Opony bieżnikowane nowe czy zwykłe używane ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Opony bieżnikowane nowe czy zwykłe używane ?
Mam pytanko. Rozgladam sie za oponami i tak na oku mam te bieznikowane 24 miech gwarancji:
http://www.allegro.pl/item86862777_opon ... _300_.html
Czy moze kupic jakis uzywki i to pewnie z 2000-2002 roku ? gdzie to z nimi nigdy nie wiadomo
Aha i ile maja mm bieznik nowe opony ?
http://www.allegro.pl/item86862777_opon ... _300_.html
Czy moze kupic jakis uzywki i to pewnie z 2000-2002 roku ? gdzie to z nimi nigdy nie wiadomo
Aha i ile maja mm bieznik nowe opony ?
-
- Mały gagatek
ja mam bieżnikowane oponki na tylnej osi i nie mam z nimi problemu, na przednią oś nie wolno stosować opon bieżnikowanych, i jeszcze jedno dzisiejsze opony bieżnikowane znacząco się różnią od tych co kiedyś bieżnikowano - a mianowicie opona która ma byc bieżnikowana zostaje niejako obdarta ze skóry czyli z wierzchniej warstwy gumy i zostaje sam korpus czyli szkielet opony(nawet z boku opony), na ten szkielet nalewa się nową gumę łącznie z bieżnikiem(nie tak jak w starych sam bieznik który lubiał odpaść z opony w całości), dla tego ja preferuję takie oponki ale tylko na tył(przypominając przepis który zabrania uzywania opon z regenerowanych na przednią oś)
Ostatnio zmieniony pt lut 24, 2006 22:15 przez misiek, łącznie zmieniany 3 razy.
...
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
No o różnym bieżniku na jednej osi to ani z tyłu ani z przodu nie wolno. Ale że bieżnikowanych z przodu to nie wiedziałem. Nikt mi nie mówił o tym... teraz juz będe wiedział bo miałem zamiar kupić bieżniki na lato do przodu 195/50.misiek10111 pisze:absolutnie nie wolno używać opon regenerowanych i o różnym bieżniku na przedniej osi
dzieki!!
Przepis z lat 60 chyba kiedy opony bieżnikowali w SKRach.A tak na poważnie to chyba nikt o tym nie pamieta,w poprzednim autku jezdziłem na "nalewkach"na przeglądy i jakoś nigdy pan diagnosta sie do nich nie przyczepił.A kupno używki zawsze wiąże sie z ryzykiem,bo skąd ludzie wożą używki?Z Niemiec,Austri,Francji.Zbierają po szrotach i zwożą do Polski.A skąd wiesz że że auto z tą oponą nie uczestniczyło w wypadku i opona nie jest osłabiona lub nie ma pęknięć kordu np?misiek10111 pisze:(przypominając przepis który zabrania uzywania opon z regenerowanych na przednią oś)