opony kierunkowe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

opony kierunkowe

Post autor: DmX_81 » śr kwie 12, 2006 10:53

witam - zakupilem uzywki - Debica Vivo x 2 i Kormoran Impulser x 2 - zapytalem czy to sa opony kierunkowe i ich wlascicel potwierdzil i ze kierunek rotacji zaznaczony bedzie strzalka.... nie widze zadnych strzalek ( bo wskazal mi na symbol przy napisie Kormorana ze to niby ta strzalka, ale na drugiej jest taki sam...wiec to chyba nie to....) help me ! bo ide za godz wymieniac

===slucham tylko najlepszej muzy, jezdze autem najlepszej marki===
(O===vw===O)

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » śr kwie 12, 2006 11:09

Jesli nie ma napisu ROTATION i strzalki to pewnie sa asymetryczne (niekierunkowe).
Moga byc tez takie opony (sam mam dwie takie Michelin) ze 2 rowki do odprowadzania wody maja umiejscowione niesymetrycznie (blizej do zewnatrz). W takim przypadku na oponie powinien byc napis OUT SIDE... Wystarczy ze raz zalozy sie taka opone prawidlowo na felge, a pozniej mozna zakladac kolo na dowolna strone.

[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:18 ]
Jesli masz bieznik taki jak tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97444423
i tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96739201 to mozesz spokojnie zakladac jak Ci pasuje bo nie sa to opony kierunkowe... Z reszta kazdy wulkanizator Ci to powie.
Jest oczywiscie taka teoria, ze lepiej jak opona bedzie sie krecic w ta sama strone co na poczatku, ale i tak pewnie nie dojdziesz jak byly wczesniej zalozone.

[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:21 ]
DmX_81 pisze: bo wskazal mi na symbol przy napisie Kormorana ze to niby ta strzalka, ale na drugiej jest taki sam...wiec to chyba nie to
Gosc chyba cale zycie na Kormoranach jezdzil... Ciekawe co zrobi jak kupi asymetryczne opony innej firmy ;)

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » śr kwie 12, 2006 12:14

ok ide za chwilke zakladac - oponki ladne udalo sie kupic:) tylko teraz jadza testowa czy nic nie trzesie nie huczy itd..... felgi tez ok, troche widac ze rdza w pewnych miejscach, ale ogolnie ladnie sie prezentuja - a widzialem post chyba wczoraj byl o felgach stalowych jak czyscic, to tylko czekam na prawdziwa wiosne:)

ok - to bede wypoatrywal napisu rotation :)
dzieki i pozdro

[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 12:17 ]
a bieznki wydaje mi sie ze to ten sam jest:) czyli dzieki za info - i za fotki dolaczone.. jak nic sie nalezy punkcik:) wiec zaloze jak mi spasuje - ahainek01, jak mozesz - to napisz jeszcze, ktore wg ciebie lepsze na przod a ktore na tyl - bioraz pod uwage ze to samo zuzycie bieznika :) dzieki

(O===vw===O)

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr kwie 12, 2006 12:21

DmX_81, Kormoran lepiej trzyma się drogi niż Vivo. Ja założyłby na przód - hamowanie, jednak jeśli tył jest lekki to w trudniejszej sytuacji, np. na mokro może wyjechać.
P.S.
Zadna z tych opon nie jest kierunkowa, ale może wulkanizator rozpozna w którą stronę sie kręciły i tak założy.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » śr kwie 12, 2006 12:33

DmX_81 pisze:ahainek01, jak mozesz - to napisz jeszcze, ktore wg ciebie lepsze na przod a ktore na tyl - bioraz pod uwage ze to samo zuzycie bieznika dzieki
Szczerze Ci powiem, ze nie wiem, bo nie jezdzilem nigdy na tych oponach, wiec nie bede spekulowal...
Ostatnio zmieniony śr kwie 12, 2006 12:50 przez inek01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » śr kwie 12, 2006 12:43

ok - moze ze opony to zle powiedzialem - cale kola mam:) wiec wulkanizator nie bedzie przy tym:) tylko zmieniam cale kola.. ok dzieki, zaloze Kormorany na przod :) ... jak wyzej, za podpowiedz, pkt:) ( wierze ze fachowa:) ) dzieki i pozdro

(O===vw===O)

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » śr kwie 12, 2006 12:52

Dobrze by bylo zeby wulkanizator sprawdzil je najpierw na wywazarce i ewentualnie wywazyl zanim zalozy... Nigdy niewiadomo w jakim sa stanie kupione kola.

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » śr kwie 12, 2006 15:16

po rozmowie z wlascicielem - wywazal on je przed sezonem zimowym - ale i tak pojade wywazyc i cisnienia sprawdzic.... i musze chyba robic zbieznosc... bo mialem "niby" robiona jak na warsztacie mi zawieche robili - ale na zimowkach to mi sciagal dosc w prawo - teraz zmienilem na te "nowe uzywane" letnie opony - teraz to jeszcze bardziej w prawo sciaga... az czuc na kierownicy

[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 15:18 ]
a czy jest jakas metoda na okreslenie wybrzuszen itd - nie wiem czy to od tego sciagania w prawo czy co ( bo od tego czuc na kierownicy troche) ale wydaje mi sie takie minimalne drgania daje sie odczuc - kiedys mialem trefne opony i jedna miala gdzies chyba wybrzuszenie, jak sie jechalo pomalu to spoko, ale powyzej 90km/h to autem trzaslo jakby turbulencje mialo.... a te co zalozylem przed chwila wzialem na autostrade i 130 i jakos jechalem.. ale za to jak na spokojnej drodze, to troszeczke cos bylo czuc....

(O===vw===O)

Simek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Simek » śr kwie 12, 2006 18:45

hmmm Metoda na określenie wybrzuszeń określa się je mianem jaja :)
Nie koniecznie to musi być zbierzność, jeżeli znosi cie na prawo dobrze jest sprobowac zamienic opony stronami te z prawej dac na lewą(nie przy kierunkowych oponach), jeżeli nadal znosi to opony z przodu dać na tył a z tyłu na przód, jeżeli nadal kicha to trzeba odwrócić je na feldze (zdjąc opone z felgi i zamontować drugą stroną) troche z tym roboty ale po wszystkim powinno być dobrze.

Jeżeli masz źle ustawioną zbierzność to powinno Ci zdzierać bieżnik od wewnętrzenej strony.

Turbulencje hmmm jeżeli bije Ci w kierownicy, często jest to spowodowane, krzywimi felgami, złym wyważeniem, bądź wadliwymi oponami krzywymi lub też z jajem (wybrzuszeniem)

W każdym warsztacie wulkanizacyjnym powinni powiedzieć Ci co i jak i udzielić fachowej rady. To tyle, jeżeli będziesz miał jakieś pytania odnośnie ogumienia pisz a postaram się pomóc.

Awatar użytkownika
bryszard
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bryszard » śr kwie 12, 2006 19:10

Jak jest strzałka to są kierunkowe.Proponuje ci załozyć dębice na tył bo są bardzo śliskie na mokrym.Zawsze możesz wejść na www producenta opon i tam masz specyfikację oponki.

Simek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Simek » śr kwie 12, 2006 19:14

Fakt Dębica Vivo to nie najlepsze gumy ale proponuje na napęd wybrać te które mają lepszy stan bieżnika.

Awatar użytkownika
DmX_81
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DmX_81 » śr kwie 12, 2006 20:43

no debice dalem do tylu, kormorany na przod... i jak sie jedzie to na kierownicy czuc czasem drgania (lewo prawo) i casem sie wydaje jakby po lekkich wybojach sie jechalo... chociaz przy 130 km/h nie bylo zle ( w przeciwienstwie jak opisalem kiedys moj przypadek gdzie nie dalio sie z powodu turbulencji szybciej jak 90km/h)

(O===vw===O)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”