GOLF 1.9 TD nie zapala ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
GOLF 1.9 TD nie zapala ??
Mam pytanie. Mam GOLFA 1.9 TD 1996 rok Akumulator 1,5 roczny olej CASTROL 10W/40.
Otóż 4 dni samochód był nieruszany na tych mrozach i gdy dziisaj chciałem go odpalic niestety nie zapaliłem. Gdy przekręcałem kluczykiem (oczywiscie poczekałem aż swiece żarowe zgasły) rozrusznik sie krecił ale nie zapalił. Swiece zarowe zaczeły migać a gdy przestałem piłować i zgasiłem to zaczeła kontrolka oleju migac ?? Kontrolka akumulatora zgasła a oleju MIGA i MIGa??
Do ON leje uszlachetniacze.
czy wiecie co moze sie stało??
dzieki za odpowiedzi i porady. pozdraiwam
Otóż 4 dni samochód był nieruszany na tych mrozach i gdy dziisaj chciałem go odpalic niestety nie zapaliłem. Gdy przekręcałem kluczykiem (oczywiscie poczekałem aż swiece żarowe zgasły) rozrusznik sie krecił ale nie zapalił. Swiece zarowe zaczeły migać a gdy przestałem piłować i zgasiłem to zaczeła kontrolka oleju migac ?? Kontrolka akumulatora zgasła a oleju MIGA i MIGa??
nie juz 2 zima oleju nie bierze spoko. Tylko zaprzal napisał : sprawdź paliwo w filtrze czy nie wytrąciła się parafina i nie jest zablokowany (lub poprostu nie zamarzło) A jak to mam sprawdzic jak filtr jest zakręcony ???
sprawdź też świece żarowe, silnika z komorami wstępnymi - gdzie to sie sprawdza.
sprawdź też świece żarowe, silnika z komorami wstępnymi - gdzie to sie sprawdza.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymień olej przy najblizszej możliwosci.Po półtorej roku to z niego robi sie smoła. Jak stracił na mrozie własności to bardzo utrudnione jest zapalanie (kręcenie silnikiem). Sprawdź jak napisał zaprzal układ paliwowy - od tego trzeba zacząć przy extremalnych mrozach (jak dla nas).
Nie jestem leniwy. Mam zawyżone wymagania motywacyjne.
Troche długo na tym oleju jeździsz...szczególnie, że jak sam piszesz do ON dodajesz uszlachetniacz to raczej przez olej pojawily sie te problemy...swój udział w tym też napewno miało to, ze przez te 4 dni auto stało w bez ruchu a na nasze obecne mrozy to nie najlepiej dla niego (i dla akumulatora w szczegołności).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
:okej: [b] Pozdrawiam [/b] :okej:
-
- Ma gadane
Re: GOLF 1.9 TD nie zapala ??
W tym poście chodzi o akumulator 1.5 roczny a nie olejmrobak pisze:Mam pytanie. Mam GOLFA 1.9 TD 1996 rok Akumulator 1,5 roczny olej CASTROL 10W/40.
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
można wyjąć podgrzewacz i zajrzeć do środka, albo lepiej odkręcić korek spustowy pod filtrem i spuścić zawartość i zalać nową
świece żeby w 100% sprawdzić to trzeba wykręcić a tego raczej sam na mrozie nie zrobisz bo jest tam maxymalnie niewygodne dojście :/
świece żeby w 100% sprawdzić to trzeba wykręcić a tego raczej sam na mrozie nie zrobisz bo jest tam maxymalnie niewygodne dojście :/
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Cześć mrobak & all.Chciałóbym powiedzić,że wczoraj mój traktor też zastrakował.Było na dworze w nocy -28,a odpalałem o 16 i było -21.Poprostu nie miał siły obracać walem,nawet po podpięciu drugiego aku.Olej - mobil M 15W40.Po wepchaniu do garażu i podłączeniu prostownika odpalił po godzinie.Dziś wymieniłem filtr paliwa,postał na mrozie -20 od 15.00 do 23.00 i zapalił za 3 podejsciem ledwo lwdwo.Pytanie do kolegów : czy jestem osamotniony w swoich problemach? Pozdrówka