Po ustawinieu zapłonu stukanie na benz a na gazie nie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bryszard
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Po ustawinieu zapłonu stukanie na benz a na gazie nie

Post autor: bryszard » czw cze 22, 2006 09:47

Witam.Taki ciekawy temat.Ustawiłem zapłon w MK3 1,8 ABS mono-motronic w warsztacie za pomocą komputera i lampy i co dalej silnik na benzynie stuka jakby zawory w maluchu jak dodaje gazu na biegu lub na biegu jałowym jak szybko dodam gazu.Stukot bardzo słyszalny jakby od góry silnika.Jak opóźnie zapłon tak koło O st. to jest cisza.Rozrząd sprawdzony, kompresja ok, paliwo 98oktan.Co ciekawe jak przejde na gaz to stukanie ustepuje w 95%.Macie pomysł

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw cze 22, 2006 09:51

http://dermaclin.pl/lpg/lpg.htm taki poemacik może rozwieje twoje wątpliwości

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » czw cze 22, 2006 12:23

Ustaw dokładnie zapłon na 6 stopni na lampie i powinno być git. Umnie było podobnie bo mi mechanior powiedział, że na 9 stopniach będzie bardziej żwawszy- był ale brzęczało jak w kościole. Gaz ma inną specyfikę i dlatego dla gazu jest lepsze większe wyprzedzenie zapłonu, co po prześciu na bajurę daje odgłosy spalania stukowego. Ustaw zapłon dokładnie na 6 stopni i będziesz miał kąpromis między benzyną a gazem(będzie trochę gorzej przyspieszał na LPG)

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw cze 22, 2006 12:49

dziejo pisze:rozwieje
Bravissimo!

Awatar użytkownika
bryszard
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bryszard » pt cze 23, 2006 12:20

ZAPŁON JEST USTAWIONY POMIĘDZY 5 A 7ST ALE MYŚLĘ ZE PROBLEM TKWI W STEROWNIKU WTRYSKU BO WYMIENIŁEM GO ALE NA TAKI SAM IDENTYTCZNY NR.jAK SILNIK CHODZI NA WOLNYCH OBROTACH TO JEST OK JAK DODAJE GAZU NA WOLNYCH OK NAWET DO 5TYS OBR/M A PRZY TKZ.SZYBKIM WYCHYLE (800OBR NA 2000 OBR)JEST TAKIE TRZŚNIĘCIE W SILNIKU I POTEM CISZA.bARDZO GŁUPI PROBLEM JUŻ BYM WOLAŁ ŻEBY TO COŚ SIĘ UPIERDO.....ŁO I WIADOMO CO I JAK.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”