potrzebna pilnie pomoc,samoczynne wyłączanie silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
potrzebna pilnie pomoc,samoczynne wyłączanie silnika
witam,mam golfa 1.4 benzyna+ lpg,rocznik 93,mój problem zaczął się jakies 2 tyg temu,jechałem w trasie i podczas jazdy zaczęła mi mrygać kontrolka od oleju,samochodem najpierw szarpało,nastepnie silnik zgasł,nie mogłem go odpalić(próbowałem kilka razy).po kilku minutach nie było już problemu z odpaleniem.pojechałem do najbliższego cpnu i sprawdziłem poziom oleju,okazało się że wskaźnik był troche poniżej minimum.dolałem litra Mobil 1 15w(poprzedni właściciel wlewał w niego 10 w róznież Mobila)samochód ma aktualnie 193 tyś przebiegu.po tym incydencie wymieniłem olej,już na 15 w według zaleceń mechanika.dziś gdy wracałem z cpnu odczuwałem jakby mi sie kołą blokowały i za chwilę zaczęła kontrolka od oleju migać,samochód oczywiście mi stanął na głównym skrzyżowaniu:/.sytuacja podobna,na początku kręciłem bez skutku,dopiero po odczekaniu kilku minut odpalił.nie mam już pojęcia co może mu dolegać,mechanik sprawdzał mi ciśnienie i wszystko w porządku,siegałem po radę kilku mechaników ale nikt nie potrafił mi sprecyzowac o co kaman,proszę o szybką pomoc,z góry dziękuję
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Być może problem tkwi w elektryce...
Tak na przykład, czy w chwili zatrzymania się silnika - świecą kontrolki na desce rozdzielczej (olej, akumulator, ręczny hamulec). Brak świecenia to awaria kostki stacyjki. Dalej możliwe uszkodzenie układu zapłonowego: cewka czy czujnik Halla. Jeśli jest możliwość - polecam podpięcie pod VAG-a - może coś wyjdzie.
Tak na przykład, czy w chwili zatrzymania się silnika - świecą kontrolki na desce rozdzielczej (olej, akumulator, ręczny hamulec). Brak świecenia to awaria kostki stacyjki. Dalej możliwe uszkodzenie układu zapłonowego: cewka czy czujnik Halla. Jeśli jest możliwość - polecam podpięcie pod VAG-a - może coś wyjdzie.
Witam! Specjalnie dla Ciebie drogi kolego się zarejestrowałem. Nie daj się wciągnąć w elektrykę. Twój problem to MODUŁ ZAPŁONU. Miałem dokładnie ten sam problem. Na komputerze w stacji diagnostycznej tego nie wykryją, niech cię to nie zwiedzie. Zanim doszedłem do tego w czym tkwi problem wydałem prawie 800 zł na inne elektryczne śmieci. Dodam, że swój moduł wymieniłem pomimo, że mechanik i elektryk samochodowy zapewniali mnie (w renomowanej stacji) o sprawności starego podzespołu. Pozdrawiam, Łukasz
[ Dodano: 20 Lip 2010 10:52 ]
Żeby było jasne: cewka i czujnik Halla też wymieniałem (NIEPOTRZEBNIE).
[ Dodano: 20 Lip 2010 10:52 ]
Żeby było jasne: cewka i czujnik Halla też wymieniałem (NIEPOTRZEBNIE).
-
- Nowicjusz
do Zico:silnik miałem sprawdzony i powiedziano mi że to musi być elektryka,mechanik dał mi chwilowo cewkę z passata(sprawdziłem i jest taka sama),powiedział żebym pojeździł kilka dni i obserwował co się dzieje z samochodem i czy jest jakaś zmiana.dziś znowu miałem problemy z odpaleniem,dopiero po odczekaniu kilku minut chwycił momentalnie,jak dodaje gazu to ciągle mam odczucie"blokujących sie kół" i utraty mocy.a kontrolki świecą tak jak napisałeś.
do Lucasc:troche sie ucieszyłem po tym co napisałeś,jeśli chodzi o sam moduł zapłonu to cena naprawy bedzie dla mnie zadowalająca:D.samemu to sobie wymienić czy dać lepiej profesjonaliście?
A jeśli się okaże że na tej drugiej cewce jest w porządku to wymieniać ją czy sam moduł wystarczy?Dzięki ziomki za fachową pomoc,pozdro
do Lucasc:troche sie ucieszyłem po tym co napisałeś,jeśli chodzi o sam moduł zapłonu to cena naprawy bedzie dla mnie zadowalająca:D.samemu to sobie wymienić czy dać lepiej profesjonaliście?
A jeśli się okaże że na tej drugiej cewce jest w porządku to wymieniać ją czy sam moduł wystarczy?Dzięki ziomki za fachową pomoc,pozdro
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
...a to nie elektryka? Czujnik Halla i cewka to standard, ale mogą być inne przyczyny elektryczne, jak np. właśnie moduł. Te wszystkie części elektryki zapłonu mają specjalnie ukształtowane wtyczki, nie da się je źle włożyć, tak więc Kolega Tasiorro86 nie będzie miał najmniejszego problemu z odpięciem starej części i wpięciem nowej. Dużo można sprawdzić metodą podmiany właśnie, od dobrego kolegi. Pojeździć i zobaczyć. Problem mają tu koledzy z np. Bieszczad, z całym szacunkiem - tam kolega do kolegi ma sporo... Kupno jest bardzo proste, ale nie ma gwarancji trafienia, więc nigdy nie radzę: kup, gdy nie ma 100,1% pewnościlucasc pisze:Nie daj się wciągnąć w elektrykę. Twój problem to MODUŁ ZAPŁONU.
Sprawa kontrolek pokazuje że kostka stacyjki jest tu sprawna, odpada z kręgu podejrzeń.
-
- Nowicjusz