Problem z wymianą klocków hamulcowych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z wymianą klocków hamulcowych
Zacznę od tego,ze wcześniej klocki wymieniał mi machanik.Teraz próbóję sam,ale jest jedno ale.Poszedłem do sklepu motoryzacyjnego kupić owe klocki.Podałem rok produkcji i rodzaj silnika.Według katalogu dostałem odpowiednie,akurat RKW.Zabieram się więc za wymianę.Rozkręcam A tu widać,ze stare klocki się róznią od tych co kupiłem.Różnica polega na tym,że te nowe wszystkie 4 są takie same,natomiast stare różnią się tym,że od strony wewnętrznej tarczy są nieco większe niż od zewnętrznej.Więc pędzę do sklepu z reklamacją.Sprzedawca dał mi więc takie jakie miałem stare(Lukasy),chociaż w katalogu to te pierwsze odpowiadały temu modelowi.Montuję....i znowu problem.Nie mogę założyć zacisku,wychodzi na to ,że za wąski,albo klocki za szerokie.I co teraz?Czy klocki mają różne szerokości,zależnie od modelu?Tylko się zastanawiam jak mechanikowi udało się założyć te klocki?Proszę o poradę.
No niestety przy montażu nowych klocków trzeba tłoczek schować całkowicie w zacisk, bardzo przydatna jest do tego specjalna praska z krążkiem odpowiednim do tłoczka. Przy tarczy 239 grubości 12mm klocki powinny mieć grubość koło 19-20mm jeden.
A nie chodzi Ci tymczasem o taki przypadek?
Foto http://obrazki.elektroda.net/13_1271774183.jpg
A nie chodzi Ci tymczasem o taki przypadek?
Foto http://obrazki.elektroda.net/13_1271774183.jpg
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 21:25 przez AmonRSR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartek_R
- Pasza dla Świń
- Kontakt:
dokładnie jak wyżej do VWII podchodzi kilka rodzajów tarcz o różnych grubościach a to znaczy że im grubsza tarcza tym cieńszy klocek, może masz tarcze np 12mm a koleś dał ci klocki pasujące do tarczy 10mm będą grubsze i po prostu ich nie zmieściszck pisze:A jak jest z tymi klockami,czy mają one różne grubości?
w każdym razie w zacisku VWII łączna grubość klocków + tarcza nie może przekraczać 52mm
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 23:43 przez Bartek_R, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaciski mam VW I,czyli z Waszego opisu wychodzi,że mam mieć klocki symetryczne,a kupiłem niesymetryczne.Czyli wychodzi na to,że gość w sklepie dał mi dobre za pierwszym razem.Tylko teraz pytanie czy one są węższe od asymetrycznych,bo jeśli nie to mi to nic nie da.
Aha klocki symetryczne to 4 szt. takich samych,a nie symetryczne to te większe od wewn.strony tarczy i mniejsze od zewnętrznej?Czy dobrze zrozummiałem?
Aha klocki symetryczne to 4 szt. takich samych,a nie symetryczne to te większe od wewn.strony tarczy i mniejsze od zewnętrznej?Czy dobrze zrozummiałem?
to w takim razie co za różnica jeśli założę niesymetryczne,chociaż to i tak nie rozwiązuje problemu,bo zacisk nie wejdzie.jaszczur pisze:ck napisał/a:
Tylko teraz pytanie czy one są węższe od asymetrycznych
nie,węższe są tylko klocki do tarcz wentylowanych
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 01:37 przez ck, łącznie zmieniany 1 raz.