Siadają pompy paliwa w mk2 1.8 RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Siadają pompy paliwa w mk2 1.8 RP
Chodzi o pompe paliwa tą która znajduje się pod podłogą (można napisać - pod tylnym siedzeniem pasażera od prawej strony). Auto chodzi na gazie,więc to,że sie pierwsza pompa uszkodziła to rozumiem...zapewne się zatarła,gdyż czasem było za mało paliwa w baku i pompa chodziła czasem na sucho. Wymienilem więc tą pompe lecz ta druga pochodzila 3 miesiace...więc kupiłem trzecia,lecz ta pochodziła 3 dni. Teraz już nie wiem co mam zrobić ... wstawie kolejną i znów sie spali. Tam dochodzą dwa przewody , które również dochodzą bo są zmostkowane do pompy paliwa tej w baku. Wg. mnie jeśli by miało być tam za duże napiecie to spaliłoby obie pompy a nie tylko tą pod podłogą. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc. Jestem bezradny ...auto stoi już dośc długo i nie da rady aby nim jeździć , gdyż odpala tylko na benzynie. Ostatecznie można byłoby zrobić coś aby odpalał na gazie,ale to zapewne uszkodzi dość szybko wtrysk paliwa.
- Dragon
- Forum Master
- Kontakt:
Są dwie, tak jak kolega Marsen napisał jedna w zbiorniku i druga od spodu auta na wysokości tylnych siedzeń.dziejo pisze:jest jedna pompa
Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................
Każda pompa jest chłodzona i smarowana paliwem, które przepływa przez pompę. Jak masz pompę pod siedzeniem, to jak jedziesz na gazie nie ma przepływu paliwa przez pompę i padnięcie pompy może wynikać z przeciążenia silnika pompy i przegrzania (przy jeździe na gazie samknięty jest zawór paliwa przy silniku, pompa cały czas próbuje tłoczyć paliwo - ale nie ma przepływu, inaczej: warunkiem bezawaryjnej pracy pompy paliwa jest przepływ paliwa, na gazie go nie ma).
Kup używaną sprawną pompę, ale od razu załóż jakiś przekaźnik lub inne odcięcie pracy pompy, jeżeli jeździsz na gazie.
Kup używaną sprawną pompę, ale od razu załóż jakiś przekaźnik lub inne odcięcie pracy pompy, jeżeli jeździsz na gazie.
Dobrze napisane. Co prawda pompa tłoczy paliwo nawet jak auto jeździ na gazie,tylko że wtedy paliwo nie trafia do silnika (komory spalania) tylko wraca przewodem paliwowym powrotnym do zbiornika paliwa (baku). Może to wg. mnie powodować pewne opory,bo pompa nie ma odbieranego paliwa przez silnik a musi jeszcze pracować na to aby to paliwo wróciło do zbiornika paliwa.
Co do odcięcia pompy , to zastosowałem takowe - lecz trochę za daleko podłączyłem odcięcie i tym samym wyłączałem tylko pompa paliwa tą która jest w baku. Myślę , że jeszcze raz się skusze na zakup już 4-tej pompy paliwa i założe odcięcie na obie pompy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Zastanawiałem sie jeszcze nad tym , że pompa mogła ulec zniszczeniu poprzez zapchany filtr paliwa który się koło niej znajduje... zważając na czystość Naszych polskich paliw można sie tego spodziewać.
Gdyby ktoś posiadał takową pompe paliwa do Golfa 2 to proszę o kontakt. Cena do 100zł. Dziękuje.
Co do odcięcia pompy , to zastosowałem takowe - lecz trochę za daleko podłączyłem odcięcie i tym samym wyłączałem tylko pompa paliwa tą która jest w baku. Myślę , że jeszcze raz się skusze na zakup już 4-tej pompy paliwa i założe odcięcie na obie pompy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Zastanawiałem sie jeszcze nad tym , że pompa mogła ulec zniszczeniu poprzez zapchany filtr paliwa który się koło niej znajduje... zważając na czystość Naszych polskich paliw można sie tego spodziewać.
Gdyby ktoś posiadał takową pompe paliwa do Golfa 2 to proszę o kontakt. Cena do 100zł. Dziękuje.
Marsen, o ile kojarzę, to powrót paliwa w RP-ku odbywa się z modułu wtrysku, tj. powrót "nadmiarowego" paliwa odbywa się z zaworem sterującym ciśnieniem paliwa w układzie wtrysku. Tylko czy masz aby na pewno instalkę z kompem?
Czy I generację i ktoś ci np. "przez przypadek" założył klasyczny zawór odcinający paliwo na przewodzie między przed monowtryskiem (a chyba na gazie powinien być wyłączany wtryskiwacz, czyli ciągły przepływ paliwa przez wtrysk i powrót całego paliwa do zbiornika)? Bo jak tak, to przy pracującej pompie paliwa nie masz przepływu przez pompę, kręci się w miejscu w zamkniętym układzie (zamknięty dopływ do wtrysku, pompa próbuje tłoczyć paliwo, wytwarza ciśnienie w komorze pompy, zasobniku ciśnienia, i przwodzie [przed zaworem], ciśnienie daje dodatkowy opór, przeciążona pompa pada). To mogłoby tłumaczyć tak szybkie spalenie się pompy (przeciążenie).
Bo o brak 10-15 l. paliwa w zbiorniku cię nie podejrzewam, wtedy każda pompa się zatrze.
Czy I generację i ktoś ci np. "przez przypadek" założył klasyczny zawór odcinający paliwo na przewodzie między przed monowtryskiem (a chyba na gazie powinien być wyłączany wtryskiwacz, czyli ciągły przepływ paliwa przez wtrysk i powrót całego paliwa do zbiornika)? Bo jak tak, to przy pracującej pompie paliwa nie masz przepływu przez pompę, kręci się w miejscu w zamkniętym układzie (zamknięty dopływ do wtrysku, pompa próbuje tłoczyć paliwo, wytwarza ciśnienie w komorze pompy, zasobniku ciśnienia, i przwodzie [przed zaworem], ciśnienie daje dodatkowy opór, przeciążona pompa pada). To mogłoby tłumaczyć tak szybkie spalenie się pompy (przeciążenie).
Bo o brak 10-15 l. paliwa w zbiorniku cię nie podejrzewam, wtedy każda pompa się zatrze.