Elektryczne szyby w MK2 szukałem nieznalazłem HELP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Elektryczne szyby w MK2 szukałem nieznalazłem HELP
Witam wszystkich ...
Używałem http://forum.vwgolf.pl/search.php ale nic nie znalazłem...
Mam problem ... przez dłuższy czas nie miałem otwieranej szyby z przodu od strony pasażera ... (zła pogoda... głównie mrozy)
i tak dzisiaj chcialem spróbować otworzyć i sie udało temp (ok-4st.C) ale mam problem z zamknięciem jej ...
naciskając na włącznik szyba sie nie podnosi ...
i tu mam pytanie co zrobić...
rozważam opcje że mechanizm jest zabrudzony (jak tam to jak to przeczyścić)
może wysiadł bezpiecznik jeżeli tak to który (proszę o wskazówki)
a nie daj Boże padł silniczek (jak to sprawdzić)
acha i czy taką szybkę idzie podnieść ręcznie w razie komplikacji... (musiałem zostawić autko w garażu) i teraz tak
jutro jade to zrobić i prosiłbym o wskazówki żeby nie siedziec i nie patrzeć się tylko w autko tylko to zrobić w miarę szybko...
Więc mam prośbę kto co wie nie pisze każda pomoc sie przyda
Używałem http://forum.vwgolf.pl/search.php ale nic nie znalazłem...
Mam problem ... przez dłuższy czas nie miałem otwieranej szyby z przodu od strony pasażera ... (zła pogoda... głównie mrozy)
i tak dzisiaj chcialem spróbować otworzyć i sie udało temp (ok-4st.C) ale mam problem z zamknięciem jej ...
naciskając na włącznik szyba sie nie podnosi ...
i tu mam pytanie co zrobić...
rozważam opcje że mechanizm jest zabrudzony (jak tam to jak to przeczyścić)
może wysiadł bezpiecznik jeżeli tak to który (proszę o wskazówki)
a nie daj Boże padł silniczek (jak to sprawdzić)
acha i czy taką szybkę idzie podnieść ręcznie w razie komplikacji... (musiałem zostawić autko w garażu) i teraz tak
jutro jade to zrobić i prosiłbym o wskazówki żeby nie siedziec i nie patrzeć się tylko w autko tylko to zrobić w miarę szybko...
Więc mam prośbę kto co wie nie pisze każda pomoc sie przyda
Nie wiem czy odpowiem na wszystkie pytania ale powiem co wiem.Bezpiecznika nie znalazłem(mam spis bezpieczników do 89r.i takiego niema)rada:psprawdzaj wszystkie bezpieczniki i jak jest to go znajdziesz.Możesz wyjać przełącznik szyby i spróbować zewrzeć na krótko,zobaczysz co sie bedzie dziać.Sprawdzenie silniczka i mechanizmu jest możliwe tylko po zdjęciu tapicerki w drzwiach.U kolegi padła szczotka na silniczku i dorobiliśmy ją z Jelcza(troche podpiłować i była jak złoto)Odepnij kable przy silniku i włącz wyłącznik zobaczysz czy prąd dochodzi.A ostatecznie możesz założyć korbke i ręcznie zamknąć szybe.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
powiem tak przed zima i jak nie bylo tak zimno wszystko sie domykalo co prawda troche wolniej niz ta od strony kierowcy ale chodzilo i dzialalo kiedys mialem tak samo od strony kierowcy ale samo sie naprawiloblaade pisze:Ale nie napisałeś czy przy próbie zamknięcia szyby słychać jakikolwiek hałas czy w ogóle nic nie działa?
moze mam krzywo prowadnice nie mam pojecia
dzisiaj przy otwieraniu slychac jak silniczek pracuje ale nie slychac przy zamykaniu tak jakby cos z nim nie bylo tak nie ma reakcji albo szyba sie przyblokowala albo silniczek z reszta u mnie na garazach noktowizjer by sie przydal a jezeli cos slychac to minimalnie z drugiej strony mam taka opcje ze przy otwieraniu i zamykaniu szyby od kierowcy mruga mi lampka podsufitowka jak naciskam przelacznik nie wiem czy cos jest nie tak ale na przyklad od strony pasazera tak sie nie dzieje
jutro planuje jechac rozebrac deske i sie z tym bawic zaczne od czyszczenia wszystkiego
moje pytanie czy cos moze byc z przelacznikiem chcialbym sprobowac przemienic przelaczniki moze cos z nim nie tak
Ja mam rocznik 90 to mozliwe ze u ciebie nie ma kiedys widzialem taki opis skrzynki na forum ale no musze jeszcze poszukac a odnosnie bezpiecznikow czy wg was powinien byc tylko jeden na 2 dwie szyby czy 2 bezpieczniki na kazda szybke osobnobongo102 pisze:Bezpiecznika nie znalazłem(mam spis bezpieczników do 89r.i takiego niema)
Masz moze jakies foto albo mozesz dokladniej to opisac ... jakie koszta tego...bongo102 pisze:U kolegi padła szczotka na silniczku i dorobiliśmy ją z Jelcza(troche podpiłować i była jak złoto)
chodzi ci o kable od akumulatora ?? bo nie kumam ...bongo102 pisze:Odepnij kable przy silniku i włącz wyłącznik
acha no a korbka powinna pasowac z tylnych drzwi do przodu bo to chyba to samo mam racje no bo trudno teraz w zime jezdzic z otwartym na 2/3 oknem
sila rzeczy bedzie troszku pizgac....
Jak silniczek pracuje to jest ok.Czyli prąd dochodzi.Sprawdz jeszcze przełącznik(możesz przełożyc drugi od kierowcy),ijak jest dobry to na 99%coś sie nakutało z mechanizmem.Jak były mrozy może gdzieś przymarzło i linka się zaplątała.Załóż korbke i spróbuj zamknąć okno,jak będzie problem to musisz rozebrac tapicerke i sprawdzić.PGrzemek pisze:dzisiaj przy otwieraniu slychac jak silniczek pracuje
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ufff... po sprawie...
podjechałem dzisiaj do garażu i zacząłem wszystko sprawdzać, całe szczęście, że zacząłem od przełączników, podmieniłem jeden z drugim i okazało się, że to wina przełącznika, nie działa jak sie naciska żeby szybę podnosił działa jak ma opuszczać szybę ...
Tu mam pytanie idzie coś z tym zrobić czy trzeba zacząć rozglądać się za jakimś na szrocie... a może ktoś z was ma taki niepotrzebny i chciałby sprzedać...
Dzięki wszystkim za pomoc, acha ma ktoś schemat jak podłączyć te 4 kolorowe kabelki od elektrycznego lusterka te co wychodzą do tej kopułki za szkłem lusterka ....
PzdrO...
podjechałem dzisiaj do garażu i zacząłem wszystko sprawdzać, całe szczęście, że zacząłem od przełączników, podmieniłem jeden z drugim i okazało się, że to wina przełącznika, nie działa jak sie naciska żeby szybę podnosił działa jak ma opuszczać szybę ...
Tu mam pytanie idzie coś z tym zrobić czy trzeba zacząć rozglądać się za jakimś na szrocie... a może ktoś z was ma taki niepotrzebny i chciałby sprzedać...
Dzięki wszystkim za pomoc, acha ma ktoś schemat jak podłączyć te 4 kolorowe kabelki od elektrycznego lusterka te co wychodzą do tej kopułki za szkłem lusterka ....
PzdrO...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No nie da sie ukryć... dałbym ci punkcik/pomógł ale nie wiem jak...bongo102 pisze:Sprawdz jeszcze przełącznik(możesz przełożyc drugi od kierowcy)
Jeżeli chodzi o przełącznik musze z tym poczekać na przypływ świeże gotówki...
A teraz w taką pogodę rzadko kiedy się otwiera okno... więc narazie chyba sobie to odpuszcze...
A co do schematu elektrycznych lusterek znalazłem w dziale porady...
- barteKKK03
- V.I.P.
-
- Forum Master
Tak na marginesie to styki się nadpalają w tych przełącznikach od szyb w MKII bo miałem to samo i poprostu trzeba jerozebrać ( schodzi ten przycisk z góry) i wyczyścić nadpalone styki benzynką i papierkiem 2000 a potem złożyć.Dzieje sie tak zawsze i po czasie gdy przeciągniemy domykanie szyby czyli przypalamy styki .pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mam nadzieje ze masz racje... tylko powiedz mi trzeba rozebrac caly przelacznik czy wyczyscic te styki co wystaja po odlaczeniu przycisku od kostki...Tomasz Żaguń pisze:Tak na marginesie to styki się nadpalają w tych przełącznikach od szyb w MKII bo miałem to samo i poprostu trzeba jerozebrać ( schodzi ten przycisk z góry) i wyczyścić nadpalone styki benzynką i papierkiem 2000 a potem złożyć.Dzieje sie tak zawsze i po czasie gdy przeciągniemy domykanie szyby czyli przypalamy styki .pozdrawiam
A tak w ogole mam pytanie z innej beczki... chodzi mi o elektr lusterka tam sa 4 przewody do tych silniczkow : brazowy bialy niebieski czerw/czarny teraz nie pamietam ale ja mam dodatkowo 2 przewody osobne do tej ramki gdzie jest wkladka/szkielko lusterka i podejrzewam czy to czasem nie jest podgrzewane lusterko bo to one ida chodzby do takiej maty zoltej i tam jest kilka wybrzuszen kwadratowych na niej od wewn strony i moje pytanie czy czasem nie mam podgewanych lusterek jesli tak to gdzie jest przycisk ktory je wlacza/bo nie mam czy VW montowal w oryginale takie lusterka/slyszalem ze tak ale chcialbym sie upewnic czy to czasem nie jest cos zwiazanego z elektr lusterkami w co watpie no bo przeciez to nie ma nic wspolnego z silniczkami
PZDRO Tomasz Żaguń w piatek sprobuje je przeczyscic w razie czego dam ci plusika za pomoc
a wszystkim ktorzy sie udzielili
Najprawdopodobniej sa to przewody do podgrzewania wkladu lusterkaPGrzemek pisze:2 przewody osobne do tej ramki gdzie jest wkladka/szkielko lusterka i podejrzewam czy to czasem nie jest podgrzewane lusterko bo to one ida chodzby do takiej maty zoltej i tam jest kilka wybrzuszen kwadratowych na niej od wewn strony i moje pytanie czy czasem nie mam podgewanych lusterek jesli tak to gdzie jest przycisk ktory je wlacza/bo nie mam czy VW montowal w oryginale takie lusterka/slyszalem ze tak ale chcialbym sie upewnic czy to czasem nie jest cos zwiazanego z elektr lusterkami w co watpie no bo przeciez to nie ma nic wspolnego z silniczkami
W VW Jetta II tez mialem elektrycznie ster. lusterka i podgrzewane. Grzanie lusterek wlacza sie razem z ogrzewaniem tylnej szyby.
[ Dodano: Sro Lut 01, 2006 18:23 ]
Jesli te podgrzewanie jest fabryczne to wlacza sie przyciskiem od grzania tylnej szyby, chyba ze ktos sam to montowal i zalozyl oddzielny wlacznik....
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No mi sie tez tak wydawalo tylko teraz mam problem... bo nie wiem jak byly wczesniej podlaczone przed moim wyciagnieciem te 2 przewody teraz ja zamontowalem na chybil trafil a kolory to jak dobrze pamietam czarno/czerwony i czarno/brazowy ---> kurde jaka ja ma cholernie krotka pamiec do takich rzeczy...inek01 pisze:Najprawdopodobniej sa to przewody do podgrzewania wkladu lusterka
Moze ktos wie jak to podlaczyc...
PZDRO
kurde takie rzeczy normalnie sie zapisuje wczesniej przed odlaczeniem ja to musze zawsze cos wykombinowac