyciąłem termostat bo dzięki temu mogę dojechać do pracy. ( nie przegrzewa się tak szybko ) Jeszcze dziś wrzucę foto jak to wygląda. Silnik 1.3 NZ
Nie wiem czy jest jakiś inny sposób na naprawę oprócz zmiany auta.
Nie wiem czy jest jakiś inny sposób na naprawę oprócz zmiany auta.
Zdziwiłbys sie ile takie korek moze cudów narobić.. U mnie jak uszczelka korka pusciła to woda kipiała, z nawiewów wogole nie leciało ciepłe powietrze temp non stop była koło 100 stopni. Nie dało sie jechać, a nawet jakby dało to po 5 KM nie było by juz wody.kajt pisze:Niby tak ale gdyby to było całą przyczyną to ori korka by nie wywaliło, a z nawiewów leciało by gorące powietrze.