[(mk3) 1.9 GDT] problem z uruchomieniem silnika.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[(mk3) 1.9 GDT] problem z uruchomieniem silnika.
Mam problem z uruchomieniem silnika po dłuższym postoju. W części przezroczystej przewodów paliwowych są pęcherze powietrza, nawet podczas dodawania gazu ale silnik pracuje równo i bez żadnych problemów można jeżdzić oczywiście po uruchomieniu. Wcześniej zapalał nawet przy 20 stopniowych mrozach (po podgrzaniu swiecami) od najwyżej drugiego uruchomienia rozrusznika tzn. od "pyknięcia" bez kręcenia. Nie dotykałem wogóle filtra paliwa i nie widać wycików paliwa w okolicach pompy wtryskowej i przewodów pod pokrywą silnika. Według mnie pompa zasysa "powietrze". Czy to może mnieć związek z filtrem paliwa lub pompką w zbiorniku (o ile tam jest)? Zakładając oczywiście, że przewody paliwowe są szcelne gdzie należy szukać usterki? Proszę o pomoc. Zakłopotany.
AR
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Na filtrze paliwa w tzw podgrzewaczu jest uszczelka,trzeba by sprawdzić,czy jest w porządku.Ale bardziej prawdopodobne,że zaworek zwrotny w filtrze paliwa sie zacina.Moze wymien filtr ( 27 zł? )apewno nie zaszkodzi,a przy okazji sprawdż ten podgrzewacz,chy nie buja sie na króćcu filtra i uszczeleczkę,a takze węże,czy sztywno będą siedziały na rurkach filtra...
Ok. Jutro się zabiorę do pracy. Mam tylko nadzieję, że to nie pompa wtryskowa. Na początek wymienię cały filtr paliwa bo to chyba będzie mniej pracy.
[ Dodano: 02 Mar 2006 12:48 ]
Okazało się, że świeczki żarowe padły. Teraz mam nowy filtr paliwa i świeczki, jest SUPER. Tym, którzy służyli radą wielkie DZIĘKI.
[ Dodano: 02 Mar 2006 12:48 ]
Okazało się, że świeczki żarowe padły. Teraz mam nowy filtr paliwa i świeczki, jest SUPER. Tym, którzy służyli radą wielkie DZIĘKI.
AR