problem z kierunkowskazem [mk2]

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Lusix
Mały gagatek
Mały gagatek

problem z kierunkowskazem [mk2]

Post autor: Lusix » ndz lip 16, 2006 22:49

Witam. Mam problem z przednim kierunkowskazem. Po pierwsze zauwazylem ze od kilku dni wskaznik kierunkowskazu na desce rozdzielczej miga z wieksza czestotliwoscia. oklazalo sie ze przdni kierunkowskaz (lewy) nie dziala. Na poczatku myslalem ze to zarowka. po rozkreceniu i wymianie zarowki okazalo sie ze wszystkie metalowe elementy w srodku sa mocno skorodowane a blaszka podtrzymujaca zarowke od tylu rozpadla w drobny pyl (pewnie uszczelka nie trzymala):grrr:
Moje pytania:
1. czy lepiej samemu starac sie dosztukowac to w jakis sposob czy wymienic na nowe a jesli tak to gdzie moge cos takiego kupic?
2. jak jest rozwiazany problem pomaranczowego swiatla w przypadku bialego klosza przedniego migacza?? Pomarańczowa zarowka??
dziekuje za pomoc :pub:

Zycie zaczyna sie po 200 000 ...... :)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » ndz lip 16, 2006 23:07

Lusix pisze:1. czy lepiej samemu starac sie dosztukowac to w jakis sposob czy wymienic na nowe a jesli tak to gdzie moge cos takiego kupic?
W sklepie lub na Allegro,koszt ok.10 zł za sztuke.
Lusix pisze:2. jak jest rozwiazany problem pomaranczowego swiatla w przypadku bialego klosza przedniego migacza?? Pomarańczowa zarowka??
Dokładnie tak.Można założyć chromową która jest biała a świeci na pomaranczowo.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz lip 16, 2006 23:24

Ja do waskiego zderzaka kupilem komplet nowych migaczy http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=114217073 (nawet u tego goscia, osobiscie odbieralem ;) ) bo stare w srodku posniedziale i bywal problem z kontaktowaniem i teraz mam z bialym kloszem, teraz lepiej odbijaja swiatlo i ladniej swieca :)

A zaroweczke kupilem srebrna, tylko trzeba uwazac na bolce bo w migaczach jest gniazdo na symetyczne bolce a wiekszosc zarowek ma bolce niesymetryczne, moje Philipsy SilverVision - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=115088251 maja niesymetryczne, wiec musialem spilowac, ale polecam CarPointa - http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113893697 ktory ma symetryczne i niesymetryczne i ciut tansze ;)

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » ndz lip 16, 2006 23:39

Ja kupiłem takie:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109422271
Całkiem niezle wykonanie.A żarówki mam pomarańczowe bo w sumie poświaty jakoś szczególnie nie widać,to nie klary.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz lip 16, 2006 23:49

bongo pisze:Ja kupiłem takie:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109422271
Całkiem niezle wykonanie.A żarówki mam pomarańczowe bo w sumie poświaty jakoś szczególnie nie widać,to nie klary.
Nawet taniej, w cenie samych kloszy u niektorych ;)
Ja kupowalem tamte bo mi sie spieszylo a do Lomianek mam niedaleko. Pamietam, ze przytarlem wtedy blotnikiem i urwal mi sie zderzak i z migacza mi klosz odpadl bo pekl i cos jeszcze i tak w sobote szybko szukalem i jechalem z prawie wiszaca zarowka bez klosza a na miejscu w sniegu wymienialem ten jeden a pozniej na spokojnie przy okazji drugi, cale szczescie, ze zarowka cala byla :P

Lusix
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Lusix » pn lip 17, 2006 09:08

Dzieki wszystkim za pomoc. :pub: W takim razie jak to jest z wymiana kierunków ?? trzeba demontowac przedni zderzak?? pzdr

Awatar użytkownika
Adammuz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adammuz » pn lip 17, 2006 09:44

Szczerze nie rozumiem pytania chodzi ci o przód ? To masz tam śróbki po jednej z każdej strony i wyciągasz cały klosz, jeszcze wyciągasz kabelek z żaróweczką przekręcając go żeby bolce były w tych wyżłobieniach i masz zdemontowane. Zeby złożyc postępujesz analogicznie tylko upewnij sie, że żaróweczka się trzyma w kloszu bo ja zrobiłem to trochę za szybko :) i potem się okazało, że kabelek z żarówką wisi pod zderzakiem. Zderzaka nie demonujesz bo i po co?
A co do klosza to jak jest biały to powinien być taki pomarańczowy element pod spodem więc nawet jak założysz białe żarówki będzie dobrze.

Lusix
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Lusix » pn lip 17, 2006 12:32

chodzi o to ze musze wymienic cala dupe. i zastanawiam sie czy nie trzeba demontowac zderzaka zeby to wszystko podlaczyc.
Atak przy okazji.... czu ktos moze mi dac namiary na zaroweczki (oryginalne lub zastepcze) do podswietlenia deski rozdzielczej w Mk2???

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn lip 17, 2006 12:58

Lusix pisze:chodzi o to ze musze wymienic cala dupe. i zastanawiam sie czy nie trzeba demontowac zderzaka zeby to wszystko podlaczyc.
Atak przy okazji.... czu ktos moze mi dac namiary na zaroweczki (oryginalne lub zastepcze) do podswietlenia deski rozdzielczej w Mk2???
Dupe... to Ci chodzilo o tyl a nie przod :?:
Z przodu nie trzeba demontowac zderzaka bo srubki sa w kloszu a przewod wyjmiesz i wlozysz bez problemu za artape do zlaczy a z tylu to juz w ogole bo w zderzaku nie ma migaczy ;)

Chodzi Ci o zaroweczki podswietlajace zegary :?: nie wiem jak sie nazywaja, ale one w sa takich czarnych oprawkach, ktore sie wkreca 1/4 obrotu

Lusix
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Lusix » pn lip 17, 2006 13:36

wiec tak. po odkreceniu srubek zchodzi tylko klosz a ja potrzbuje wymienic caly kierunkowskaz. wiec zastanawiam sie jak wyjac to wszystko ze srodka (biala obudowa). a jesli chodzi o zaroweczki to nie wiem jak one wygladaja bo jeszcze nie sciagalem deski ale chodzi mi rzeczywiscie o te male zarowki podswietlajace zegary. masz jakis namiar??

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn lip 17, 2006 14:33

Lusix pisze:wiec tak. po odkreceniu srubek zchodzi tylko klosz a ja potrzbuje wymienic caly kierunkowskaz. wiec zastanawiam sie jak wyjac to wszystko ze srodka (biala obudowa). a jesli chodzi o zaroweczki to nie wiem jak one wygladaja bo jeszcze nie sciagalem deski ale chodzi mi rzeczywiscie o te male zarowki podswietlajace zegary. masz jakis namiar??
Lampa kierunkowskazu trzyma sie na srubach od klosza, ktore po wkreceniu rozpieraja plastiki rozporowe i nie pozwalaja mu wyjsc, wiec jak odkrecisz klosz, to musisz podwazyc czym reszte, czy pociagnac jakos mocniej az wyjdzie.

Wiem jak te zarowki wygladaja, one sa typowe do takich rzeczy, wkrecaja sie na 1/4 obortu, ale nie wiem jak sie nazywaja, idz do motoryzacyjnego i powiedz do czego chcesz albo rozmontuj i wyjmij jedna zarowke bo sa dwie i idz z nia. Wiem, ze tego typu zarowek sa dwie wielkosci, te sa male, jak masz zegarek elektroniczny albo MFA, to taka, tylko duza jego podswietla ;)

Awatar użytkownika
Adammuz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adammuz » pn lip 17, 2006 15:14

No to ja już nic z tego nie rozumiem z przodu kierunki masz w zderzaku i wszystko jest tak jak mówi Goofi kierunek z przodu składa się z trzech części klosza, żarówki i tero pierdółka w który podłączasz żaróweczkę. Od tego pierdółka idzie kabel do kostki i tyle.
Z tyłu kierunkowskaz masz tam gdzie masz inne lampy i w kufrze masz przy każdej lampie po 3 śróbki klucz 8. Aby wyjąć z tyłu ten plastik w który wchodzą żaróweczki naciskasz na takie cypelki i wszystko wychodzi. A zderzaka nie musisz ruszać ani z przodu ani z tyłu ani z boku (w błotnikach). A zwykłe żaróweczki kosztują 2zł nawet na każdej stacji benzynowej.
Mam nadzieję, że pomogłem. Jeśli nie o to ci chodzi to wal śmiało konkretnie.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pn lip 17, 2006 19:31

Lusix pisze:czu ktos moze mi dac namiary na zaroweczki (oryginalne lub zastepcze) do podswietlenia deski rozdzielczej w Mk2???
Zarówka nazywa sie R 5.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”