opony kierunkowe
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
opony kierunkowe
witam - zakupilem uzywki - Debica Vivo x 2 i Kormoran Impulser x 2 - zapytalem czy to sa opony kierunkowe i ich wlascicel potwierdzil i ze kierunek rotacji zaznaczony bedzie strzalka.... nie widze zadnych strzalek ( bo wskazal mi na symbol przy napisie Kormorana ze to niby ta strzalka, ale na drugiej jest taki sam...wiec to chyba nie to....) help me ! bo ide za godz wymieniac
===slucham tylko najlepszej muzy, jezdze autem najlepszej marki===
(O===vw===O)
(O===vw===O)
Jesli nie ma napisu ROTATION i strzalki to pewnie sa asymetryczne (niekierunkowe).
Moga byc tez takie opony (sam mam dwie takie Michelin) ze 2 rowki do odprowadzania wody maja umiejscowione niesymetrycznie (blizej do zewnatrz). W takim przypadku na oponie powinien byc napis OUT SIDE... Wystarczy ze raz zalozy sie taka opone prawidlowo na felge, a pozniej mozna zakladac kolo na dowolna strone.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:18 ]
Jesli masz bieznik taki jak tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97444423
i tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96739201 to mozesz spokojnie zakladac jak Ci pasuje bo nie sa to opony kierunkowe... Z reszta kazdy wulkanizator Ci to powie.
Jest oczywiscie taka teoria, ze lepiej jak opona bedzie sie krecic w ta sama strone co na poczatku, ale i tak pewnie nie dojdziesz jak byly wczesniej zalozone.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:21 ]
Moga byc tez takie opony (sam mam dwie takie Michelin) ze 2 rowki do odprowadzania wody maja umiejscowione niesymetrycznie (blizej do zewnatrz). W takim przypadku na oponie powinien byc napis OUT SIDE... Wystarczy ze raz zalozy sie taka opone prawidlowo na felge, a pozniej mozna zakladac kolo na dowolna strone.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:18 ]
Jesli masz bieznik taki jak tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97444423
i tu - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=96739201 to mozesz spokojnie zakladac jak Ci pasuje bo nie sa to opony kierunkowe... Z reszta kazdy wulkanizator Ci to powie.
Jest oczywiscie taka teoria, ze lepiej jak opona bedzie sie krecic w ta sama strone co na poczatku, ale i tak pewnie nie dojdziesz jak byly wczesniej zalozone.
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 11:21 ]
Gosc chyba cale zycie na Kormoranach jezdzil... Ciekawe co zrobi jak kupi asymetryczne opony innej firmyDmX_81 pisze: bo wskazal mi na symbol przy napisie Kormorana ze to niby ta strzalka, ale na drugiej jest taki sam...wiec to chyba nie to
ok ide za chwilke zakladac - oponki ladne udalo sie kupic:) tylko teraz jadza testowa czy nic nie trzesie nie huczy itd..... felgi tez ok, troche widac ze rdza w pewnych miejscach, ale ogolnie ladnie sie prezentuja - a widzialem post chyba wczoraj byl o felgach stalowych jak czyscic, to tylko czekam na prawdziwa wiosne:)
ok - to bede wypoatrywal napisu rotation
dzieki i pozdro
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 12:17 ]
a bieznki wydaje mi sie ze to ten sam jest:) czyli dzieki za info - i za fotki dolaczone.. jak nic sie nalezy punkcik:) wiec zaloze jak mi spasuje - ahainek01, jak mozesz - to napisz jeszcze, ktore wg ciebie lepsze na przod a ktore na tyl - bioraz pod uwage ze to samo zuzycie bieznika dzieki
ok - to bede wypoatrywal napisu rotation
dzieki i pozdro
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 12:17 ]
a bieznki wydaje mi sie ze to ten sam jest:) czyli dzieki za info - i za fotki dolaczone.. jak nic sie nalezy punkcik:) wiec zaloze jak mi spasuje - ahainek01, jak mozesz - to napisz jeszcze, ktore wg ciebie lepsze na przod a ktore na tyl - bioraz pod uwage ze to samo zuzycie bieznika dzieki
(O===vw===O)
(O===vw===O)
Szczerze Ci powiem, ze nie wiem, bo nie jezdzilem nigdy na tych oponach, wiec nie bede spekulowal...DmX_81 pisze:ahainek01, jak mozesz - to napisz jeszcze, ktore wg ciebie lepsze na przod a ktore na tyl - bioraz pod uwage ze to samo zuzycie bieznika dzieki
Ostatnio zmieniony śr kwie 12, 2006 12:50 przez inek01, łącznie zmieniany 1 raz.
ok - moze ze opony to zle powiedzialem - cale kola mam:) wiec wulkanizator nie bedzie przy tym:) tylko zmieniam cale kola.. ok dzieki, zaloze Kormorany na przod ... jak wyzej, za podpowiedz, pkt:) ( wierze ze fachowa:) ) dzieki i pozdro
(O===vw===O)
(O===vw===O)
po rozmowie z wlascicielem - wywazal on je przed sezonem zimowym - ale i tak pojade wywazyc i cisnienia sprawdzic.... i musze chyba robic zbieznosc... bo mialem "niby" robiona jak na warsztacie mi zawieche robili - ale na zimowkach to mi sciagal dosc w prawo - teraz zmienilem na te "nowe uzywane" letnie opony - teraz to jeszcze bardziej w prawo sciaga... az czuc na kierownicy
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 15:18 ]
a czy jest jakas metoda na okreslenie wybrzuszen itd - nie wiem czy to od tego sciagania w prawo czy co ( bo od tego czuc na kierownicy troche) ale wydaje mi sie takie minimalne drgania daje sie odczuc - kiedys mialem trefne opony i jedna miala gdzies chyba wybrzuszenie, jak sie jechalo pomalu to spoko, ale powyzej 90km/h to autem trzaslo jakby turbulencje mialo.... a te co zalozylem przed chwila wzialem na autostrade i 130 i jakos jechalem.. ale za to jak na spokojnej drodze, to troszeczke cos bylo czuc....
[ Dodano: Sro Kwi 12, 2006 15:18 ]
a czy jest jakas metoda na okreslenie wybrzuszen itd - nie wiem czy to od tego sciagania w prawo czy co ( bo od tego czuc na kierownicy troche) ale wydaje mi sie takie minimalne drgania daje sie odczuc - kiedys mialem trefne opony i jedna miala gdzies chyba wybrzuszenie, jak sie jechalo pomalu to spoko, ale powyzej 90km/h to autem trzaslo jakby turbulencje mialo.... a te co zalozylem przed chwila wzialem na autostrade i 130 i jakos jechalem.. ale za to jak na spokojnej drodze, to troszeczke cos bylo czuc....
(O===vw===O)
(O===vw===O)
hmmm Metoda na określenie wybrzuszeń określa się je mianem jaja
Nie koniecznie to musi być zbierzność, jeżeli znosi cie na prawo dobrze jest sprobowac zamienic opony stronami te z prawej dac na lewą(nie przy kierunkowych oponach), jeżeli nadal znosi to opony z przodu dać na tył a z tyłu na przód, jeżeli nadal kicha to trzeba odwrócić je na feldze (zdjąc opone z felgi i zamontować drugą stroną) troche z tym roboty ale po wszystkim powinno być dobrze.
Jeżeli masz źle ustawioną zbierzność to powinno Ci zdzierać bieżnik od wewnętrzenej strony.
Turbulencje hmmm jeżeli bije Ci w kierownicy, często jest to spowodowane, krzywimi felgami, złym wyważeniem, bądź wadliwymi oponami krzywymi lub też z jajem (wybrzuszeniem)
W każdym warsztacie wulkanizacyjnym powinni powiedzieć Ci co i jak i udzielić fachowej rady. To tyle, jeżeli będziesz miał jakieś pytania odnośnie ogumienia pisz a postaram się pomóc.
Nie koniecznie to musi być zbierzność, jeżeli znosi cie na prawo dobrze jest sprobowac zamienic opony stronami te z prawej dac na lewą(nie przy kierunkowych oponach), jeżeli nadal znosi to opony z przodu dać na tył a z tyłu na przód, jeżeli nadal kicha to trzeba odwrócić je na feldze (zdjąc opone z felgi i zamontować drugą stroną) troche z tym roboty ale po wszystkim powinno być dobrze.
Jeżeli masz źle ustawioną zbierzność to powinno Ci zdzierać bieżnik od wewnętrzenej strony.
Turbulencje hmmm jeżeli bije Ci w kierownicy, często jest to spowodowane, krzywimi felgami, złym wyważeniem, bądź wadliwymi oponami krzywymi lub też z jajem (wybrzuszeniem)
W każdym warsztacie wulkanizacyjnym powinni powiedzieć Ci co i jak i udzielić fachowej rady. To tyle, jeżeli będziesz miał jakieś pytania odnośnie ogumienia pisz a postaram się pomóc.
no debice dalem do tylu, kormorany na przod... i jak sie jedzie to na kierownicy czuc czasem drgania (lewo prawo) i casem sie wydaje jakby po lekkich wybojach sie jechalo... chociaz przy 130 km/h nie bylo zle ( w przeciwienstwie jak opisalem kiedys moj przypadek gdzie nie dalio sie z powodu turbulencji szybciej jak 90km/h)
(O===vw===O)
(O===vw===O)