rozrzad sie przestawił
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
rozrzad sie przestawił
witam jechałem z Grunwaldu i bardzo kulawo zaczął chodzić wjechałem do garażu i i na drugi dzień już nie chciał odpalić
rozebrałem go i okazało się ze rozrząd jest przestawiony ustawiłem u góry na znaki a na dole na wale był centymetr różnicy zdjąłem pasek u góry przekręciłem wałem na znak i założyłem pasek
chciałem odpalić załapał zgasł i pupa
rozebrałem jeszcze raz i rozrząd dalej przestawiony tak jak ostatnio
co zrobiłem źle jak go ustawić ?
mk3 2e 92r
rozebrałem go i okazało się ze rozrząd jest przestawiony ustawiłem u góry na znaki a na dole na wale był centymetr różnicy zdjąłem pasek u góry przekręciłem wałem na znak i założyłem pasek
chciałem odpalić załapał zgasł i pupa
rozebrałem jeszcze raz i rozrząd dalej przestawiony tak jak ostatnio
co zrobiłem źle jak go ustawić ?
mk3 2e 92r
Ostatnio zmieniony pn lip 26, 2010 19:35 przez ThcPiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
lepiej sprawdź jak najszybciej czy klin się nie ściął na kole zębatym na wale , ja tak miałem przy tym silniku w audi ale zorientowałem się zbyt póżno i musiałem uciekać z autem
Ostatnio zmieniony pn lip 26, 2010 20:48 przez Łukasz067, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co zuwazyłem w twoim pofilu to masz Golfa GTI . Więc pompa wody jest osobno , nie nalezy do rozrządu . Tak więc na pewno to nie jest wina pompy wody . Powodem takiego nieduzego przestawienia moze byc zle naciagniety pasek , lub ktora z rolek moze byc uszkodzona . Źle naciagniety pasek o jeden ząbek moze powodowac chyba taki efekt (nie jestem pewien)
Ostatnio zmieniony pn lip 26, 2010 21:58 przez koperson, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
z własnego niedawnego doświadczenia z całą mocą potwierdzamŁukasz067 pisze:lepiej sprawdź jak najszybciej czy klin się nie ściął na kole zębatym na wale
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie przesądzajmy jednak, w benzynowcach to rzadka awaria i nie dzieje się bez przyczyny. U mnie zaczęło się od tego że machanik wyjmując silnik walnął o koło pasowe i zaczęło się gibać, gibało się tak 50 tysięcy aż w końcu stało się co musiało. Albo śruba koła bo jej odkręcenie nie była nowa zakręcona
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
panowie 2 miechy temu wymieniany pasek i napinacze
opisze mi ktoś szczegółowo ustawianie rozrządu
jak go kręcę nic nie puka nic nie stuka a rozrząd się przestawia nawet jak nie zdążę odpalić
co mogło być przyczyna ścięcia się klina ja odpisze czy coś takiego miało miejsce
dodam ze jeżdżę trochę szybko a przy zmianie biegów czuć szarpniecie
czy to ma coś wspólnego
opisze mi ktoś szczegółowo ustawianie rozrządu
jak go kręcę nic nie puka nic nie stuka a rozrząd się przestawia nawet jak nie zdążę odpalić
co mogło być przyczyna ścięcia się klina ja odpisze czy coś takiego miało miejsce
dodam ze jeżdżę trochę szybko a przy zmianie biegów czuć szarpniecie
czy to ma coś wspólnego