Czy akumulator bezobsługowy mozna ladowac?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy akumulator bezobsługowy mozna ladowac?
Witam.
Czytałem po forum posty na ten temat, ale chcialem się upewnić:
Czy akumulator bezobsługowy mogę ładować...?
Pozdrawiam.
Czytałem po forum posty na ten temat, ale chcialem się upewnić:
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw wrz 04, 2008 01:04 przez lagwus, łącznie zmieniany 1 raz.
Akumulator - każdy, nie tylko bezobsługowy jest ładowany podczas jazdy. Nie wiem więc dlaczego mogłoby mu zaszkodzić ładowanie prostownikiem.I czy - jeśli tak by miało być- to rozładowany,nowy aku byłby do wyrzucenia?.Bezobsługowość aku polega na tym, że nie trzeba sprawdzać stanu elektrolitu i ew. uzupełniać. Inna sprawa, że często aku bezobsługowe pozwalają na to.lagwus pisze:Czytałem po forum posty na ten temat, ale chcialem się upewnić:
- Arecki1979
- Mały gagatek
- Red Spider
- Mały gagatek
W akumulatorach wymagających obsługi trzeba okresowo sprawdzać stan elektrolitu. Odkręcając korki nad poszczególnymi celami, można sprawdzić, czy elektrolit zakrywa płyty w akumulatorze. Niedobór elektrolitu uzupełnia się wodą destylowaną. Niezależnie od tego należy okresowo kontrolować, czy elektrolit ma odpowiednią gęstość.
Takich zabiegów nie wymagają tzw. akumulatory bezobsługowe.
Zwykle akumulatory bezobsługowe wyposażone są w specjalną diodę, po której zabarwieniu można rozpoznać stan naładowania. Częściowo rozładowany akumulator bezobsługowy wymaga naładowania - tak jak w tej sytuacji wymaga tego również akumulator "obsługowy".
Akumulator każdego typu wymaga zaś okresowego oczyszczenia. Czyste, bez śladów korozji powinny być również bieguny akumulatora i zaciski przewodów (tzw. klemy). Bieguny i zaciski należy nasmarować wazeliną techniczną w celu poprawy przewodzenia i ochrony przed wilgocią
Pozdro all
Takich zabiegów nie wymagają tzw. akumulatory bezobsługowe.
Zwykle akumulatory bezobsługowe wyposażone są w specjalną diodę, po której zabarwieniu można rozpoznać stan naładowania. Częściowo rozładowany akumulator bezobsługowy wymaga naładowania - tak jak w tej sytuacji wymaga tego również akumulator "obsługowy".
Akumulator każdego typu wymaga zaś okresowego oczyszczenia. Czyste, bez śladów korozji powinny być również bieguny akumulatora i zaciski przewodów (tzw. klemy). Bieguny i zaciski należy nasmarować wazeliną techniczną w celu poprawy przewodzenia i ochrony przed wilgocią
Pozdro all
Są aku w pełni bezobsługowe, i nie ma nawet jak dolać wody.
Są też bezobsł. z nazwy, jak nie mają klasycznych korków, to maja monowieczko z korkami wciskanymi, które delikatnie można zdjąć i np. dolać wody.
Oba typy normalnie się ładuje. Zwłaszcza przy pierwszych wskazane jest użycie "inteligentnego" prostownika, który stopniowo, w miarę ładowania, zmniejsza prąd ładowania, aby uniknąć zbędnego "gazowania" elektrolitu.
Są też bezobsł. z nazwy, jak nie mają klasycznych korków, to maja monowieczko z korkami wciskanymi, które delikatnie można zdjąć i np. dolać wody.
Oba typy normalnie się ładuje. Zwłaszcza przy pierwszych wskazane jest użycie "inteligentnego" prostownika, który stopniowo, w miarę ładowania, zmniejsza prąd ładowania, aby uniknąć zbędnego "gazowania" elektrolitu.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
Wiec jest tak: Mam akumulaor, w ktorym nie mam mozliwosci uzupelniania wody destylowanej i teraz pytanko:
Czy bez otwierania cel moge ladowac...?
Mam akum 44Ah i prostownik 3.5 A
A dokladniej mowiac mam taki wynalazek jak pokazany pod tym linkiem:
http://new.onshop.net/index.php3?artice ... 6293&spwd=
Czy bez otwierania cel moge ladowac...?
Mam akum 44Ah i prostownik 3.5 A
A dokladniej mowiac mam taki wynalazek jak pokazany pod tym linkiem:
http://new.onshop.net/index.php3?artice ... 6293&spwd=
Ostatnio zmieniony wt sty 31, 2006 01:11 przez lagwus, łącznie zmieniany 1 raz.