Sprężarka klimatyzacji - pytania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sprężarka klimatyzacji - pytania
Podczas jazdy z klimą w ulewnym deszczu i po wjechaniu w głęboką kałuże przestała chłodzić klima.
Po włączeniu klimy wszystko się załącza, ale zaczyna piszczeć tarcza dociskowa sprzęgła kompresora i klima nie chłodzi.
W związku z powyższym mam kilka pytań, czy tak powinno być, że :
1. Przy wyłączonym silniku mogę lekko palcem kręcić "tarczą dociskową sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) ale czuć, że coś tam ociera i troche skrzypi - dźwięk jakby spod tej tarczy - czy mogę tam psiknąć WD 40 pod tarcze ?
2. Przy włączonym silniku i wyłączonej klimatyzacji obraca się tylko "rolka paska" (element nr 5 na rysunku) a "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) stoi w miejscu
3. Przy włączonym silniku i włączonej klimatyzacji obraca się jednocześnie "rolka paska" i "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 i 5 na rysunku) ale powoduje piski jak w punkcie 1.
Po włączeniu klimy wszystko się załącza, ale zaczyna piszczeć tarcza dociskowa sprzęgła kompresora i klima nie chłodzi.
W związku z powyższym mam kilka pytań, czy tak powinno być, że :
1. Przy wyłączonym silniku mogę lekko palcem kręcić "tarczą dociskową sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) ale czuć, że coś tam ociera i troche skrzypi - dźwięk jakby spod tej tarczy - czy mogę tam psiknąć WD 40 pod tarcze ?
2. Przy włączonym silniku i wyłączonej klimatyzacji obraca się tylko "rolka paska" (element nr 5 na rysunku) a "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) stoi w miejscu
3. Przy włączonym silniku i włączonej klimatyzacji obraca się jednocześnie "rolka paska" i "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 i 5 na rysunku) ale powoduje piski jak w punkcie 1.
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
tak ma być2. Przy włączonym silniku i wyłączonej klimatyzacji obraca się tylko "rolka paska" (element nr 5 na rysunku) a "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) stoi w miejscu
tak ma być3. Przy włączonym silniku i włączonej klimatyzacji obraca się jednocześnie "rolka paska" i "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 i 5 na rysunku) ale powoduje piski jak w punkcie 1.
prawdopodobnie masz sprzęgiełko do wymiany1. Przy wyłączonym silniku mogę lekko palcem kręcić "tarczą dociskową sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) ale czuć, że coś tam ociera i troche skrzypi - dźwięk jakby spod tej tarczy - czy mogę tam psiknąć WD 40 pod tarcze ?
Pisząc o wymianie sprzegiełka masz na myśli tylko tą tarcze ?
A czy tak wogóle to powinna się lekko palcem kręcić "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) ?
Czy kręcąc nią wprawiam w ruch całą sprężarke ?
A czy mogła się tarcza ukręcić na wystającym wałku sprężarki na którym jest osadzona ?
A czy tak wogóle to powinna się lekko palcem kręcić "tarcza dociskowa sprzęgła" (element nr 2 na rysunku) ?
Czy kręcąc nią wprawiam w ruch całą sprężarke ?
A czy mogła się tarcza ukręcić na wystającym wałku sprężarki na którym jest osadzona ?
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 15:29 przez gelek82, łącznie zmieniany 2 razy.
rysunek powinien być widoczny w pierwszym poście, jak go nie ma to do niego link:
http://zapodaj.net/images/00082cf997df.jpg
http://zapodaj.net/images/00082cf997df.jpg
Przy wyłączonym silniku i klimie - jak kręce tarczą sprzęgła (element nr 2) to widzę, że nie kręci się śruba (element nr 1)Przemo440 pisze:jak kręcisz elementem 2 to kręcisz sprężarkę
Natomiast po włączeniu silnika i klimy, tarcza sprzęgła (nr 2) kręci się jednocześnie z kołem paska (nr 5), a śruba (nr 1) obraca się tylko czasami po 1/4 obrotu i towarzysy temu ocieranie
jeśli kręcąc tarczą sprzęgła nie obraca się śruba to prawdopodobnie masz ścięty klin , i kręci się tylko tarcza nie napędzając wału kompresora , odkręć tą śrubę i zdejmij tarcze sprzgła , tylko możesz mieć teraz problem z odkręceniem tej śruby bo nie ma za co przyblokowac wału kompresora
[ Dodano: Sro 30 Cze, 2010 ]
oczywiście w sprężarkach SANDEN SD7V16 , bo taką chyba masz , może być na wale klin lub frez
tu masz sprzęgło rozebrane i wał sprężarki
oczywiście w sprężarkach SANDEN SD7V16 , bo taką chyba masz , może być na wale klin lub frez
tu masz sprzęgło rozebrane i wał sprężarki