Hamulec tyl, zaciski, reczny.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Hamulec tyl, zaciski, reczny.
Witam,
szukalem w archiwum, ale akurat na moje pytania nie znalazlem odpowiedzi
mam problem z hamulcem recznym. Mechanik z VW stwierdzil, ze zaciski do wymiany i mowi, zebym gdzies sobie zalatwil, bo w ASO kosztuje cos kolo 1700 zl. Z tego co sie orientowalem komplet zaciskow w sklepiku kosztuje ok 200zl do MK2 tarcze, tyl (ale moze sie myle). Normalnie (przy nacisnieciu pedalu *nie lubie tego slowa* hamulca) tyl mi niby hamuje. Wiec moje pytanie nasuwa sie takie: czy zaciski sa jakos tak skonstruowane, ze reczny moze nie dzialac a przy normalnym hamowaniu tyl hamuje normalnie? I jaki jest rzeczywisty koszt zaciskow do prawidlowego dzialania hamulca recznego (bo jeszcze tylko potrzebna jest linka - 60zl za szt.).
Sorki, moze byc troszke nie skladniowy ten mail, w razie czego wyjasnie jeszcze bardziej obrazowo
Pozdrawiam
mam problem z hamulcem recznym. Mechanik z VW stwierdzil, ze zaciski do wymiany i mowi, zebym gdzies sobie zalatwil, bo w ASO kosztuje cos kolo 1700 zl. Z tego co sie orientowalem komplet zaciskow w sklepiku kosztuje ok 200zl do MK2 tarcze, tyl (ale moze sie myle). Normalnie (przy nacisnieciu pedalu *nie lubie tego slowa* hamulca) tyl mi niby hamuje. Wiec moje pytanie nasuwa sie takie: czy zaciski sa jakos tak skonstruowane, ze reczny moze nie dzialac a przy normalnym hamowaniu tyl hamuje normalnie? I jaki jest rzeczywisty koszt zaciskow do prawidlowego dzialania hamulca recznego (bo jeszcze tylko potrzebna jest linka - 60zl za szt.).
Sorki, moze byc troszke nie skladniowy ten mail, w razie czego wyjasnie jeszcze bardziej obrazowo
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2007 11:50 przez gogi, łącznie zmieniany 1 raz.
--
gogi
Wcześniej MK2, teraz MK4.
gogi
-
- Forum Master
Miałem to w mk2 kr .Jak rozebrałem zacisk tylny bo miałem to samo i łatwo się niepoddaję to ........... tylu części jeszcze niewidziałem w tak niewielkiej przestrzeni , no i było po wszystkim. Radzę kup drugi używany z tej samej strony co ten padnięty i go wymień i odrazu nowy płyn Hamulcowy, dzieci po dzieciach Hej,
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Hamulec tyl, zaciski, reczny. MK2, PF
Może masz coś padnięte w zaciskach, tłoczek itd. Patrzyłeś czy wszystkie gumki na tłoczkach są prawidłowo umieszczone?? czy nie potrzeba wymienić, czy tłoczek prawidłowo chodzi??? Tłoczek się wkręca w MK 2 w zacisk. U mnie tłoczek w pawym kole był podrdzewiały bo gumka sparciała i tłoczek nie robił powrotu u ciebie może być tak że tłoczek nie chce się wysunąć, lub masz coś spierdzielone w tylnych hamulcach, jak chcesz to mogę ci dać namiary na mechanika, który mi robił zaciski z tyłu w moim MK 2. Roboty prawie na cały dzień trzeba wszystko wyjąć i oczyścić i naprawić. Pisz na prv.gogi pisze:Witam,
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Teraz
Zaciski
Mam to samo!!! Niestety w wiekszości przypadków jakakolwiek naprawa nie ma sensu poniewaz elementy zacisku sa najczęsciej skorodowane i poprostu zatarte. Ostatnio w serwisie robili mi hamulce i wlasnie z tylnymi zaciskami mialem problem. Nie bylo ani ręcznego ani normalny hamulec z tylu (z lewej strony) nie hamowal. Co prawda rozebrali wszystko, wyczyscili, nasmarowali, ,zaplacilem 250 zl..... i lipa. Po 3 dniach znowu to samo. Po prostu trzeba wymienic cale zaciski. Koszty tez mnie ciekawia bo bez wymiany sie nie obejdzie.
Dzieki wszystkim za odpowiedz. Nie rozbieralem tego, bo sie kompletnie na tym nie znam nie mam tez warunkow (przynajmniej narazie) aby sie pobawic w rozbiorke. Samochod ma juz 14 latek, wiec chyba wartaloby juz wymienic te zaciski (lewy i prawy). Problem w tym, ze nowy to kosztuje kolosalne pieniazki, a uzywany jak to uzywany, moze byc tylko troszke lepszy od obecnego . Orientuje sie ktos czy moze jakies zamienniki robia jakies firmy (marzenia scietej glowy) i drugie pytanko, czy jak powiem w sklepie, ze potrzebuje *zaciski* na tarcze do tylu do MK2 GTI to dadza mi to co trzeba? czy oprocz zaciskow jest jeszcze cos potrzebne do sprawnego dzialania hamulcow (reczny i normalny).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
--
gogi
gogi
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Ja w w-wie u swojego mechanika zapłaciłem około 300 PLN już z częściami, przeczyścił i wymienił jeden tłoczek + wymiana klocków.gogi pisze:Dzieki wszystkim za odpowiedz. Nie rozbieralem tego, bo sie kompletnie na tym nie znam nie mam tez warunkow (przynajmniej narazie) aby sie pobawic w rozbiorke. Samochod ma juz 14 latek, wiec chyba wartaloby juz wymienic te zaciski (lewy i prawy). Problem w tym, ze nowy to kosztuje kolosalne pieniazki, a uzywany jak to uzywany, moze byc tylko troszke lepszy od obecnego . Orientuje sie ktos czy moze jakies zamienniki robia jakies firmy (marzenia scietej glowy) i drugie pytanko, czy jak powiem w sklepie, ze potrzebuje *zaciski* na tarcze do tylu do MK2 GTI to dadza mi to co trzeba? czy oprocz zaciskow jest jeszcze cos potrzebne do sprawnego dzialania hamulcow (reczny i normalny).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jasiu II
Teraz
Jasiu II
Teraz
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Nie było potrzeby wymiany zacisków, wymienił jedynie tłoczek w jednym i obydwa dokładnie oczyścił, teraz działają super.gogi pisze:A zaciski wymienial? Czy tylko przeczyscil (lewy i prawy)? Bo wtedy cena mogla by pojsc w gore troszke.j_jasiu pisze: Ja w w-wie u swojego mechanika zapłaciłem około 300 PLN już z częściami, przeczyścił i wymienił jeden tłoczek + wymiana klocków.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Jasiu II
Teraz
Jasiu II
Teraz
jaki bolec mozesz cos wiecej powiedziec na ten temat...taz pisze:Gumki do całego zacisku to koszt 25zł na jeden zacisk, a żeby ręczny był lepszy to trzeba naspawać taki bolec co przesuwa tłok. Potem ręczny będzie jak marzenie. Ja tak zrobiłem u siebie i działa.
jakąś fotke zapodac...bo wlasnie nie mam ręcznego (jak zaciągne to mi nie odbija...)
bede wdzieczny za info
[url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp][img]http://r3.fodey.com/16ca283f31d0e4e2bb49d6596ec5f09b4.1.gif[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=129724]JETTA[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=31624&postdays=0&postorder=asc&start=0]Golf 2[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=129724]JETTA[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=31624&postdays=0&postorder=asc&start=0]Golf 2[/url]